Vakantie in Argyll & Bute en de Hebriden

Loch Fyne in Argyll and Bute, Schotland

Wat is er te zien?

Argyll and Bute is een raadsgebied in het westen van het land. Het behoort tot de hooglanden van Schotland al zijn de landschappen hier over het algemeen wat minder bergachtig. Bergen zijn er wel degelijk, met name in het oostelijke deel waar ook het Argyll Forest Park gesitueerd is, een gebied dat onderdeel vormt van een nationaal park. Ook een aantal eilanden voor de westkust, genaamd de Binnen Hebriden (Inner Hebrides), horen bij het raadsgebied. Dit zijn onder andere Mull, Bute, Jura en Islay. Het eiland Arran hoort er officieel niet bij. Voorbeelden van plaatsen op het vasteland zijn het havenstadje Oban, Inveraray en op het schiereiland Kintyre Campbeltown en Tarbert. Het grootste eiland is Isle of Mull en hier vindt u het kleurige dorpje Tobermory. De meest prominente plaats op het Isle of Bute is Rothesay. Voorbeelden van historische bezienswaardigheden in het gebied zijn Kilchurn Castle, Inveraray Castle, Iona Abbey en het nog oudere erfgoed in Kilmartin Glen. Ga hieronder tevens op zoek naar een hotel, b&b, herberg of vakantiehuis in de Argyll and Bute.


Kasteel in Argyll and Bute Hotel in Schotland

Op autorondreis naar Argyll and Bute

Hieronder staat een voorbeeld van autorondreis waarbij u het westen van Schotland kunt verkenne, inclusief Argyll en andere delen van de Highlands. Bekijk de kustgebieden, uiteraard prachtige berglandschappen en ook enkele historische locaties zoals kastelen.

GB

Bekijk enkele leuke plaatsen en eilanden

Oban Inveraray Tarbert

Isle of Bute Isle of Mull Isle of Jura

Met trein, vliegtuig of boot naar Argyll and Bute

Hoe reis je naar het westen van Schotland? Met de auto gaan is een voor de hand liggende keuze omdat je met het openbaar vervoer lang niet overal kunt komen. U kunt per veerboot vanaf IJmuiden naar Newcastle in Noordoost Engeland. Een andere mogelijkheid is een overtocht naar Hull dat een paar uur rijden zuidelijker gesitueerd is. Daar kunt u heen varen vanaf Rotterdam en ook Zeebrugge. Dit zijn allemaal nachtdiensten. U kunt overigens wel gebruik maken van de trein en wel de spoorlijn naar Oban aan de kust. Om op de eilanden te geraken - denk aan Mull, Islay, Bute en Arran - dient u uiteraard in Schotland nog een keer de veerboot te nemen. Kijk hier voor alle overtochten naar Mull, Islay, Bute en Arran. Het is in enkele gevallen overigens ook mogelijk om de gehele reis met het openbaar vervoer af te leggen. U zou namelijk met het vliegtuig naar Glasgow Airport kunnen gaan. Vanuit de stad vertrekken namelijk treinen naar Oban (voor Isle of Mull), Wemyss Bay (voor Isle of Bute) en Ardrossan Harbour (voor Isle of Arran). Die treindiensten sluiten goed aan op de veerdiensten. Kijk hieronder verder voor meer informatie en tickets of vraag een plan op maat aan als u de planning uit handen wilt geven. Dat is ook inclusief beschikbare accommodaties.


Loket in Schotland Cottage in Engeland