Blauwe, bruine en groene plaquettes in Londen

Groene plaquette in London, Engeland Blauwe plaquette van Prins Metternich in London, Engeland Blauwe plaquette in London, Engeland Blauwe plaquette van Charles Dickens in London, Engeland 221B Baker Street uit de films, Londen Plaquette van Jane Austen in Winchester, Engeland Bruine plaquette van Samuel Johnson in London, Engeland

Blue plaques in Londen en daarbuiten

Als je in Londen rondloopt dan zul je her en der blauwe plaquettes op gevels van huizen zien met daarop de naam van een beroemd, of toch in ieder geval zeer bekend individu uit de geschiedenis, meestal een Brit maar soms ook een buitenlander. Dat geeft dus aan dat de persoon in kwestie daar ooit woonde. Er staat op wanneer hij of zij leefde en welke jaren het betreffende huis als woning diende. Het aanbrengen van dergelijke plaquettes begon al in 1867 door de Society of Arts en hadden toen nog een bruine en witte kleur. Op één van de foto's ziet u overigens een plaquette uit 1876, van Samuel Johnson, de maker van het eerste woordenboek in Engeland. Dat huis staat overigens in een zijstraatje van Fleet Street in de City of London. Het initiatief werd later overgenomen door het stadsbestuur en sinds 1986 door English Heritage, de organisatie die Engels erfgoed beschermd en die ook tal van historische bezoekersattracties conserveert. In een enkel geval is zo'n voornamelijk woonhuis geopend voor bezoekers zoals het voormalige huis van de wereldberoemde Charles Dickens in Bloomsbury (Londen).


Op één van de foto's ziet u Speedy's Café en die deur er pal ernaast zullen mensen die de tv-serie Sherlock in het verleden gevolgd hebben herkennen als de locatie van 221B Baker Street. In werkelijkheid is dat North Gower Street, niet al te ver van Baker Sreet overigens. Dergelijke initiatieven bestaan ook elders in Engeland zoals je op één van de foto's ziet. Het huis van de beroemde schrijfster Jane Austen heeft geen blauwe plaquette maar een ander soort, aangebracht door het stadsbestuur (of gelieerde organisatie) van Winchester. English Heritage is nu echter ook begonnen met het aanbrengen van blauwe exemplaren in andere delen van Engeland, buiten Londen dus. Meestal gaat het om personen uit een wat minder ver verleden. In Schotland kun je dergelijke plaquettes ook tegenkomen. Het Commemorative Plaque Scheme is in handen van Historic Environment Scotland, de Schotse tegenhanger van English Heritage.

Green plaques in Londen

Je zult niet alleen blauwe (en af en toe en toe mogelijk dus een bruine) maar ook groene plaquettes op gevels zien in Londen. Ook die geven aan dat er een bekend persoon woonde. Dit initiatief bestaat sinds 1991 en zit iets ander in elkaar: om een plaquette te krijgen moet de persoon in kwestie worden gezien als een eminent figuur binnen zijn of haar beroepsgroep die iets substantieels heeft bijgedragen aan de maatschappij of mensenlevens heeft verbeterd. Daarnaast moet er genoeg tijd zijn verstreken om te kunnen beoordelen wat de impact van hem of haar was. Op één van de foto's ziet u een plaquette in de wijk Pimlico, onderdeel van Westminster.

button

© 2012-2025 — Groot-Brittannië Liefhebbers