Afternoon Tea in Engeland

Tea in Engeland Tea in Engeland Tea in Engeland Tea in Engeland Tea in Engeland Tea in Engeland

Uitgebreid thee drinken

Thee drinken is een begrip in Engeland. Thee wordt er al sinds halverwege de 17e eeuw vanuit China geimporteerd waarbij het aanvankelijk vooral in de Londense koffiehuizen werd geserveerd, een halve eeuw later opende de eerste theewinkel haar deuren in de hoofdstad. In de beginjaren waren de bladeren enorm duur - veel duurder dan koffie - waardoor het vooral de upper class was die de drank kon veroorloven. Toen de prijzen later zakten werd het steeds meer een drankje voor iedereen. Sterker: gedurende de 19e eeuw werd thee drinken juist vaste prik onder de arbeidersklasse, tijdens de pauzes die men dan had.


Afternoon en High Tea

Thee drinken werd niet alleen populair maar zelfs integraal onderdeel van de Britse cultuur. Een gewoon kopje in de ochtend of de middag maar ook uitgebreide varianten en dan heb ik het over de 'afternoon tea', één van de bekendste Engelse tradities. Het is in feite thee met meerdere lekkere dingen. De traditionele variant is met scones met daarop slagroom (zonder suiker) en jam, sandwiches met hartig of zoet beleg en mogelijk taart of kleine taartjes, soms ook met nog een speciaal zoet drankje. Elk restaurant of tea room zal weer net iets anders op het menu hebben staan maar scones met slagroom en jam is standaard. Er zijn ook regionale variaties of meer luxere varianten zoals met champagne er bij. Het begrip afternoon tea bestaat overigens sinds 1840, uitgevonden door de toenmalige Hertogin van Bedford die altijd honger kreeg rond vier uur 's middags omdat de tijd tussen lunch en diner (in die kringen altijd zeer laat) nogal lang was. Een lichte tussenmaaltijd leek haar daarom wel een goed idee.

Als u de term 'teatime' hoort dan weet u wel ongeveer hoe laat dat is. Dat is het tijdvak tussen halverwege de middag en de vroege avond. Wat later in de middag is meestal de tijd dat men aanschuift. Er zijn echter ook tal van tea rooms in Groot-Brittannnië waar je ook vroeger op de dag gewoon thee kunt drinken met wat scones erbij. U zult de term 'high tea' ook wel eens voorbij horen komen. Je zou denken dat dat een nog luxere variant is maar dat is niet zo. High tea is een benaming van een hartige maaltijd in de vroege avond met thee er bij. Dat is ook met vlees en aardappelen. Als u dus in Groot-Brittannië bent en u wilt thee met scones, sandwiches en taartjes, vraag dan naar een afternoon tea. Gewoon op het menu kijken is vanzelfsprekend alijd een goed idee.

Waar kunt u thee gaan drinken?

Thee drinken - kort of uitgebreid - is zeer Brits en dat resulteert ook in de aanwezigheid van tal van tea rooms. In grote of kleine steden, tal van kleine stadjes en ook dorpen zult u tea rooms vinden waar u 's ochtends en 's middags thee kunt gaan drinken met wat lekkers er bij. Daarnaast zijn er ook restaurants en (meestal wat luxere) hotels waar u in de middag kunt aanschuiven voor een afternoon tea. U begrijpt dat ik hier geen opsomming kan maken van locaties waar u kunt gaan aanschuiven. Googelen is het devies, en anders even goed rondkijken in de plaats waar u op dat moment verblijft. Mocht u luxe willen overnachten in een hotel waar ook afternoon tea wordt geserveerd dan zou u de onderstaande pagina kunnen bekijken waar per stad of streek 4 en 5 sterrenhotels worden uitgelicht waar dat het geval is. Dat staat per accommodatie vermeldt.


Luxe hotel in Engeland
vlak

button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers