Vakantie in Schotland

Vakantie in de Scottish Borders Vakantie in Edinburgh, Schotland Vakantie in Argyll and Bute, Schotland Vakantie in de Western Highlands, Schotland Vakantie in de Cairngorms Vakantie op Skye, Schotland

Hotels, vakantiehuizen, tips en rondreizen

Bekijk de volgende tabbladen om per regio bepaalde gebieden in Schotland nader te bekijken. Per gebied vindt u reisinformatie, voorbeelden van rondreizen, een uitgebreide interactieve kaart met daarop allerlei bezienswaardigheden in de vorm van kastelen, tuinen, musea (etc...) en allerlei specifieke vakantiebestemmingen. Ook kunt u uiteraard per streek of plaats zoeken naar een hotel, herberg, b&b, appartement of vakantiehuis. Kijkt u hieronder voor enkele specifieke overzichten waarbij u bijvoorbeeld alle autorondreizen kunt bekijken, en andere tips kunt lezen over vakantie vieren in Schotland en andere delen van Groot-Brittannië. Daar worden verschillende thema's behandeld. Denk aan pagina's over kastelen, stoomtreinen, historische steden en whiskystokerijen. Schotland is immers het land van de whisky.


Hotel in Engeland Dorp in Engeland


Berg en meer in Schotland Treinstationnetje in Engeland

Zuid Schotland - Southern Uplands

Het zuiden van Schotland bestaat uit de Southern Uplands, de geografische benaming van het heuvelachtige zuidelijke deel van het land. Het stuk dat grenst aan Engeland. In het zuidoosten vindt u de Scottish Borders, een bijzonder fraai gebied met veel historische bezienswaardigheden in de vorm van oude abdijruïnes en stijlvolle kastelen en landhuizen. Zuidwest Schotland is eveneens zeer heuvelachtig en heeft daarnaast ook een zeer uitgestrekte kustlijn en de nodige natuurgebieden. Dumfries and Galloway is hier het grootste raadsgebied. Het noordelijk gelegen Ayrshire is dichter bevolkt. Kijk hieronder voor meer info per gebied:

Scottish Borders groen vlak Dumfries and Galloway


Kaart van Zuid -en Oost Schotland

Central Lowlands

De Central Lowlands is de benaming van de vlakkere, centraal gelegen gebieden van Schotland. Dat omvat de grote steden en onder andere de raadsgebieden Fife en Perth & Kinross (deels). In deze regio vindt u Edinburgh, de prachtige historische hoofdstad van het land en ook Glasgow, de grootste stad van Schotland. Voorbeelden van andere in het oog springende plaatsen zijn Stirling en het kuststadje St Andrews. Kijk hieronder voor meer info per gebied:

Edinburgh Glasgow Fife


Kaart van Zuid -en Oost Schotland

The Highlands - centraal, west en noord Schotland

The Highlands is de bergachtige regio in het westelijke, centrale en noordelijke deel van Schotland. Het bestaat uit de Grampian Mountains waar u het Cairngorms National Park, het Loch Lomond & the Trossachs National Park en het minder bergachtige Argyll and Bute zult vinden. Verder noordwaarts vindt u de North West Highlands, een nog dunbevolkter gebied met ook een uitgestrekte geaccidenteerde kustlijn. In deze regio ligt bijvoorbeeld ook de brede Great Glen, het mythische Loch Ness en het ruige Assynt. U ziet hieronder ook het eiland Skye staan. Dat is ook zeer bergachtig en is gewoon rechtstreeks met de auto te bereiken omdat het via een brug is verbonden met het vasteland. Kijk hieronder voor meer info per gebied:

Argyll and Bute West Highlands Great Glen

Isle of Skye Noordelijke hooglanden van Schotland Cairngorms

groen vlak Aberdeenshire groen vlak


Kaart van de Highlands in Schotland

Eilanden - Hebriden, Orkney en Shetland

Schotland telt vele eilanden en eilandengroepen. In het westen vindt u de Inner Hebrides, de binnenste ring eilanden waaronder het deels bergachtige Mull, Islay dat bekend staat om haar whiskystokerijen en het nog minder bevolkte Jura. Samen met Arran worden deze eilanden behandeld op de pagina van 'Argyll & Bute'. Het grote Isle of Skye behoort ook tot deze eilandengroep maar heeft haar eigen pagina. De Outer Hebrides liggen nog eind verder uit de kust. Het grootste 'lid' is Lewis dat overigens vastzit aan het bergachtige Harris. Daarnaast zijn er ook nog twee noordelijke eilandengroepen, namelijk Orkney en Shetland. Hier vindt u ook rust maar ook zeker het nodige prehistorisch erfgoed om te bezichtigen. Kijk hieronder voor meer info per gebied:

Argyll and Bute Isle of Skye Outer Hebrides

groen vlak Orkney groen vlak


Kaart van de Highlands in Schotland