Bezienswaardigheden op de Shetland eilanden

Lerwick op Shetland, Schotland Old Scatness op Shetland, Schotland Westerwick op Shetland, Schotland Mousa Broch op het eiland Shetland, Schotland Hermaness op Shetland, Schotland

De kaart van de Shetland eilanden (+ Orkney)

Bekijk hier de interactieve kaart van de Shetland eilanden maar ook van de zuidelijker gelegen Orkney eilanden. Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties. Lees hier verder over bezienswaardigheden op de Orkney eilanden.

legenda van kaart


Lijst met historische gebouwen en andere bezienswaardigheden

Je vindt hier mooie kusten en landschappen, natuur en ook een aantal historische bezienswaardigheden waaronder prehistorische sites als Jarlshof en Old Scatness. Een aantal locaties worden beheerd door de organisatie Historic Environment Scotland (HS).


Historische locaties en musea:
George Waterston Museum - Jarlshof (HS) - Old Scatness - Quendale Water Mill - Croft House Museum - Hoswick Visitor Centre - Mousa Broch (HS) - Scalloway Museum - Scalloway Castle (HS) - Clickimin Broch (HS) - Fort Charlotte (HS) - Shetland Museum - Shetland Textile Working Museum - Tangwick Haa Museum - Old Haa Museum - Fetlar Museum - Muness Castle (HS) - Viking Unst - Unst Heritage Centre


Natuurgebieden -en reservaten:
Sumburgh Head (RSPB) - Loch Spiggie (RSPB) - Mousa (RSPB) - Noss (NNR) - Unst & Yell (NTS) - Fetlar (RSPB) - Hermaness (NNR) - Fair Isle (NTS)


Bezoekerspassen kopen voor Historic Environment Scotland, etc...

Mainland Shetland, Unst, etc...

Als u van afgelegen eilanden houdt dan zit u hier goed want de Shetland eilanden liggen een heel eind ten noorden van Schotland, op dezelfde hoogte als Bergen in Noorwegen en de Faëroer eilanden. De eveneens Schotse Orkney eilanden vindt u ook relatief in de buurt. Het grootste van de Shetland eilanden wordt net als op Orkney aangeduid als 'mainland', het 'vasteland'. Voorbeelden van de andere kleinere broertjes zijn Bressay, Whalsay, Yell en Unst. Het landschap is hier bijna overal geaccidenteerd zonder echt heuvelachtig te worden en bomen ontbreken totaal. Dat komt onder andere vanwege de winderige omstandigheden en u ziet er dan ook gras, heide en akkerland. Er zijn ook vrij imposante zeekliffen en enkele natuurreservaten waar vogels te zien zijn.

De grootste en bekendste plaats is Lerwick, gesitueerd op het mainland en de plek waar veerboten arriveren vanaf het Schotse vasteland. Vanaf de noordkust maar ook vanaf Aberdeen aan de oostkust. De liefhebber van Britse detective series zal Lerwick ook herkennen omdat dit één van de meest gebruikte locaties is van de BBC serie 'Shetland' met DI Jimmy Perez in de hoofdrol. Er is ook nog een aflevering geweest die zich afspeelde op het zeer kleine en afgelegen Fair Isle, gesitueerd tussen Shetland en Orkney. Dat wordt beheerd door de National Trust for Scotland en moet een mooie plek zijn om vogels te kijken. De tweede plaats op het grote eiland is Scalloway. Het is overigens niet alleen natuur dat hier de klok slaat, er zijn ook verschillende historische bezienswaardigheden te vinden. Die stammen net als weer op Orkney uit een ver verleden. Denk aan de opgravingen van Jarlshof en Old Scatness maar ook aan het Viking Longhouse op het eiland Unst. In de vroege middeleeuwen kwamen de Vikingen hier aan land en tot de 15e eeuw is dit deel van Schotland in Noorse handen gebleven.


Terug naar:

→ Orkney & Shetland