Reisverslag mei 2017 - 2 weken in Devon en Cornwall

De kust van Exmoor

Samenvatting

Dit is een reis -en wandelverslag van mijn trip door Devon en Cornwall in Zuidwest Engeland in mei 2017. een gebied onder andere befaamd om haar fraaie kustlandschappen. Ik heb een aantal mooie routes gelopen verspreid over het gebied maar ook de niet wandelaars onder jullie zullen goede indrukken kunnen opdoen van de regio en van een aantal leuke plaatsen en locaties.

De reis ging eerst naar Torquay aan de Engelse Riviera in het zuiden van Devon. Daar heb ik ook een route gewandeld in Babbacombe en bij het mooie kuststadje Dartmouth dat een eind verderop ligt. Daarna volgt Lynton en de hele mooie kust van het Exmoor National Park. Ook bezocht ik de gezellige kathedraalstad Exeter. Vervolgens ging de reis verder westwaarts, naar Cornwall. Eerst naar Looe aan de zuidkust en daarna naar Penzance en oa. een lange wandeling op het schiereiland Penwith. Als laatste aan de beurt was Newquay en de prachtige Atlantische kust. Dat is de noordkust van Cornwall.

Veel plezier met lezen! Wie ook een dergelijke reis wil maken, kan altijd een plan op maat aanvragen.

Reisverslagen per dag

Torquay Dartmouth Babbacombe Lynmouth Parracombe Lynton Exeter Looe Polperro Penwith St Michael Newquay groen vlak Carnewas groen vlak

De reis

Torquay in Devon

Ik heb de gehele reis vanuit Nederland met het openbaar vervoer afgelegd. Het spreekt voor zich dat je dit uiteraard ook met de auto kunt doen. Het is een behoorlijk lange trip naar zuidwest Engeland. De treinrit van (Harwich International) naar Torquay duurt minimaal 5,5 uur. Het is ook mogelijk om het vliegtuig te nemen of met de trein via Brussel te gaan. De trein (eurostar) nam ik op de terugweg.

Mijn reisschema heen en terug

Heen: Veerboot Hoek van Holland - Harwich | Trein Harwich International - London Liverpool Street | Underground Liverpool Street - Paddington | Trein London Paddington - Torre (station voor Torquay).

Terug: Trein Par - Newquay | Trein Newquay - London Paddington | Underground Paddington - Kings Cross St Pancras | Trein St Pancras - Nederland.

Boot, trein en vliegtuig naar Engeland

Wandelen

Wegwijzers voor het kustpad in Cornwall

Het zuidwesten van Engeland is een uitstekend gebied om te wandelen langs de kust. Je kunt vrijwel de gehele meer dan 1000 km lange kustlijn belopen door het South West Coast Path te volgen. Dat is een bewegwijzerde route dus je wordt steeds op het goede pad gehouden. Meestal zie je houten richtingaanwijzers of houten palen met het symbool van de route (eikel). Op de foto zie je een uitzondering: een plakaat dat aangeeft dat je je in een natuurgebied van de National Trust begeeft. Het is toch wel (als altijd) aan te raden om een goede kaart of gids mee te nemen. Ik heb ook een paar keer meegemaakt dat er een stukje van de route was gewijzigd omdat er onstabiele kliffen waren. Je wordt dan gelukkig goed omgeleid via een alternatief pad. Ik heb echter ook twee routes gelopen die niet alleen langs de kust gingen, namelijk bij Lynton in North Devon. Prachtig gebied.

Als je goede gedetailleerde kaarten wilt hebben dan kun je een Explorer Map van de Ordnance Survey (OS) aanschaffen. Dat zijn grote uitvouwbare kaarten waarop alle paden staan. De cover is oranje. Bij de nieuwe kaarten krijg je bovendien een gratis mobiele versie (staat op de hoes - blauwe logo) die je in combinatie met gps kunt gebruiken op je smartphone. De gps van OS werkt overigens op basis van de sateliet en niet op basis van het mobiele signaal. Dus als je geen bereik hebt met jouw telefoon blijft de gps gewoon werken. Ik heb zelf voor elk gebied dat ik bewandeld heb een aparte kaart aangeschaft. In de wandelverslagen per dag lees je welke kaart van toepassing is.

→ Terug naar overzicht van reisverslagen

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers