Koninklijke residenties in het Verenigd Koninkrijk

Windsor Castle tijdens de herst in Engeland Windsor Castle in Berkshire Windsor Great Park in Berkshire Buckingham Palace in Londen The Mall en Buckingham Palace in Londen Buckingham Palace en Green Park in de winter in Londen St James's Palace in Londen Kensington Palace in Londen Sandringham Estate in Norfolk, Engeland Sandringham Estate in Norfolk, Engeland Palace of Holyroodhouse in Edinburgh, Schotland Balmoral Castle in Schotland Balmoral Castle in Schotland Hillsborough Castle in County Down, Noord-Ierland

Residenties in Engeland

Het staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk, dus van Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland (en ook nog landen in het Gemenebest) is de koning, sinds 1901 van het House of Windsor. De kroon heeft verschillende kastelen, paleizen en huizen met bijbehorende landgoederen in haar bezit. De koning (voorheen de koningin) heeft een vaste verblijfplaats in Londen en dat is het beroemde Buckingham Palace in de City of Westminster, onderdeel van het centrum van de hoofdstad. Het wordt geflankeerd door Green Park en ook St James Park. De weg van het paleis naar Trafalgar Square is The Mall waar ook ceremoniale gebeurtenissen en parades worden gehouden. De koning heeft in Engeland twee officiële buitenverblijven. De eerste is Windsor Castle in Berkshire, behoorlijk vlakbij de hoofdstad. Daar in St George's Chapel worden sinds de 19e eeuw de overleden leden van het koningshuis begraven. Daarvóór gebeurde dat altijd in Westminster Abbey in Londen. Het beroemde ritueel genaamd Changing the Guard vindt plaats bij de poorten van Buckingham Palace en ook Windsor Castle. Windsor Castle was voor Elizabeth altijd het meer huiselijke paleis, terwijl het Buckingham Palace meer als werkplaats diende, 'boven de winkel' zoals ze dat noemde.

De tweede landelijke residentie in Engeland is het Sandringham Estate. Dat landhuis/paleis bevindt zich in het graafschap Norfolk, meer in het oostelijke deel van het land, vlakbij de kust. Dit is vlakbij het stadje King's Lynn. In Londen staan nog enkele koninklijke residenties. Het St James's Palace bij het gelijknamige park en vlakbij Buckingham Palace is in koninklijke handen en dat is de plek waar Charles officieel tot koning werd uitgeroepen na het overlijden van zijn moeder. Daarnaaast staat Clarence House, tot dat moment zijn officiële residentie in de hoofdstad. Charles - voorheen Prince of Wales - woonde echter voornamelijk op Highgrove, zijn huis/landgoed in het graafschap Gloucestershire. Kensington Palace staat een eindje ten westen van het centrum van Londen en dat wordt (in ieder geval as we speak) bewoond door de nieuwe Prince of Wales en Princess of Wales en dat zijn William en Catherine. William is de troonopvolger na Charles III.

Residenties in Schotland

In de Schotse hoofdstad Edinburgh staat het fraaie Palace of Holyroodhouse, bij het stadscentrum in de schaduw van de vulkanische rots Arthur's Seat. Dat is de officiële residentie van de koning als hij plichtplegingen te doen heeft in Schotland. Bamoral Castle is een buitenverblijf en bevindt zich in de bergen van het Cairngorms National Park, vlakbij het kleine stadje Ballater. Het was de plek waar de recent overleden Elizabeth het liefst verbleef.

Residenties in Wales en Noord-Ierland

Wales kent geen officiële koninklijke residenties. Het door Charles en Camilla bewoonde (althans voorheen) Llwynywermod in het graafschap Carmarthenshire (vlakbij het Brecon Beacons National Park) is in het bezit van de Duchy of Cornwall, niet van The Crown. Het land van de Duchy of Cornwall bevindt zich dus niet allemaal in het gelijknamige graafschap. Het meeste juist niet. In Noord-Ierland staat wel een officiële residentie en dat is Hillsborough Castle, een eindje ten zuidwesten van de hoofdstad Belfast. Wanneer de koning daar verplichtingen heeft verbijft hij in dat kasteel.

Residenties bezichtigen

De koninklijke residenties zijn te bezichtigen maar niet altijd omdat ze dus bepaalde perioden in het jaar bewoond worden. Ook zullen niet alle vertrekken te bezichtigen zijn en kan het zijn dat het gebouw toch relatief op het laatste moment in gebruik zal worden genomen. Houd altijd de website in de gaten van de bezoekersattractie. Te bezoeken koninklijke residenties: Buckingham Palace, Kensington Palace, Windsor Castle, Sandringham, Palace of Holyroodhouse, Balmoral Castle en Hillsborough Castle.

Tot voor kort was het zo dat Koningin Elizabeth van/tijdens december tot februari verbleef op Sandringham en augustus en september op haar geliefde Bamoral in Schotland. Of het schema onder Koning Charles gehandhaafd blijft is nog niet te zeggen. Houd altijd de website in de gaten om de openingstijden -en perioden te bekijken. Het is ook mogelijk de tuin van Highgrove per rondleiding te bezichtigen (ruim van te voren online boeken). Dat landgoed waar Charles tot voor kort vaak vertoefde is gesitueerd in de schilderachtige Cotswolds, vlakbij het kleine stadje Tetbury.

Overnachten vlakbij een koninklijk kasteel

Het is ook mogelijk om vlakbij, soms zelfs tegenover één van de koninklijke residenties te overnachten. Hieronder ziet u overzichten met vier en/of vijfsterrenhotels op locaties waar dat het geval is. Bepaalde hotels staan vlakbij één van de kastelen of paleizen, anderen relatief in de buurt. Zo kunt u in Londen ook op iets grotere loopafstand een hotel uitkiezen of bijvoorbeeld een landgoedhotel boeken op locatie buiten Windsor.

5 vijfsterrenhotels bij Buckingham Palace

5 vijfsterrenhotel bij Kensington Palace

5 vier -en vijfsterrenhotel bij Windsor Castle


Meer info over:Voormalige koninklijke residenties

Het dient gezegd dat er ook nog een hele lijst is van kastelen en paleizen die in een verder verleden door koningen en koninginnen bewoond werden, voor langere of kortere tijd. Daar zitten ook zeer bekende historische bezoekersattracties tussen. Denk bijvoorbeeld aan Hampton Court Palace aan de rand van Londen, Dover Castle in Kent, Caernarfon Castle in Noord Wales, Edinburgh Castle in de Schotse hoofdstad en Stirling Castle, eveneens in Schotland. De lijst is zeer lang. Hampton Court Palace was bijvoorbeeld de residentie van de Nederlandse stadhouder Willem III die in 1688 Koning van Engeland, Schotland en Ierland werd. Zeer bekend is overigens ook Osborne House, het buitenverblijf van Queen Victoria (19e eeuw) en het Castle of Mey in het uiterste noorden van Schotland waar de Queen Mother (moeder van de net overleden Koningin Elizabeth) haar latere jaren, tot haar dood woonde.
Ook interessant:

Staatsbegrafenis van Koningin Elizabeth

Kroning van Koning Charles

Koninklijke tradities en rituelen

Koninklijke bruiloften

TV-serie The Crown


Terug naar:

Natuur en erfgoed in Groot-Brittannië

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers