Whitby aan zee in de North York Moors

Whitby in North Yorkshire Whitby in de North York Moors Whitby Abbey in Engeland Whitby in North Yorkshire North Yorkshire Moors Railway vanuit Whitby in Engeland Boeken Cleveland Way aan de kust van North Yorkshire North York Moors National Park in Engeland Sandsend in North Yorkshire Runswick Bay in North Yorkshire Staithes in North Yorkshire Robin Hood's Bay in North Yorkshire Esk Valley in North Yorkshire Rondreis door het Lake District en North Yorkshire, Noord Engeland Rondreis per trein door Noord Engeland

Informatie, hotels, b&b's en vakantiehuizenHet stadje Whitby aan de kust van Yorkshire, Engeland

Whitby is een mooi kuststadje aan de kust van North Yorkshire in het noordoostelijk deel van Engeland. Het is gesitueerd aan de Yorkshire Heritage Coast. U kunt hier een paar historische bezienswaardigheden bezoeken waaronder de prachtige ruïne van de abdij. Deze kunt u bereiken door de 199 treden te bewandelen en tegelijk van een mooi uitzicht over het stadje te genieten. Hier vindt u ook enkele mooie oude straatjes, het havengebied met zijn kleine strandje, twee vuurtorens en eetgelegenheden. Er is ook nog een heel groot strand en dat loopt een paar kilometer door tot in Sandsend, parallel aan het kustpad. Andere bezienswaardigheden zijn het Whitby Museum en het Captain Cook Memorial Museum.

Daarnaast vindt u aan de rand van het stadje ook het North York Moors National Park waar u prima kunt wandelen. Dat geldt ook voor de lange wandelroute de Cleveland Way die door deze plaats trekt en waarvan u de schitterende kustpaden kunt volgen. Dat is nog niet alles. In het stadje kunt u namelijk ook op de stoomtrein stappen voor een ritje door het nationale park. Over deze North Yorkshire Moors Railway leest u meer op het derde tabblad. De reguliere spoorlijn naar Middlesbrough is overigens ook de moeite waard. Als u een plek zoekt om te overnachten, kijk dan hier op deze pagina bij de hotels, herbergen en vakantiehuizen in Whitby.

Wandelen vanuit Whitby

Deze plaats ligt ook aan de Cleveland Way, een prachtige meerdaagse wandelroute die vanuit Whitby langs de mooie kust trekt. Zo kunt u in oostelijke richting naar Robin Hood's Bay lopen of de route in westelijke richting nemen naar Sandsend, Runswick Bay of als u nog langer wilt wandelen, helemaal door naar Staithes. Langs deze kust rijden zeer geregeld bussen dus u kunt vanaf het eindpunt steeds eenvoudig de bus terug pakken. Daarnaast zijn er ook verschillende wandelingen verder in het binnenland te maken. Pak bijvoorbeeld de trein door de Esk Valley, stap uit en volg een deel van de Esk Valley Way.

Meer info: Cleveland Way | Whitby - Robin Hood's Bay | Whitby - Runswick Bay


De locatie van Whitby

Enkele bestemmingen in de buurt

Runswick Bay Danby Robin Hood's Bay

Mogelijkheden om naar Whitby te reizen

Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland en België naar Whitby te reizen. Een voor de hand liggende optie is dat u met de auto gaat. Een logisch vervolg is dat u dan de veerboot van IJmuiden naar Newcastle neemt. Dat is een overtocht van 15,5 uur (nachtboot). U komt 's ochtends aan in de haven van North Shields. Vanaf die plek is het nog ongeveer 1,5 uur rijden naar het stadje.

Als u in België woont is het ook mogelijk om in uw eigen land op de veerboot te stappen. In Zeebrugge vertrekt namelijk een boot naar Hull. Die vaart duurt 12 uur en vindt 's nachts plaats. Daarna is het nog ongeveer 2 uur rijden. Ook is er een veerdienst vanuit Rotterdam naar diezelfde stad in Yorkshire. Mocht u via Zuid Engeland willen reizen om zo gebruik te kunnen maken van een veel kortere en goedkopere overtocht (bijvoorbeeld van Duinkerken naar Dover ) dan moet u in Engeland wel een stuk langer in de auto zitten, namelijk zo'n 6 uur.

Het stadje heeft overigens een treinstation en dat vormt tevens het einde van de spoorlijn. Vanaf hier kunt u met de trein dwars door het nationale park naar de stad Middlesbrough. Dat is de Esk Valley Railway Line waar bijvoorbeeld ook het kleine Danby aan ligt. Daar vindt u het bezoekerscentrum van het nationale park, genaamd het Moors Centre. Daarnaast kunt u ook nog met een oude stoomlocomotief door een ander deel van het park. Deze North Yorkshire Moors Railway Line leidt u naar het kleine Grosmont en vervolgens naar het stadje Pickering. Kijk hier voor meer info over The North Yorkshire Moors Railway. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van de bus, bijvoorbeeld naar allerlei locaties langs de kust, handig voor als u graag kustwandelingen maakt. Zo kunt u met de X4 onder andere naar Sandsend, Runswick Bay en Staithes en met de X93 naar bijvoorbeeld Robin Hood's Bay en Scarborough.


Veerboot naar Engeland Trein naar Engeland


Vliegtuig naar Groot-Brittannië Cottage in Engeland

Terug naar:

→ Alles over de North York Moors
→ Hotels en vakantiehuizen in de North York Moors