Koninklijke huwelijken in het Verenigd Koninkrijk

Koets bij Windsor Castle in Engeland St George's Chapel in Windsor Westminster Abbey in Londen St James's Palace in Londen St Paul's Cathedral in Londen, Engeland St Paul's Cathedral in Londen, Engeland

Belangrijke koninklijke huwelijken in Engeland

De belangrijke koninklijke bruiloften in Groot-Brittannië vinden plaats in Londen of in Windsor even buiten de hoofdstad. Daar staat namelijk Windsor Castle, één van de prominente residenties van de Kroon. Er zullen nu enkele beroemde voorbeelden de revue passeren, uit een recent én uit een wat verder verleden. Een belangrijke locatie is Westminster Abbey in Londen omdat in relatief recente tijden daar de troonopvolger meestal trouwde. De toen Princess Elizabeth trouwde er in 1947 met Philip Mountbatten. Dat gold ook voor haar vader George VI die in het huwelijksbootje stapte met Lady Elizabeth Bowes-Lyon (later bekend als 'Queen Mother'). En ook Prince William en Catherine Middleton (Kate) gaven daar elkaar hun ja woord in 2011.

De huwelijken van een andere toenmalige troonopvolger - nu inmiddels de nieuwe koning - namelijk Charles vonden elders plaats. De beroemde bruiloft in 1981 met Lady Diana Spencer werd gesloten in St Paul's Cathedral, de imposante kathedraal in de City of London, niet al te ver van Westminster. Zijn burgelijke huwelijk met Camilla Parker Bowles vond in 2005 plaats in de Windsor Guildhall vlakbij Windsor Castle. Prince Harry en Meghan Markle trouwden daar vlakbij in de St George's Chapel. Een beroemd koppel uit het Britse koninklijke verleden is Victoria en Albert. Die trouwden in 1840 maar die gaven het ja woord in St James's Palace te Londen, de oudste koninklijke residentie. Daar werd recent Charles officieel uitgeroepen tot King Charles III.

Kroningen en begrafenissen

Westminster Abbey is overigens ook de plek waar de kroning van de nieuwe koning of koningin plaatsvindt en ook waar de belangrijke uitvaartdiensten worden gehouden. In een ver verleden werden er ook monarchen begraven onder de abdij zoals bijvoorbeeld Edward the Confessor in 1066 en Elizabeth 1 in 1603. Elizabeth II is recent overleden maar werd in de net al genoemde St George's Chapel in Windsor begraven. De uitvaartdienst waar de staatshoofden aanwezig waren vondt dus wel plaats in Westminster Abbey, de dienst voor alleen fammilie en vrienden (die daarop volgde) in de kapel te Windsor.

Staatsbegrafenis van Koningin Elizabeth | Kroning van Koning Charles


Bezoeken of overnachten in de buurt?

Ook interessant:

Staatsbegrafenis van Koningin Elizabeth

Kroning van Koning Charles

Koninklijke residenties

TV-serie The Crown


Terug naar:

→ Tips voor een vakantie in Groot-Brittannië


© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers