Reisverslag april/mei 2018 - Peak District en Warwickshire

Chatsworth House in Derbyshire, Engeland

Samenvatting

Lees hier een verslag van een reis door met name het Peak District National Park in midden -en noord Engeland. De resterende dagen werden doorgebracht op historische locaties verder zuidwaarts in het graafschap Warwickshire en in Milton Keynes. Vlakbij de net genoemde stad in Buckinghamshire ligt namelijk het landgoed Bletchley Park waar tijdens de Tweede Wereldoorlog (oa.) de Enigma Code werd gekraakt waardoor de oorlog een paar jaar verkort werd. In Warwickshire stond op het programma het stadje Warwick, het imposante Warwick Castle en het Shakespeare-stadje Stratford-upon-Avon.

Van het Peak District in Derbyshire kunt u verslagen lezen van enkele wandelroutes waarvan twee grotendeels aan te raden zijn. Het dorp Edale is namelijk een mooie uitvalsbasis om in de omliggende heuvels te lopen. Je vindt er bekende locaties in de directe omgeving als de Great Ridge en Kinder Scout. Mooie plaatsen passeren ook de revue als Buxton, Ashford-in-the-Water en Bakewell. Verder leest u over het bezoek aan het imposante Chatsworth House en een kort bezoek aan de stad Sheffield.

Veel plezier met lezen! Wie ook een dergelijke reis wil maken, kan altijd een plan op maat aanvragen.

Reisverslagen per dag

Edale Great Ridge Sheffield Buxton Chatsworth Parkhurst Hill Bletchley Warwick Stratford

Met de trein door het Peak District en Warwickshire

Treinstation van Warwick in Engeland

Het Peak District is een gebied waar je met de trein kunt komen. Zo is er een spoorlijn van Derby naar Matlock dat aan de zuidoostelijke rand van het nationale park ligt en er is een lijn van Manchester naar Buxton dat mijn tweede uitvalsbasis vormde. Dat is een traject met leuke uitzichten maar het mooiste traject ligt verder noordwaarts. Dat is de Hope Valley Line tussen de steden Sheffield en Manchester. Dan kom je door de gelijknamige vallei in het noordelijke deel van het Peak District, onderweg omringd door de heuvels van de Dark Peak. Onderweg kun je uitstappen op stations als Grindleford, Hathersage, Bamford, Hope en Edale. Dit laatste dorpje was voor mij bestemming nummer 1.

Het fraaie stadje Buxton is een prima uitvalsbasis om met de bus enkele mooie locaties dieper in het park te bereiken. Zo zijn er diensten naar Ashford-in-the-Water, Bakewell, Hartington en op de zondag zelfs Chatsworth House bij Edensor. Mijn trein richting het zuiden richting Milton Keynes en later Warwick ging door verstedelijkt gebied maar de treinritjes in Warwickshire zijn ook weer zeer mooi. De uitzichten langs de Chilterns Main Line tussen Leamington Spa en London Marylebone mogen er wezen. Het land is daar zeer licht heuvelachtig en toen ik er was stonden de vele knalgele koolzaadvelden in volle bloei. De net genoemde spoorlijn komt als het dichter bij Londen in de buurt komt door de heuvelachtige Chilterns, ook zo'n mooi landelijk gebied. Vanuit Marylebone kun je vervolgens met de underground in één minuut naar Baker Street (Bakerloo Line) om vandaaruit (in mijn geval) in 5 minuten naar Kings Cross St Pancras te reizen. Dan neem je de Metropolitan Line of de Hammersmith & City Line.

Wandelen

Wandelaars in het Peak District

Ook tijdens deze rondreis heb ik weer een klein aantal wandelroutes gelopen. Het Peak District is wat dat betreft ook weer (zie andere verslagen) een uitstekend gebied om vakantie te vieren. Ik heb vier wandelroutes vastgelegd waarvan één slecht bevallen is doordat een pad niet meer leek te bestaan (dag 6) en om moest keren. Bij een andere route kon ik het pad ook niet meer vinden (dag 1) terwijl dat wel op de kaart stond aangegeven. Ik maak gebruik van de zeer gedetailleerde wandelkaarten van OS (Ordance Survey) en daar staan niet alleen de bekende wandelpaden op maar bijna elk pad dat beschikbaar is om over te lopen. Die worden in het groen aangegeven. Daar zitten ook paden bij over boerenland waar schapen en koeien grazen. Tijdens deze wandelingen kwam ik alleen schapen tegen in de velden die ik betrad. Voor de duidelijkheid: er is afgesproken met de boer dat men er mag wandelen. Je vindt er ook altijd hekjes en ook vrij vaak wegwijzers.

Deze paden door de velden van de boer vormden voor mij echter het probleem niet: het waren de paden door afgelegen smalle dalen, langs kleine riviertjes. Die plekken waren nat en modderig en zagen er hier en daar overgroeid uit. Mijn vermoeden is dat ze daarom zo weinig gebruikt worden dat het pad ophoudt een pad te zijn. Het is wat dat betreft wijs gebruik te maken van de bekendere wandelpaden, ook al betekent dat soms dat je heen en terug wandelt ipv een rondwandeling. Dat gezegd hebbende: dit is me nooit eerder overkomen in de afgelopen tientallen wandelingen in Engeland.

Dit allemaal gezegd hebbende: het Peak District heeft tal van prima begaanbare wandelpaden waaronder naar de heuvels in de omgeving. Vanuit Edale kun je bijvoorbeeld paden volgen over de Great Ridge (dag 2) waarbij je neerkijkt op de twee omliggende valleien en ook naar het natuurreservaat van Kinder Scout. Dat is een route voor de liefhebber van natuur en prachtige uitzichten. De route van dag 5 heeft minder hoogtemeters maar is misschien wel de mooiste omdat je langs enkele prachtige dorpen komt zoals Bakewell en tevens een bezoek kunt brengen aan Chatsworth House, een ongelooflijk rijk gedecoreerd en imposant landhuis (haast een paleis) met ook nog eens een enorm mooi en groot parklandschap met tuinen.

Ga je echt wat langere routes wandelen, neem dan ook altijd een goede kaart mee zoals een gedetailleerde Explorer Map van de Ordnance Survey (OS). Dat zijn grote uitvouwbare kaarten waarop alle paden staan. De cover is oranje. Bij de nieuwste kaarten krijg je bovendien een gratis mobiele versie (staat op de hoes - blauwe logo) die je in combinatie met gps kunt gebruiken op je smartphone. Maar: ga niet alleen uit van je gps maar zorg er ook voor dat je de papieren kaart en kompas mee neemt, en dat je de route goed voorbereid. Uiteraard in het geval de batterij van je telefoon leeg raakt. De gps van OS werkt overigens op basis van de sateliet en niet op basis van het mobiele signaal. Dus als je geen bereik hebt met jouw telefoon blijft de gps gewoon werken.

➦ Kaart of gids nodig? Gidsen en kaarten van het Peak District (en Noord Engeland)

→ Terug naar overzicht van reisverslagen

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers