Karakteristieke dry stone walls in Groot-Brittannië

Dry Stone Walls in het Lake District, Cumbria Dry Stone Walls in de North Pennines, Engeland Dry Stone Walls in North Yorkshire, Engeland Dry Stone Walls in de Yorkshire Dales, Engeland Dry Stone Walls in de North York Moors, Engeland Dry Stone Walls in de Cotswolds, Engeland

Kenmerkende muurtjes op het Engelse platteland

Als u in bepaalde regionen in Groot-Brittannië ritjes maakt met de auto dan is de kans groot dat u zogenaamde dry stone walls rijdt. Die komt u overigens ook tegen tijdens uw wandelingen. Althans, dat is het geval in bepaalde gebieden. Eerst maar eens uitleggen wat het zijn: zoals de naam al aangeeft zijn het muurtjes die bestaan uit 'droge' stenen, dus opgestapelde stenen zonder cement of ander bindmiddel. Ze worden meestal gebruikt om landerijen waar vee graast af te bakenen. Doordat er dus geen cement of iets dergelijks gebruikt wordt komt er heel wat techniek bij kijken. De uitgehakte stenen - die vaak ook nog eens allemaal net een andere afmeting hebben - moeten immers zo gestapeld worden zodat de muur niet om kan vallen. Mensen die dit ambacht uitvoeren kunnen het vaak pas echt goed als ze jarenlang ervaring hebben.

Misschien ook interessant: Regionale architectuur van Engeland


Waar zijn te zien?

Deze dry stone walls vindt u vooral in bepaalde delen van Noord Engeland, Wales en ook in het grensgebied van Zuid met Midden Engeland. Dit laatste gebied heet The Cotswolds, een prachtig landelijk gebied in oa. de graafschappen Gloucestershire en Oxfordshire. Hier zijn de muurtjes vaak wat lager en ook zijn ze gemaakt van kalksteen. De steensoort is in elke regio ook anders. In de Yorkshire Dales in het noorden zijn er streken waar men ook kalksteen gebruikt maar bijvoorbeeld ook zandsteen. Graniet is dan bijvoorbeeld weer de dominante steensoort in het noorden van Wales. De 'muurtjes met droge stenen' vindt u dus ook veelvuldig in Wales en ook zeker in het noorden van Engeland en dan met name het noordwesten, in de twee nationale parken de Yorkshire Dales (staat er bekend om) en het Lake District. Ook in het eveneens sterk heuvelachtige conservatiegebied de North Pennines (deels in het graafschap Cumbria gesitueerd, net als het Lake District) zijn ze veelvuldig te zien. Dat gebied vormt dus een deel van het Penninisch Gebergte, de berg -en vooral heuvelketen dat de ruggegraat vormt van het noorden van Engeland. Dry stone walls kunnen overigens zeer oud zijn, vaak stonden ze er al in de middeleeuwen al denkt men zelfs dat er voorbeelden zijn van muurtjes die er al in de IJzertijd stonden. Muren dienen in de loop van de tijd natuurlijk worden hersteld mocht dat nodig zijn. Zie hieronder vier voorbeelden van gebieden waar de muurtjes veelvuldig te zien zijn.

The Cotswolds | Yorkshire Dales | Lake District | Noord Wales


Op rondreis door landelijk Engeland?

Via de website kunt u allerlei informatie vinden om uw reis te plannen en ook kunt er oa. hotels, b&b's, b&b's en vakantiehuizen boeken. U kunt echter ook (gratis) service aanvragen in de vorm van een Vakantieplan op Maat. Dat is vooral handig als u een rondreis wilt maken. U krijgt dan een uitgebreid en duidelijk online reisschema met per bestemming info en een te boeken accommodatie. Tijdens zo'n autorondreis kunt u natuurlijk ook de gebieden bezoeken waar u de behandelde muurtjes kunt aanschouwen. Een rondreis door het noorden van Engeland zou dan bijvoorbeeld een goed idee kunnen zijn.

Cottage in Engeland
vlak

Meer typisch Brits:

Pubs en Inns (herbergen)

Rode telefooncellen (en brievenbussen)

Rode dubbeldekkers (Londen)

Regionale bouwstijlen


Terug naar:

Natuur en erfgoed in Groot-Brittannië
© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers