Bezoek het Groot-Brittannië uit The Crown

Burghley House in Lincolnshire, Engeland Belvoir Castle in Leicestershire, Engeland Waddesdon Manor in Buckinghamshire, Engeland Maritime Greenwich in Londen Hatfield House in Hertfordshire, Engeland Winchester Cathedral in Hampshire Ely Cathedral in Cambridgeshire Somerleyton Hall in Suffolk, Engeland Ragley Hall in Warwickshire Badplaats Aberystwyth in Midden Wales Caernarfon Castle in Noord Wales Audley End House in Essex Slains Castle in Aberdeenshire, Schotland

De Britse koninklijke familie in de 20e eeuw

The Crown is een tv-serie over de Britse Koninklijke Familie gedurende een groot deel van de 20e eeuw. Het verhaal begint bij Koning George VI die ooit de kroon kreeg toen zijn broer Edward VII afstand nam van de troon. King George nam de verantwoordelijkheid op zich in 1936 tot aan zijn dood in 1952. Daar begint de regeerperiode van Koningin Elizabeth II die tot op de dag van vandaag standhoudt. Regeren is uiteraard een groot woord omdat de Europese koningshuizen tegenwoordig geen macht meer hebben. Lang op de troon blijven zitten is iets dat niet uniek is voor vrouwelijke koninginnen in het Verenigd Koninkrijk. Elizabeth I hield het lang vol in de 16e eeuw en dat geldt ook voor Koningin Victoria waar ook een mooie tv-serie van is gemaakt met als titel Victoria.

The Crown is een prachtige tv-serie, tevens kostuumdrama omdat het ook de mode en manier van doen mooi weergeeft in de verschillende decennia tijdens de 20e eeuw. Er zijn al behoorlijk wat afleveringen geweest gedurende de afgelopen series en daarom ook de nodige filmlocaties gebruikt. De bekende koninklijke paleizen en buitenverblijven in Engeland en Schotland hebben niet gefungeerd als plek om te filmen, daarover dadelijk meer. In plaats daarvan heeft men andere statige huizen en landgoederen ingezet als decor. Bij de één heeft men het interieur gebruikt en bij de ander juist de buitenkant. Er zijn prachtige landgoederen gehuurd om beelden te maken maar die als toerist niet zijn te bezichtigen simpelweg omdat ze bijvoorbeeld alleen als conferentiecentrum of trouwlocatie te huur zijn. Denk onder andere aan Wrotham Park, Brocket Hall, Somerley House in Engeland en Ardverikie Castle in Schotland dat Balmoral Castle moest uitbeelden.

Naast de net genoemde landgoederen zijn er ook exemplaren waarvan u wél het huis (en vaak ook tuin) kunt bezichtigen. Het interieur van het statige Belvoir Castle is gebruikt voor opnames van Windsor Castle. Dat geld ook voor de buitenkant van Burghley House. Beide gebouwen bevinden zich in de regio East Midlands. Voor opnames van Buckingham Palace zijn meerdere historische huizen ingezet. Dat zijn oa. Wilton House, Waddesdon Manor en het Old Royal Naval College. Deze laatste is onderdeel van het werelderfgoedcomplex van Greenwich in Londen. Sandringham was het buitenverblijf van de Royal Family in Norfolk. Als setting daarvoor werd gebruikt Somerleyton Hall in Suffolk. Audley End House in Essex is gebruikt als filmlocatie voor niet alleen het interieur van het Schotse Balmoral Castle maar ook voor dat van Eton College. Ragley Hall doet zich voor als Althorp, het voorvaderlijke huis van Diana Spencer. Aan de kust van Aberdeenshire in Schotland staat de ruïne van Slains Castle en dat diende als filmlocatie voor Castle of Mey dat voordat de Queen Mother erin trok nog in een afgetakelde staat verkeerde.

Religieuze plekken passeren ook de revue tijdens enkele belangrijke gebeurtenissen. Winchester Cathedral werd gebruikt als de locatie van de bruiloft van Prince Charles met Lady Diana. In werkelijkheid was dat St Paul's Cathedral in Londen. Dat geld ook voor de scenes van de begrafenis van Winston Churchill. De nog oudere Ely Cathedral was de plek waar de trouwerij van Queen Elizabeth met Prince Phillip werd gefilmd. In werkelijkheid was dat Westminster Abbey, wederom in de hoofdstad.

In Wales zijn ook opnames gemaakt. Het mijndorpje in het zuiden waar de school bedolven werd onder het puin (restafval van de mijnindustrie) is in werkelijkheid Aberfan maar de opnames werden gemaakt in Cwmaman. Er zijn tevens scenes geschoten in het Big Pit National Coal Museum in Blaenavon, een werelderfgoedattractie. Verder naar het noorden van Wales heeft u het universiteitstadje Aberystwyth voorbij zien komen als plek waar Prince Charles Welsh moest studeren. Nog verder noordwaarts vond op het terrein van Caernarfon Castle zijn investituur (waardigheidsbekleding) plaats als Prince of Wales. Dat kasteel is ook daadwerkelijk de plek waar dat vroeger in 1969 gebeurde. Het statige en witte Hylands House in Essex werd ingezet als decor voor het Witte Huis, de presidentiële residentie van de Verenigde Staten van Amerika. De scene waarbij Prime Minister Antony Eden in serie 2 op de trein stapte naar de koningin werd gefilmd in Loughborough, treinstation aan de Great Central Railway waar je een rit met de stoomtrein kunt maken.

Wil u niet alleen de filmlocaties van The Crown zien maar ook de echte koninklijke paleizen, kastelen en landgoederen bezichtigen? Dat kan uiteraard, de meeste locaties zijn niet alleen residenties maar ook bezoekersattracties. Dat geldt voor de twee bekendste gebouwen, namelijk Buckingham Palace in het centrum van Londen en Windsor Castle in Berkshire. Maar denk ook aan Kensington Palace en Clarence House in de hoofdstad. De tweede is overigens meestal niet te bezichtigen. Van het landgoed Highgrove in Gloucestershire (residentie van Prince Charles) kunt u de tuinen bezichtigen (mits een kaartje online van te voren gekocht). De prachtige buitenverblijven Sandringham in oost Engeland en Bamoral Castle in de bergachtige Cairngorms (Schotland) zijn ook als toerist te bezoeken. En dat geld ook voor het Castle of Mey, gesitueerd in het uiterste noorden van Groot-Brittannië.


Kijkt u op een smartphone? Bekijk hier:

De kaart met filmlocaties van The Crown


Gebruik maken van service?

U kunt via het volgende tabblad op zoek naar een bestemming en vervolgens een hotel, b&b, vakantiehuis of appartement in de betreffende plaats zoeken. Als u wilt kunt u ook zonder extra kosten uitgebreide hulp krijgen in de vorm van een (online) plan op maat, inclusief bestemmingsinformatie, reisinfo en te boeken accommodaties. Dat kan als u één gebied wilt bezoeken maar ook zeker als u een rondreis naar meerdere gebieden wilt maken, bijvoorbeeld om meer streken te verkennen waar mooie Britse tv-series zijn opgenomen. Zo'n reisplan kunt u na het boeken ook tijdens de reis blijven inzien:


filmlocatie in Engeland
GB

Mogelijke bestemmingen

Als u de kaart op de vorige pagina gezien heeft dan weet u dat er vrij veel filmlocaties zijn en dus ook vrij veel potentiële uitvalsbases. Hier volgen echter voorbeelden van plaatsen die geschikt zouden kunnen zijn. Ely ligt in het oosten des lands en vanuit die plaats kunt u bijvoorbeeld bezoeken: Hylands House, Audley End House, Somerleyton Hall, Ely Cathedral, Burghley House, Belvoir Castle, Knebworth House en Hatfield House. Deze laatste twee zou u ook bezoeken als u verblijft in of in de buurt van het klein stadje Amersham dat ook in de buurt ligt van zowel West Wycombe Park als Waddesdon Manor. De stad Leicester zou als uitvalsbasis kunnen dienen voor niet alleen de al genoemde locaties Burghley House en Belvoir Castle maar ook het treinstation van Loughborough aan de Great Central Railway. Winchester ligt in het zuiden van Engeland en daar kunt u de kathedraal bezoeken en ook Wilton House staat niet al te ver van hier. Bent u gebiologeerd geraakt door de afleveringen die plaatsvonden in Wales? Vanuit Abergavenny zou u de Valleys kunnen verkennen, het gebied in het zuiden van dat land waar de mijnbouw plaatsvond en ook scenes geschoten zijn. Caernarfon in het verre noorden is dé plek om het imposante Caernarfon Castle te aanschouwen.Mogelijke bestemmingen (2)

Wilt u niet zozeer de filmlocaties van The Crown bezoeken als wel de échte koninklijke gebouwen? Dan zouden de onderstaande uitvalsbases geschikt kunnen zijn. Buckingham Palace is de officiële residentie van de Britse Koningin en dat staat in de City of Westminster, het centrum van Londen. Daar vindt u ook Westminster Abbey wat verder de St Paul's Cathedral. Verder westwaarts in de hoofdstad staat Kensington Palace. Dat is de officiële residentie van Prince William (Hertog van Cambridge) en Catherine. Die andere beroemde koninklijke residentie is Windsor Castle en dat staat in het gelijknamige stadje in Berkshire, niet ver buiten de hoofdstad. Sandringham is een prachtig landgoed en privéwoning van de Koningin. Het staat bij de Norfolk Coast, vlakbij het stadje Kings Lynn. Vlakbij het pittoreske Tetbury in de Cotswolds bevindt zich Highgrove, de residentie van de Prince of Wales (Charles). Let op: u kunt daar dus alleen de tuin van bezichtigen en alleen als u van te voren via hun website een kaartje koopt. Balmoral Castle in Schotland staat vlakbij Ballater in de Cairngorms. Dat is ook al lang één en van de koninklijke residenties.


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers