De staatsbegrafenis van Queen Elizabeth II

Westminster Abbey in Londen Westminster Abbey in Londen Westminster Palace in Londen Buckingham Palace in Londen The Mall en Buckingham Palace in Londen Horse Guards Parade in Londen Wellington Arch in Londen Long Walk naar Windsor Castle in Berkshire Windsor Castle in Berkshire St George's Chapel in Windsor Balmoral Castle in Schotland St Giles Cathedral in Edinburgh, Schotland

Het overlijden van Koningin Elizabeth II

Koningin Elizabeth overleed op donderdag 8 september 2022 en daarmee heeft ze 70 jaar op de troon gezeten. Ze is 96 jaar oud geworden en blies haar laatste adem uit in Balmoral Castle, haar geliefde koninklijke buitenverblijf in het bergachtige Cairngorms National Park in Schotland. Ze wordt zondag 11 september naar Palace of Holyroodhouse in Edinburgh gebracht. Dat is de officiële residentie van de kroon in de Schotse hoofdstad. Maandag 12 september werd haar kist in processie naar de St Giles Cathedral vervoerd, eveneens in de Schotse hoofdstad. Men had daar 24 uur de tijd om langs haar kist te lopen en respect te betuigen. Op dinsdag 13 september werd ze vervolgens per vliegtuig overgebracht naar het vliegveld van RAF Northolt, niet ver te noorden van Heathrow. Van daaruit werd de kist vervoerd naar Buckingham Palace, de koninklijke residentie in Londen.

Op woensdag 14 september gaat de kist in processie van Buckingham Palace naar Westminster Hall. Dat is het oudste gedeelte van het Palace of Westminster, het gebouw dat nog immer als parlement dient. De route ging via The Mall, de weg vanuit het paleis die Green Park scheidt van St James's Park, de Horse Guards Parade (waar de 'changing of the guard' elke dag plaatsvindt) en de straat Whitehall, het regeringscentrum van Londen. Vanaf de volgende dag (donderdag 15 september) had het publiek 4 dagen de tijd om langs haar kist te lopen om respect te betuigen. De wachtrij begon kilometers verderop in Southwark Park en dat wachten kon wel 20 uur duren. Op de eerste vrijdag na de dood van de koningin werd er in St Paul's Cathedral, gesitueerd in de City of London (iets verder oostwaarts) een officiële herdenkingsdienst gehouden.

De troon gaat dus over van Elizabeth naar haar zoon Charles, de nu voormalige Prince of Wales. Charles werd op zaterdag 10 september uitgeroepen tot King Charles III. Dat gebeurde in St James's Palace vlakbij Buckingham Palace. De kroning vindt veel later plaats. Dat zal enige tijd duren.


Hoe verliep de begrafenis?

De begrafenis vindt altijd plaats 10 dagen na het overlijden van de koning of koningin. Dat zou dan in theorie zondag 18 september zijn maar door het late tijdstip van bekendmaking van het overlijden werd het maandag 19 september, zo maakte Buckingham Palace bekend. Het wordt uiteraard een staatsbegrafenis en dat komt niet vaak voor. De laatste keer hiervoor was die van Winston Churchill in 1965.

Nadat de kist van de overleden Queen Elizabeth 4 dagen in Westminster Hall had gelegen waar men voor een laatste keer respect kon betuigen werd haar kist verplaatst naar de nabij gelegen Westminster Abbey waar de uitvaartplechtigheid plaatsvond. Daar waren allerlei hoogwaardigheidsbekleders bij aanwezig, inclusief staatshoofden van andere landen. Na de dienst werd de kist al wandelend (in processie) naar Wellington Arch op Hyde Park Corner (nog steeds in het centrum van Londen) en daarna per auto naar Windsor Castle gebracht, de koninklijke residentie in het graafschap Berkshire. Daar bevindt zich de uiteindelijke rustplaats van Queen Elizabeth II, in St George's Chapel. De dienst die daar gehouden werd, werd bijgewoond door familie en vrienden van de koningin. Op onderstaande pagina staat dit allemaal nog eens mooi (met plaatjes) uitgelegd. Wellington Arch is overigens een overwinningsboog, in de 19e eeuw gebouwd voor de de Duke of Wellington ter ere van de overwinning op Napoleon.

De dag van de begrafenis (BBC) | Dag tot dag beschrijving (BBC)

Tijdstippen op de dag van de begrafenis

Op de eerste van bovenstaande link staan de tijdstippen waarop gebeurtenissen plaatsvonden op de dag van de begrafenis. Houdt er rekening mee dat het in Engeland een uur vroeger was, dus u moet er een uur bij op tellen om de Nederlandse tijd te weten. Hieronder staan de Nederlandse tijden van de begrafenis op maandag 19 september:

7.30 uur: het opbaren van Queen Eilzabeth in Westminster Hall komt ten einde.

9.00 uur: de deuren van Westminster Abbey worden geopend voor de gasten.

11.44 uur: de kist wordt in processie van Westminster Hall naar Westminster Abbey gebracht.

12.00 uur: de staatsbegrafenis in de abdij begint.

12.55 uur: aan het einde van de staatsbegrafenis wordt de 'Last Post' wordt gespeeld, gevold door 2 minuten stilte.

13.15 uur: de kist wordt in processie van Westminster Abbey naar Wellington Arch aan Hyde Park Corner gebracht. Elke minuut zal er een klokslag van de Big Ben te horen zijn evenals een kanonshot. Rond 14.00 uur arriveert men bij Wellington Arch. Daarna gaat de kist per auto (hearse) verder naar Windsor buiten de hoofdstad.

16.00 uur: er volgt wederom een processie (wandelend) over de Long Walk, de 5 kilometer lange laan die door Windsor Great Park naar Windsor Castle leidt. De klokken van de kasteeltorens zullen luiden en ook zullen er kanonschoten te horen zijn.

17.00 uur: de kist wordt naar de nabij gelegen St George's Chapel gebracht voor een volgende uitvaartdienst. Deze wordt bijgewoond door familie en vrienden. Na enkele rituelen die het einde van haar heerschappij symboliseren wordt de kist naar omlaag gebracht naar de koninklijke grafkelder.

17.45 uur: het einde van de dienst. De koninklijke familie verlaat de kerk/kapel.

20.30 uur: in een niet publieke dienst wordt Queen Elizabeth samen met haar niet lang geleden overleden man Philip Mountbatten (Duke of Edinburgh) begraven in de King George VI Memorial Chapel dat onderdeel uitmaakt van de St George's Chapel.


Op bezoek naar genoemde plaatsen

Misschien wilt u na het zien van deze gebeurtenissen wel Westminster (Londen) en/of Windsor (Berkshire) bezoeken om deze gewichtige koninklijke locaties en mooie straten waar de processies doorheen gaan eens met eigen ogen te bekijken. Buckingham Palace, Westminster Abbey en Windsor Castle zijn - wanneer ze niet in gebruik zijn - te bezoeken als toerist. Westminster Palace (het parlement) is normaliter te bezoeken per rondleiding. Windsor Great Park is te bewandelen. Kijk hieronder verder:




Ook interessant:

Koninklijke residenties in het Verenigd Koninkrijk

Koninklijke tradities en rituelen

Kroning van Koning Charles

Koninklijke bruiloften

TV-serie The Crown

Parlement en regeringsgebouwen in Engeland (Londen)


Terug naar:

Grote evenementen in Groot-Brittannië


© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers