Vakantie vieren in Engeland

Heuvelachtige natuur in Engeland

Bekijk de verschillende gebieden in Engeland

Bekijk de volgende tabbladen om per regio bepaalde gebieden in Engeland nader te bekijken. Per gebied vindt u informatie over de streek, tal van voorbeelden van vakantiebestemmingen, voorbeelden van rondreizen, telkens een uitgebreide interactieve kaart met daarop allerlei bezienswaardigheden in de vorm van kastelen, tuinen, musea (etc...). Ook kunt u uiteraard per streek of plaats zoeken naar een hotel, herberg, b&b, appartement of vakantiehuis.


Rondreizen, themapagina's en meer...

Bent u niet op zoek naar informatie over één specifieke regio maar wilt u graag een autorondreis of treinrondreis door Engeland beleven? Kijk dan gelijk hieronder verder. Daar weer onder kunt u op zoek naar accommodaties per gebied of de vakantietips-pagina waarop tal verschillende thema's worden behandeld.


Dorp in Engeland
Treinstationnetje in Engeland


Hotel in Engeland
Dorp in EngelandKies een ander land binnen het VK

Bergen in Schotland
Kasteel in Wales

Londen en Zuidoost Engeland

De meest bekende plaats in dit deel van het land is uiteraard Londen, de grote hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. De stad heeft een enorme keur aan historische bezienswaardigheden, musea, winkels maar ook grote groene parken en vele kilometers aan wandelpaden langs de rivier de Theems. In de overige delen van zuidoost Engeland vindt u kleinere steden maar ook mooie en grote landelijke gebieden zoals de High Weald in Kent, het South Downs National Park in Sussex en de Surrey Hills in Surrey. Dat zijn Areas of Outstanding Natural Beauty. Dat geldt ook voor de Chilterns dat hoofdzakelijk gesitueerd is in Buckinghamshire en Oxfordshire. Dat is het gebied van Midsomer Murders, de beroemde tv-serie. In Kent, maar zeker in East Sussex kunt u ook genieten van de 'seaside' want daar liggen een aantal badplaatsen zoals het beroemde Brighton en het ook behoorlijk grote Eastbourne dat vlakbij de prachtige witte kliffen van Beachy Head en de Seven Sisters te vinden is. In dit deel van het land kunt u ook bijzonder veel kastelen, landhuizen en tuinen bezichtigen. Elk gebied binnen deze regio biedt u de nodige mogelijkheden. Kijk hieronder voor meer info per gebied:
Kaart van Zuid Engeland

Zuidwest Engeland

Het zuidwesten van het land is wat minder bevolkt dan het zuidoosten maar ook hier zijn wel de nodige steden zoals bijvoorbeeld het grote Bristol, de werelderfgoed-stad Bath in Somerset en de grote badplaats Bournemouth in Dorset. Deze regio wordt echter vooral gekenmerkt door haar enorme hoeveelheid aan schitterende kustlandschappen met kustpaden. In Dorset en Devon vindt u bijvoorbeeld de Jurassic Coast World Heritage Site. In Cornwall zijn fraaie schiereilandjes, ruige kliffen en pittoreske kustdorpjes. In Devon vindt u tevens twee nationale parken, namelijk Dartmoor en Exmoor. Het graafschap Wiltshire staat vooral bekend om haar prehistorische erfgoed waarvan het wereldberoemde Stonehenge het meest in het oog springt. Voor de kust van Hampshire en het New Forest National Park ligt het vrij grote eiland Wight met haar witte kliffen en kleine badplaatsjes. Verder landinwaarts ligt de Cotswolds Area of Outstanding Natural Beauty, één van de mooiste landelijke gebieden van Groot-Brittannië. Naast de fraaie landschappen is het vooral befaamd om haar pittoreske honingkleurige dorpjes en stadjes. Het net genoemde Bath en de eveneens bekende stad Oxford vindt u ook in dit gebied. Kijk hieronder voor meer info per gebied:
Kaart van Zuid Engeland

Oost Engeland en het Peak District

Een vrij groot deel van Groot-Brittannië is in meer of mindere mate heuvelachtig of in bepaalde gevallen zelfs bergachtig, maar dat geldt niet voor een groot deel van oost Engeland. Hier vindt u de overwegend vlakke landschappen van Essex, Cambridgeshire, Suffolk en Norfolk. Dit is een gebied met enkele historische steden als Cambridge, Norwich en Colchester maar ook met mooie natuurlijke gebieden als de Suffolk Coast, Norfolk Coast en het Broads National Park. U vindt er ook enkele, vaak kleinere badplaatsen zoals Cromer. Het is ook een gebied met de nodige fraaie landgoederen die dienen als bezoekersattracties. Lincolnshire, Leicestershire en Nottinghamshire behoren tot de regio East Midlands en hier vindt u ook enkele historische steden als Lincoln, Leicester en Nottingham. Het Peak District National Park ligt grotendeels in Derbyshire en heeft een totaal ander karakter want hier wordt het echt heuvelachtig. Het is een populair wandelgebied met gevarieerde landschappen en enkele fraaie stadjes als Buxton en Matlock Bath. Kijk hieronder voor meer info per gebied:
Kaart van Midden Engeland

West Engeland - West Midlands

Het westelijke deel van Engeland is de regio West Midlands dat mooie landelijke gebieden heeft maar ook een groot geurbaniseerd deel. Dat is de grote stad Birmingham en omliggende kleinere steden als Coventry en Wolverhampton. Dit verstedelijkte gebied behoort tot het graafschap West Midlands, niet te verwarren dus met de naam van de regio. In de andere gebieden zijn de steden en stadjes een stuk kleiner en het landschap mooier. In Warwickshire vindt u bijvoorbeeld de fraaie historische stadjes Warwick en Stratford-upon-Avon, de geboorteplaats van William Shakespeare. In Worcestershire liggen onder andere de porseleinstad Worcester en de Malvern Hills. De meest westelijke graafschappen Herefordshire en Shropshire zijn nog wat rustiger. Daar vindt u historische stadjes met de nodige houten vakwerkhuizen zoals Shrewsbury, Ludlow en Hereford. U kunt van de natuur genieten in de Shropshire Hills en de Wye Valley. Kijk hieronder voor meer info per gebied:
Kaart van Midden Engeland

Noordoost Engeland

Het noordoostelijke deel van Engeland bestaat voor een groot deel uit natuurlijk gebied maar er zijn er ook meer verstedelijkte zones. Dat is met name in het graafschap Tyne and Wear waar de stad Newcastle gesitueerd is. De veel kleinere werelderfgoed-stad Durham ligt daar niet ver vandaan. In de oostelijke helft van het graafschap North Yorkshire vindt u het North York Moors National Park met haar heuvelachtige heidevelden, prachtige kusten en fraaie kustdorpjes. Niet ver buiten het park ligt overigens de prachtige stad York. Helemaal in het noorden bevindt zich het graafschap Northumberland. Dat heeft een fraai kustgebied met oude kastelen, een sterk heuvelachtig nationaal park en ook de befaamde Muur van Hadrianus. Deze Hadrian's Wall kunt u bezichtigen, net als enkele opgravingen van nederzettingen. Kijk hieronder voor meer info per gebied:
Kaart van Noord Engeland

Noordwest Engeland

In het noordwesten van Engeland vindt u één van de meest verstedelijkte regio's van Groot-Brittannië maar ook twee van de grotere nationale parken van het land. De grote steden vindt u in het zuidelijke deel van Noord Engeland. Denk aan Liverpool, Manchester en Leeds. Gaat u verder noordwaarts dan worden de steden en kleiner en het land dunbevolkter. In Lancashire zijn nog dichtbevolkte gebieden maar eenmaal in North Yorkshire en Cumbria komt de rust u tegemoet. Alhoewel, u zult wel de nodige mede-toeristen tegenkomen want het zijn fraaie gebieden waar u prima kunt wandelen. Dit is ook het meest heuvelachtige deel van Engeland. U vind er het Yorkshire Dales National Park, het land van James Herriot en het bergachtige Lake District National Park met haar fraaie meren en romantische landschappen. In het noorden zijn echter nog meer natuurlijke gebieden zoals de North Pennines, Nidderdale en het kleine Arnside & Silverdale in het grensgebied van Cumbria met Lancashire. Kijk hieronder voor meer info per gebied:
Kaart van Noord Engeland
© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers