Tuinen en parklandschappen in Groot-Brittannië

Kew Gardens in Londen Sissinghurst Castle Garden in Kent Nymans in West Sussex Eden Project in Cornwall Trebah Garden in Cornwall Batsford House and Arboretum, Cotswolds Stowe in de Chilterns Biddulph Grange in Staffordshire, Engeland Benmore Botanic Garden in Argyll and Bute, Schotland

Londen, Surrey, Kent en Sussex

Het gebied ten westen en zuiden van Londen heeft vele mooie tuinen om te bezoeken maar ook botanische tuinen, arboretums en landgoederen. Beroemd zijn de grote Kew Gardens bij Richmond maar ook het Windsor Great Park in Berkshire, de RHS Wisley Garden en het Winkworth Arboretum in Surrey zijn mooie voorbeelden.

Kent staat zelfs bekend om zijn vele tuinen, boomgarden en zelfs wijnranken en u kunt er vele vinden in de buurt van Royal Tunbridge Wells. Ook in het aangrenzende Sussex zijn de nodige landgoederen en tuinen. Denk aan Nymans, Wakehurst Place en Sheffield Park & Garden. In de hoofdstad Londen wordt ook de jaarlijkse Chelsea Flower Show georganiseerd. Naast alle 'losse tuinen' zult u er ook de nodige kunt bezichtigen die onderdeel zijn van een landgoed waar vaak ook een historisch landhuis te bezichtigen is. Kijk hieronder voor de betreffende gebieden en enkele specifieke locaties. Royal Tunbridge Wells zou een mooie uitvalsbasis kunnen zijn om tuinen (en landgoederen) in de omgeving te bezichtigen.
Op rondreis met auto of trein én tuinen bezichtigen?

U kunt ook een plan op maat aanvragen waarbij het bezoeken van tuinen centraal staat of een onderdeel vormt van de rondreis. Met de auto op reis ligt dan voor de hand maar er zijn regionen waarbij je ook met het ov prachtige tuinen kunt bezichtigen. Kijk en lees hier verder:


Mooie tuin in Zuid Engeland
vlak

Cornwall, Devon en Isles of Scilly

Het graafschap Cornwall in zuidwest Engeland staat bekend om zijn mooie kustlandschappen maar heeft door het klimaat hier ook de nodige mooie tuinen, vaak met de nodige subtropische planten. Beroemd is het Eden Project waar u overkoepelde tuinen kunt zien waar specifieke klimaten worden nagebootst. Vlakbij Falmouth aan de zuidkust van Cornwall kunt u zelfs twee tuinen bezoeken. De subtropische Tresco Abbey Garden bevindt zich overigens op de Isles of Scilly, met veerboot te bereiken vanuit Penzance.

Ook in het graafschap Devon kunt u enkele locaties bezoeken waaronder de Castle Hill Gardens en Rosemoor van de RHS in het noorden en het landgoed Greenway vlakbij Dartmouth. Op dit landgoed staat het huis dat vroeger toebehoorde aan de beroemde schrijfster Agatha Christie. Op sommige locaties kunt u naast de tuin ook een historisch pand bezichtigen.

Cotswolds, Oxford en omgeving

De Cotswolds is een mooi landelijk gebied, befaamd om zijn mooie dorpjes maar er zijn ook de nodige tuinen en landgoederen te bezoeken, met name in het noordelijke deel van deze Area of Outstanding Natural Beauty. Hier, in en rondom de dorpen Broadway, Blockley en Chipping Campden kunt u er verschillende bezoeken zoals bijvoorbeeld de tuin van Hidcote Manor en het Batsford Arboretum. De Cotswold Lavender Farm bij Snowshill kan in de zomermaanden bezocht worden wanneer de prachtige lavendelvelden in bloei staan.

Daarnaast kunt u in en ook vlak buiten Oxford botanische tuinen bezichtigen en het landgoed van Blenheim Palace bezoeken. Wat verder in en rondom de Chilterns vindt u de landschapstuinen van Stowe en verschillende andere historische landgoederen waar behalve een tuin ook een oud landhuis te bezichtigen is.

Cheshire en Derbyshire

Het graafschap Derbyshire ligt in het centrale deel van Engeland en hier kunt u een aantal landgoederen bezichtigen met park en tuinen. Beroemd is het prachtige Chatsworth House dat overigens in het sterk heuvelachtige Peak District National Park is gesitueerd is. Het staat in de buurt van Bakewell, ook vlakbij Haddon Hall. De meeste locaties vindt u even buiten het nationale park. Denk bijvoorbeeld aan Calke Abbey en aan de Lea Gardens bij Matlock Bath.

Het graafschap Cheshire grenst in het westen aan Derbyshire en ook hier zijn mooie tuinen te bezichtigen. Denk bijvoorbeeld aan die van Tatton Park, Lyme Park en de Ness Botanic Garden vlakbij de grens met Wales. U leest het, de meeste tuinen hier zijn onderdeel van een historisch landgoed. Ook mooi is de Biddulph Grange Garden net over de grens in Staffordshire.

Argyll & Bute

In het oosten en zuiden van Schotland zijn mooie tuinen te zien, veelal bij prachtige landgoederen. Hier in Argyll & Bute in het bergachtige westen van het land zijn relatief weinig landgoederen maar u kunt er wel verschillende tuinen bezoeken die ook nog eens vaak gesitueerd zijn op prachtige natuurlijke locaties, vrijwel altijd aan zee of bij een meer. Een goed voorbeeld is de Benmore Botanic Garden in het Argyll Forest Park, vlakbij het kleine Loch Eck. Hemelsbreend niet ver van hier vindt u tevens de botanische tuinen van Lin en Glenarm.

Aan het lange Loch Fyne liggen bijvoorbeeld de Crarae Garden en de tuinen van Inveraray Castle. In het westeliijk kustgebied niet ver van Oban kunt u ook enkele locaties bezoeken waaronder de Ardmaddy Castle Gardens en de Arduaine Garden. Op het eiland Bute vindt u ook drie tuinen zoals die op het mooie landgoed Mount Stuart.


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers