Heidevelden in Engeland, Schotland en Wales

New Forest National Park in Hampshire North York Moors National Park in Engeland Exmoor National Park in Somerset, Exmoor Bloeiende heidevelden in Dorset, Engeland Bloeiende heidevelden in Suffolk, Engeland Bloeiende heidevelden in Northumberland, Engeland Bloeiende heidevelden in de Pentland Hills, Schotland

Bekijk bloeiende heide in Groot-Brittannië

Groot-Brittannië is een fantastische vakantiebestemming als u van heide houdt. Gedurende het grootste deel van het jaar zien ze er niet spectaculair uit maar in de zomer, zo rond midden augustus tot in september beginnen ze te bloeien en transformeren de velden in een zee van paars. Bepaalde dopheide bloeit vanaf eind juli al. Het Verenigd Koninkrijk bezit maar liefst 75 procent van alle heidevelden ter wereld en u kunt ze in allerlei delen van het land vinden. Alleen in het zuidoosten en oosten zijn ze veel minder aanwezig.

Er is een onderscheid tussen 'lowland heather' en 'moorland'. De eerste vind u in laaggelegen gebieden en de 'moors' in regionen boven de 300 meter. In het New Forest National Park maar ook delen van de Surrey Hills zijn gebieden waar u bijvoorbeeld het lowland heath kunt zien. Het North York Moors National Park is een voorbeeld van een zeer geschikt gebied om moorland te bekijken. Engeland, Wales en Schotland zijn landen waar je uitstekend kunt wandelen dus lopen door dit soort velden kan op vele plekken.

Als heide nog niet bloeit is het meestal bruin van kleur. U ziet daar op één van de foto's een voorbeeld van. Als de planten bloeien komen er paarse bloemen te voorschijn. Er zijn verschillende soorten als dopheide en struikheide, beide met paarse bloemen. Er groeien overigens ook verschillende grassoorten. Het is overigens geen puur natuur die uitgestrekte velden maar een door de mens in stand gehouden landschap. De velden worden namelijk van tijd tot tijd gecontroleerd in brand gestoken om te zorgen dat het landschap zich regenereerd. Als de planten vele jaren zouden doorgroeien zouden de planten stokkig worden en zou het aantal bloemen danig afnemen. Er zou dus ook geen zee van paars meer te zien zijn. Ook het grazen van schapen in deze gebieden helpt bij het in stand houden van de natuurgebieden. Daarom zijn dit ook open landschappen met fraaie vergezichten. Er leven ook vogels in deze gebieden. Bekend is de rode korhoen (red grouse) die voornamelijk nog voorkomt in Schotland en Noord Engeland.


Meer info: The Moorland Association | The Wildlife Trusts - Heathland and Moorland

Zuid Engeland en het oosten

In het zuiden van Engeland is relatief weinig heide al zijn er sterke regionale verschillen. In het zuidoosten is heel erg weinig maar verder westwaarts is beduidend meer. Het New Forest National Park in Hampshire is zo'n plek. Hier is sprake van 'lowland heather' omdat het gebied slechts marginaal of niet heuvelachtig is. Heide is er ook in het zuidoosten van Dorset en dan met name op het schiereiland Purbeck. U ziet er een foto van, van Arne Heath. Een gebied waar sprake is 'moorland', dus hooggelegen heidevelden is het Exmoor National Park in Devon en Somerset. Ook in en rondom het zuidelijke deel van het Dartmoor National Park zijn er mooie velden. Verspreid over Cornwall zijn er ook kleinere stukken zoals bijvoorbeel op de schiereilanden Penwith en Lizard. In het oosten van Engeland is heel weinig sprake van heide al is het gebied genaamd de Suffolk Coast & Heaths wel een mooi voorbeeld.

Drie voorbeelden uit het verhaal

Noord Engeland

In het noorden groeit behoorlijk veel heide en dat is bijna allemaal hooggelegen moorland. De 'Moors' is een bekend Engels begrip. Die velden zijn veelal te vinden op de ruggegraat van Noord Engeland, het Penninisch Gebergte (The Pennines). Dat begint zo in het noordelijke deel van het Peak District National Park. Rondom Edale en de waterreservoirs kunt u ze zien. Dat loopt zo door via West Yorkshire, het Yorkshire Dales National Park en Northumberland. U ziet nog een foto van de Simonside Hills bij Rothbury. Ook zijn er velden in het Lake District National Park maar toch vooral in het North York Moors National Park, het oostelijke deel van North Yorkshire. Hier vindt u de grootste aaneengesloten heidevelden van Engeland.

Drie voorbeelden uit het verhaal

Schotland

In Schotland groeit veel heide, in meer dan 80% van de gebieden. Alleen in de laaglanden waar de grote steden te vinden zijn en de oostelijke delen van het land zoals gebieden in Angus, Aberdeenshire en Fife zijn ze niet te zien. U kunt ze dus zien in onder andere in de Scottish Borders, Dumfries & Galloway, in de Pentland Hills net ten zuiden van Edinburgh, op vele plaatsen in de Scottish Highlands waaronder het Cairngorms National Park en ook op de eilanden zoals Skye in het westen en Shetland in het hele verre noorden.

Drie voorbeelden uit het verhaal

Wales

Ook in Wales zijn er veel gebieden waar heide groeit en bloeit. De uitzondering is toch vooral het zuidwesten waar de kusten van Pembrokeshire zijn gesitueerd en waar slechts een kleine beetje heide te vinden is. U vind het wel in het sterk heuvelachtige Brecon Beacons National Park in het zuidoosten, in Midden Wales en ook in het noorden, zowel in het noordoosten als in het Snowdonia National Park in het noordwesten. Op de foto ziet u de heidevelden op Conwy Mountain, uitkijkend op de badplaats Llandudno.

Twee voorbeelden uit het verhaal

Terug naar:

Natuur en erfgoed in Groot-Brittannië
© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers