Dag 10: Norfolk Coast - donderdag 12 mei

Pier van Cromer in Norfolk, Engeland Mooistraat in Cromer, Norfolk Coast Straat in Sheringham, Norfolk Station van de North Norfolk Railway in Sheringham, Engeland Station van de North Norfolk Railway in Holt, Engeland Het stadje Holt in Norfolk, Engeland Stoomtrein van de North Norfolk Railway in Holt, Engeland Wandelpad naar Weybourne in Norfolk, Engeland Het dorp Weybourne in Norfolk, Engeland Kustpad en golfbanen van Sheringham, Norfolk Het stadje Sheringham in Norfolk Het Norfolk Coast Path in East Runton, Engeland Wandelen in East Runton, Norfolk

Rit per stoomtrein en wandelroute Weybourne - Cromer: 14 km

De kliffen van Sheringham in Norfolk, Engeland

Na een fantastisch ontbijt in het hotel was ik wederom van plan een route te wandelen maar eerst stond er nog wat anders op het programma. Het zou qua weer één van de beste dagen van de hele reis worden. Ik heb eerst nog een uurtje door Cromer gewandeld en is het een leuk stadje met de nodige winkels, pubs, hotels en uiteraard de seaside. Op één van de foto's staat ook de Red Lion, een mooie herberg met uitzicht op zee. Ikzelf verbleef tot volle tevredenheid in The Grove maar als je persé seaview wilt dan is dit misschien een goede optie.

Daarna nam ik de trein naar Sheringham, een ander leuk kuststadje hier aan de Norfolk Coast, slechts 8 minuten reizen. Ook daar heb ik even rondgekeken om vervolgens een kaartje te kopen voor de North Norfolk Railway. Dit is geen regulier traject maar een spoorlijn waar alleen historische treinen op en neer tijden tussen Sheringham en Holt. Het ene uur rijdt er een oude dieseltrein en het andere uur een stoomtrein. Je betaald 12 GBP (prijs van mei 2016) en daarmee krijg je een kaartje die de hele dag geldig is. Je mag dus zo vaak als je wilt op en neer. Ik stapte op de dieseltrein voor een ritje van 25 minuten door het mooie landschap dat licht heuvelachtig is en waar je ook richting de kust een mooi uitzicht hebt. Er is één standaard tussenstation en dat is Weybourne. Daar zou ik op de terugweg uitstappen. Overigens: niet alleen de treinen zijn historisch maar ook de treinstationnetjes creëren een nostalgische sfeer.

Ik stapte dus uit op het station van Holt, een klein stadje maar wel met de nodige winkels, eet -en drinkgelegenheden en de nodige mooie gebouwen. De verschillende kleuren geven het een fleurig karakter. Het is trouwens nog wel een eind lopen vanaf het station, toch zeker wel een minuut of twintig dus hou daar rekening mee. Op één van de foto's staat ook de b&b en tevens café Byfords. Dit is naar verluid het oudste gebouw van het stadje. Na hier een tijdje te hebben rondgekeken keerde ik weer terug naar het treinstation, ik had immers nog een route van 15 kilometer te lopen. Op de terugweg stond de oude stoomtrein op het prachtige stationnetje en stapte ik zoals gezegd nu eerder uit, namelijk op het station van Weybourne. Ook dit station staat niet in het dorp maar je kunt gewoon via het wandelpad naast de weg naar de plaats lopen. Weybourne is een klein dorpje en is omgeven door fraai licht golvend platteland. Het heeft een mooie hoofdstraat met daarin ook een buurtwinkel/coffeeshop waar ik nog een capuccino met worteltaart heb genuttigd. Verder staat er ook een pub en een hotel. Mocht je in het hotel willen verblijven, het is het Maltings Hotel.

Na de koffie was het tijd om te gaan wandelen. Ik wilde het Norfolk Coast Path volgen helemaal tot in mijn verblijfplaats Cromer, een route van ongeveer 14 kilometer met enkele hoogteverschillen maar niet overdreven. Vanuit Weybourne wandel je gewoon over het pad langs de weg in noordwaartse richting en komt dan vanzelf bij de kust uit. Je slaat rechts af en volgt gewoon het kustpad dat voor je opdoemt. Wat mij betreft is dit het mooiste deel van het coast path omdat je over enkele lagere kliffen wandelt met mooie uitzichten. Vlakbij Sheringham vind je de hoogste kliffen, die lopen pal langs de golfbanen. De kust blijft van nu af aan geaccidenteerd, helemaal tot in Cromer (en ook nog verder). Zo wandel je nog over Beeston Hill, bij West Runton en dan kom je een tijdje in het land van de vakantieparken. Uiteindelijk zie je vanzelf de pier van Cromer verschijnen. Prima route om te wandelen.

De route op kaart

In het geval u de pagina met een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de kaart van de wandelroute


Weergave van de wandelroute: ongeveer 14 kilometer van Weybourne naar Cromer, bijna in zijn geheel over het bewegwijzerde Norfolk Coast Path uitgezonderd het stukje vanaf Weybourne Station. De route begint bij het treinstation maar als je niet eerst een rit per stoomtrein maakt dan kun je ook in het dorpje beginnnen. Je kunt daar per bus heen vanuit oa. Cromer, Sheringham en Wells-next-the-Sea. Het aantal hoogtemeters van deze route heb ik niet gemeten maar er zijn er wel een aantal maar niet al te veel. Naar en van Sheringham wandel je over het kustpad langs de kliffen. Als je een gedetailleerde kaart met alle wandelpaden van dit gebied wilt hebben, neem dan de Ordnance Survey Explorer Map van Norfolk Coast East, nummer 252. Hier kun je deze (onder andere) bestellen: wandelkaart 252 - Norfolk Coast East.

Geïnspireerd? Boek zelf (in Sheringham) of vraag een plan op maat


Hotel
Cottage in Engeland

Reisverslagen per dag

Kenwood House Cotswolds Cotswolds Cotswolds Malvern Hills Shropshire Shropshire Norwich Norfolk Norfolk Norfolk Norfolk
→ Terug naar overzicht Reisverslag Cotswolds, Shropshire en Norfolk→ Terug naar overzicht Wandelroutes in Groot-Brittannië

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers