Koninklijke tradities en rituelen

Trooping the Colour op Horse Guards Parade in Londen Westminster Palace in Londen Buckingham Palace in Londen The Mall en Buckingham Palace in Londen Tower of London in Londen Cenotaph in Londen Klaprozen in Londen Royal Albert Hall in Londen Windsor Castle in Berkshire

Plichtplegingen van de koning

De koning van het Verenigd Koninkrijk heeft uiteraard tal van plichtplegingen en jaarlijkse gebeurtenissen waar hij aanwezig moet zijn. Denk uiteraard aan staatsbezoeken -en banketten. Als er een officieel staatsbezoek plaatsvindt in Londen dan worden er kanonschoten afgevuurd vanuit Green Park nabij Buckingham Palace en de Tower of Londen bij de Theems verder oostwaarts. Ook is er meestal een erewacht met caveleristen van de Household Cavelry op de Horse Guards Parade. Daarna gaat men per koets terug naar Buckingham Palace. Het paleis is ook de plek waar de koning eerbetonen uitdeelt. Dat geldt niet als er mensen tot ridder worden geslagen. Dat gebeurt door de Order of the Garter in Windsor Castle, niet al te ver buiten de hoofdstad. Er zijn overigens meerdere gebeurtenissen waarbij het afvuren van kanonnen in één van de koninklijke parken in Londen traditie is. Denk aan de dag van de kroning, de verjaardag van de koning, de verjaardag van de troonopvolger, de officiële opening van het parlement en meer. Er zijn ook evenementen waar de koningin traditiegetrouw een kijkje kwam nemen, namelijk de Chelsea Flower Show en de paardenraces van Royal Ascot. Hoe het zal gaan onder Koning Charles in de toekomst zullen we moeten afwachten. De State Opening of Parliament is ook een heel traditioneel ritueel waar de Britse koning een prominente rol speelt. Lees daarover verder op de volgende pagina:

Parlement en regeringsgebouwen in Londen


Trooping the Colour

Een zeer spektaculair, jaarlijks terugkerende koninklijke traditie is de 'Trooping of the Colour'. Dat vindt al meer dan 250 jaar plaats, in het begin op de verjaardag van de koning, later heeft men dat standaard naar juni verplaatst vanwege het weer. De gebeurtenis houdt in dat de koning (voorheen koningin) de troepen van de Household Cavelry inspecteert. Meer dan 1400 soldaten, 200 paarden en 400 muzikanten doen aan het gebeuren mee. De optocht begint bij Buckingham Palace en gaat via The Mall naar Horse Guards Parade in Whitehall. Whitehall is de naam van de straat en omliggende straatjes waar de regeringsgebouwen staan. Ook de koninklijke familie doet mee aan de parade, zowel te paard als per koets. Er zal veel publiek langs de weg staan. Het spektakel eindigt met het over vliegen van de Royal Air Force (RAF), door de koninklijke familie aanschouwt vanaf het balkon van Buckingham Palace. Grote eenmalige gebeurtenissen gaan uiteraard ook gepaard met rituelen en oude tradities zoals kroningen en staatsbegrafenissen.

Staatsbegrafenis van Koningin Elizabeth | Kroning van Koning Charles


De Trooping of the Colour vindt overigens drie keer plaats en wel om de week. De eerste versie wordt bijgewoond/beoordeeld door een generaal majoor (zaterdag 1 juni), de tweede door een kolonel (zaterdag 8 juni) en de uiteindelijke versie door de Koning (zaterdag 15 juni). De kaartjes gaan in de verkoop in maart 2024.

Kaartjes voor Trooping of the Colour

Changing the Guard & Guard at the Tower

Op Horse Guards Parade vindt ook elke ochtend - in weer en wind - het wisselen van de wacht plaats, een ceremonie die u kunt bekijken als in de hoofdstad bent. Dat gebeurt om 11.00 uur behalve op zondag, dan dient u er om 10.00 uur te zijn. Dit is een zelfde soort ritueel als het bekendere 'Changing the Guard'. Dat vindt echter plaats op twee andere locaties, namelijk bij Buckingham Palace in Londen en bij Windsor Castle in Windsor, even buiten de hoofdstad. Deze traditie is ook 's ochtends om 11.00 uur en gaat gepaard met muziek en vindt vrijwel dagelijks plaats maar niet altijd. Kijk op onderstaande website voor de data. Bij de Tower of London vinden dagelijks ook dergelijke rituelen plaats. De Tower Guard voert drie ceremonies uit: 1) De dagelijkse opening (Ceremonial Opening) om 9.00 uur. 2) De Ceremony of the Word waarbij om 15.00 uur het dagelijks veranderde wachtwoord dat nadat de toren gesloten is voor bezoekers toegang geeft voor bewoners, personeel en militairen die er wachter zijn. 3) De Ceremony of the Keys waarbij de bewaker van de sleutel die toegang biedt tot het fort/gevangenis elke avond om 21.52 uur geëscorteerd wordt door de wachten wanneer deze de buitenste poort dicht doet.

Data van Changing the Guard | Guard at the Tower

Rembrance Day

Een sobere aangelegenheid waar de koning acte de presence geeft is Rembrance Day. Dan worden de doden herdacht die zijn gestorven tijdens de wereldoorlogen en conflicten in het verleden zoals natuurlijk voor de Tweede Wereldoorlog en voor de Eerste Wereldoorlog die in Groot-Brittannië vaak als The Great War wordt aangeduid. Op de tweede zondag van november, om 11 uur 's ochtends houdt men - en ook de Royal Family - twee minuten stilte voor zij die gestorven zijn en wel bij het oorlogsmonument de Cenotaph in Whitehall (Londen). Het moment van stilte wordt voorafgegaan door één klokslag van de Big Ben en één kanonschot op Horse Guards Parade. Vóórafgaand aan de zondag zal de familie ook aanwezig zijn bij gerelateerde bijeenkomsten en gebeurtenissen waaronder het Field of Remembrance bij Westminster Abbey en het Festival of Remembrance in de Royal Albert Hall.

Wie wel eens in Groot-Brittannië geweest in deze periode of naar de tv heeft gekeken weet dat het symbool van Remembrance Day de 'poppy' is, de klaproos in het Nederlands. Dat is indirect ontstaan nav het beroemde gedicht (1915) van Luitenant Kolonel John McCrae dat als titel heeft 'In Flanders Fields' en waar de klaproos ook in voorkomt. In het door de Eerste Wereldoorlog geblakerde landschap van Noord Frankrijk en België was alles kapotgeschoten en verwoest maar de klaprozen kwamen wel aan het oppervlak en bloeiden. Zoals men inmiddels weet blijken zaden van de bloem decennia lang goed te blijven. Als de aarde omgewoeld raakt en de oude klaprooszaden komen aan het oppervlak dan kunnen ze opeens ontkiemen. Dat gebeurde op de slagvelden massaal. Door toedoen van verschillende mensen en organisaties werd de klaproos tot symbool gemaakt voor de herdenking en dezer dagen zul je mensen op tv en in het openbaar mogelijk met een klaproosspeldje (poppy pin) zien. Als men het speldje draagt dan is dat tussen de laatste vrijdag van oktober tot en met Rembrance Sunday.

Royal Family: history and traditions


Op bezoek naar genoemde plaatsen

Misschien wilt u vóór, tijdens of ná de gebeurtenissen wel Westminster in het centrum van Londen bezoeken om deze gewichtige koninklijke locatie eens met eigen ogen te bekijken. Als u de Tower of London wilt bekijken (waar overigens ook de Crown Jewels inclusief de kroon wordt bewaard) dan gaat u naar de City of London.Ook interessant:

Koninklijke residenties in het Verenigd Koninkrijk

Staatsbegrafenis van Koningin Elizabeth

Kroning van Koning Charles

Koninklijke bruiloften

TV-serie The Crown

Parlement en regeringsgebouwen in Engeland (Londen)


Meer evenementen:

→ County Shows, antiek en meer...

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers