Dag 9: Norfolk Coast - woensdag 11 mei

Haven van Wells-next-the-Sea in Engeland Wandelen langs kwelders en zoutmoerassen in Engeland Stiffkey Saltmarshesin Norfolk, Engeland Norfolk Coast Path bij Stiffkey, Engeland Het Norfolk Coast Path naar Blakeney in Engeland Het mooie dorpje Blakeney in Norfolk, Engeland Norfolk Coast Path richting Cley-next-the-Sea in Engeland Het dorp Cley-next-the-Sea in Norfolk, Engeland Blakeney Point aan het Norfolk Coast Path in Engeland Wandelpad naar Salthouse in Norfolk, Engeland

Wandelroute Wells-next-the-Sea - Salthouse: 24 kilometer

Molen van Cley-next-the-Sea in Norfolk, Engeland

In de ochtend nam ik eerst de trein van de stad Norwich naar Cromer, mijn verblijfplaats aan de kust van Norfolk. Dat is een rit van ongeveer 45 minuten. Vanaf het station is het nog wel een eindje lopen naar het hotel maar het is wel eenvoudig te vinden. Na mijn koffer te hebben achtergelaten (het was nog te vroeg om in te checken) ben ik eerst naar de pier van deze kleine badplaats gelopen en mijn neus in de zeewind gestoken. Vandaag wilde ik een groot stuk van het kustpad wandelen, te beginnen in Wells-next-the-Sea, een eind verder in het westen.

Om daar met het openbaar vervoer te komen is heel eenvoudig. De Coast Hopper is een bus die de hele dag (en in de vroege avond tot even na zessen) om het half uur langs de kust op en neer rijd. De dienst die hier van belang is die van Cromer naar Wells-next-the-Sea en stopt ook in East Runton, West Runton, Sheringham, Weybourne, Salthouse, Blakeney en Stiffkey. Het grote voordeel is dus dat als je het Norfolk Coast Path volgt, je de wandeling om de paar kilometer kunt afbreken mocht het te veel worden. Het is overigens een heel plezierige busrit met mooie uitzichten over het licht heuvelachtige platteland hier in het noorden van het graafschap. Ik had deze dag te maken met deels zonnig en deels bewolkt weer waarbij de temperaturen zo direct aan zee een stukje lager lagen.

Ik wilde in Wells-next-the-Sea beginnen omdat dit deel van de kust tot aan Cley-next-the-Sea het waddengebied van Norfolk is. Naast de kustpaden zie je de zoutmoerassen en verder weg zoals in de buurt van Blakeney liggen ook de zandbanken. Je kunt daar als je wilt ook boottochten boeken om zeehonden te zien. Het kustpad in deze sector is overwegend vlak. Het pad is dus eenvoudig te volgen, het loopt immers langs de kust en wordt landinwaarts geflankeerd door uitzicht over akkerland en grasvelden. Ook zie je hier veel van die struiken met gele bloemen, het type plant die je in Groot-Brittannië op zo veel plekken aan de kust kunt zien. De naam van deze struiken kan ik maar niet vinden. Op den duur kom je door en langs verschillende natuurgebieden die beheerd worden door de National Trust zoals de Stiffkey Salt Marshes, de Morston Salt Marshes en het natuurreservaat van Blakeney. Langs het pad bij Morston staat een huisje/informatiepunt van de National Trust.

Uiteindelijk kom je weer in de bewoonde wereld en dat is het dorpje Blakeney. Het is een klein plaatsje met enkele leuke straatjes en ook de mogelijkheid om te rusten, te eten en te drinken. Ik nam de mogelijkheid te baat om in de Kings Arms even te genieten van een typisch Engelse sticky toffee pudding met vanille-ijs. Heerlijk... Vanuit het dorp loopt het Norfolk Coast Path in noordwaartse richting door de moerassen (pad ligt gewoon hoog en droog) en buigt uiteindlijk weer landinwaarts naar het dorpje Cley-next-the-Sea dat in de verte te herkennen is aan zijn mooie molen. Hierna loopt het pad wederom in noordwaartse richting met aan de rechterkant de Cley Marshes en al vrij snel kom je bij Blakeney Point. Hier verandert het karakter van de kustlijn. Je komt namlijk op een strand met van die wat grotere kiezelstenen. Er ligt een gehele 'shingle ridge', een soort duinlandschap van kiezelstenen. Dit strandpad dat er evenwijdig langs trekt loopt helemaal door tot in Weybourne. Ik kwam er al gauw achter dat ik daar geen trek in had want het is kilometers lang en het loopt werkelijk voor geen meter. Ik ben na ongeveer een kilometer via het eerste wandelpad landinwaarts afgeslagen. Via een aansluitend pad dat dwars door de akkers loopt kwam ik uiteindelijk uit in het kleine Salthouse. Hier was gelukkig ook een bushalte en die staat aan de hoofdweg. Ik had de laatste bus te pakken (van ongeveer 18.30 uur) maar die reed niet helemaal door tot Cromer maar tot Sheringham. In Sheringham kun je echter ook met de trein reizen. Het is slechts 8 minuten met de trein naar Cromer. Totale wandelafstand van de route is ongeveer 25 kilometer.

De route op kaart

In het geval u de pagina met een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de kaart van de wandelroute


Weergave van de wandelroute: ongeveer 24 kilometer van Wells-next-the-Sea naar Salthouse, bijna in zijn geheel over het bewegwijzerde Norfolk Coast Path uitgezonderd het stukje vanaf het strand na Blakeney Point naar Salthouse. Er zijn slechts enkele hoogtemeters: alleen de laatste net genoemde kilometers gaan door licht heuvelachtige velden. Als je een gedetailleerde kaart met alle wandelpaden van dit gebied wilt hebben, neem dan de Ordnance Survey Explorer Map van Norfolk Coast Central, nummer 251. Hier kun je deze (onder andere) bestellen: wandelkaart 251 - Norfolk Coast Central.

Geïnspireerd? Boek zelf (in Wells-next-the-Sea) of vraag een plan op maat


Hotel
Cottage in Engeland

Reisverslagen per dag

Kenwood House Cotswolds Cotswolds Cotswolds Malvern Hills Shropshire Shropshire Norwich Norfolk Norfolk Norfolk Norfolk
→ Terug naar overzicht Reisverslag Cotswolds, Shropshire en Norfolk→ Terug naar overzicht Wandelroutes in Groot-Brittannië

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers