Op vakantie in Engeland

Op vakantie in Cornwall, zuidwest Engeland

Tips, accommodaties en vakanties

Engeland is het grootste land in Groot-Brittannië en heeft verreweg de meeste inwoners. Het kent verschillende verstedelijkte gebieden waaronder de metropool Londen. Echter: er zijn zeer veel natuurlijke gebieden, niet alleen de 10 nationale parken maar ook vele zogenaamde Areas of Outstanding Natural Beauty. Het zuiden is bekend vanwege de prachtige kustgebieden en ook badplaatsen en het noorden vanwege de hogere heuvels en zelfs bergen. Het oosten van het land heeft een grotendeels vlak landschap en het westen afwisselend vlak en heuvelachtig. Ook in de Midlands zijn mooie gebieden zoals het Peak District, de Cotswolds en Shropshire. Bekijk de volgende tabbladen voor informatie per gebied of zoek gelijk naar een vakantie in Engeland:

Hotels en vakantiehuizen in Engeland

Autovakanties naar Engeland

Wandelvakanties in Engeland

Tips voor een vakantie in Engeland

Zuidoost Engeland

Londen
De hoofdstad van Engeland met al zijn bezienswaardigheden. Niet alleen het centrum van Londen maar ook het omliggende gebied waaronder het groene westen waar bijvoorbeeld de Kew Royal Botanic Gardens gesitueerd zijn.

Surrey en Berkshire
Twee graafschappen ten westen van Londen met enkele stadjes zoals het koninklijke Windsor en ook heuvelachtige plattelandsgebieden, namelijk de Surrey Hills en de North Wessex Downs.

Kent, Sussex en Hampshire
Gebied bestaande uit meerdere graafschappen, namelijk Kent, East Sussex, West Sussex en een deel van Hampshire. U vindt er mooie kustgebieden, badplaatsen waaronder Brighton, het historische Canterbury en natuurgebieden zoals de High Weald en het South Downs National Park.

The Chilterns
Eén van de gebieden met de status Area of Outstanding Natural Beauty. Het ligt niet ver ten noordwesten van Londen en heeft heuvels, bossen en ook open landschappen.

Zuidwest Engeland

New Forest, Wight en Dorset
Hier vindt u het mooie graafschap Dorset met prachtige kustgebieden zoals de Jurassic Coast, het nationale park New Forest in Hampshire en het mooie eiland Wight.

Devon en Cornwall
Een gebied in Engeland dat befaamd is vanwege zijn prachtige kusten. U vindt er de graafschappen Devon en Cornwall, mooie kustplaatsen als Torquay en St Ives en ook de nationale parken Exmoor en Dartmoor.

Somerset en Wiltshire
Twee graafschappen in het zuidwestelijke deel van Engeland met historische stadjes als Bath, Wells, Salisbury en vlakbij het veel grotere Bristol. Het heeft ook mooie natuurgebieden en tevens het werelderfgoed van Stonehenge.

The Cotswolds
Iconisch plattelandsgebied in Engeland met pittoreske dorpen, honingkleurige huizen en mooie heuvelachtige landschappen. Vlakbij liggen historische steden als Bath, Gloucester en Oxford.

Oost Engeland

Essex en Cambridgeshire
Twee graafschappen waarvan Essex aan zee ligt en enkele badplaatsen heeft waaronder het behoorlijk grote Southend-on-Sea. De bekende plaats in het andere graafschap is uiteraard de historische stad Cambridge.

East Anglia - Norfolk en Suffolk
De graafschappen Norfolk en Suffolk worden gekenmerkt door haar vlakke landschappen maar ook door mooie statige landgoederen en natuurlijke kustgebieden. Daarnaast vindt u er ook het Broads National Park en de historische stad Norwich.

Lincolnshire en East Yorkshire
Deze twee graafschappen zijn relatief vlak met wel enkele glooiende landschappen zoals die van de Lincolnshire Wolds. Er is een lange kustlijn met enkele badplaatsen en in dit gebied vindt u ook de historische stad Lincoln en de havenstad Hull.

Nottinghamshire en Leicestershire
Deze graafschappen liggen in het binnenland, in de regio East Midlands. De landschappen zijn wederom relatief vlak en het is deels verstedelijkt met de bijvoorbeeld de grotere steden Nottingham en Leicester.

West Engeland

Worcestershire en Warwickshire
In Warwickshire en Worcestershire vindt u overwegend kleinere steden en stadjes met Warwick, Stratford-upon-Avon en het grotere Worcester. Daarnaast ook mooie landschappen met de Malvern Hills en een deel van the Cotswolds.

West Midlands en Staffordshire
West Midlands is de naam van een regio maar in dit geval van het graafschap. Het is zeer geurbaniseerd met als middelpunt het grote Birmingham. Staffordshire is een stuk rustiger met ook natuur in de Cannock Chase een deel van het Peak District.

Herefordshire en Shropshire
Deze graafschappen grenzen aan Wales, kent steden en stadjes maar ook rustige gebieden met heuvels en mooie landschappen zoals de Shropshire Hills, Malvern Hills en de Wye Valley. U vindt hier bijvoorbeeld de steden Shrewsbury en Hereford, en ook het werelderfgoed van de Ironbridge Gorge.

Noordoost Engeland

North York Moors National Park
Eén van de twee grote nationale parken van het graafschap North Yorkshire. Het biedt heuvels, heidevelden en prachtige kustgebieden. U vindt er onder andere de plaatsen Whitby, Robin Hood's Bay en Helmsley.

County Durham
Eén van de graafschappen in het noorden van het land bestaande uit enkele steden waaronder de historische stad Durham maar het heeft ook een mooi kustgebied en heuvels landinwaarts, in de natuur van de North Pennines.

Tyne and Wear
De verstedelijkte regio in noordoost Engeland met de steden Newcastle en Sunderland.

Hadrian's Wall
De beroemde, historische en enorm lange Muur van Hadrianus. Dit grote overblijfsel uit de tijd van de Romeinen is tevens een prima wandelgebied in een mooie landschap.

Northumberland
Dunbevolkt graafschap in het verre noordoosten, aan de grens met Schotland. U vindt hier de heuvels van het Northumberland National Park en ook beschermde kusten met grote oude kastelen.

Noordwest Engeland

Peak District National Park
Het mooie heuvelachtige nationale park in centraal en noord Engeland. Het ligt ingeklemd tussen verschillende grote steden waaronder Manchester, Sheffield en Derby.

South & West Yorkshire
Ook een behoorlijk verstedelijkt gebied met Leeds, Bradford en een aantal andere steden. Ook rustige gebieden met kleinere stadjes en dorpen aan de randen.

Greater Manchester
Grotendeels geurbaniseerde regio met de stad Manchester als middelpunt.

Cheshire en Merseyside
Deels verstedelijkt gebied met de grote havenstad Liverpool maar ook een uitgestrekt duingebied en rustigere gebieden in Cheshire.

Yorkshire Dales National Park
Het andere nationale park van North Yorkshire. De Yorkshire Dales hebben hogere heuvels en ook mooie landschappen met overwegend kleine dorpen en stadjes.

Lancashire & Isle of Man
Lancashire bestaat uit steden, de badplaatsen Blackpool en Morecambe maar ook voor een groot deel uit de natuur van het Forest of Bowland. Het Isle of Man heeft mooie kusten en kleine plaatsen en ligt in de Ierse Zee.

Lake District National Park
Het bergachtige nationale park van noordwest Engeland. Het is tevens befaamd om zijn prachtige meren zoals Lake Windermere en Derwent Water. Hier vindt u onder andere de plaatsen Keswick, Grasmere en Bowness-on-Windermere.