Bezoek locaties uit de Harry Potter films

Stoomtrein in Glenfinnan, Schotland Alnwick Castle in Northumberland, Noord Engeland Wandelgang van Zweinstein uit Harry Potter in Engeland Lacock Abbey in Wiltshire, Cotswolds Eetzaal van Zweinstein uit Harry Potter in Engeland Wegisweg uit Harry Potter in Edinburgh Wegisweg uit Harry Potter in Edinburgh

Harry Potter met de trein naar school - Hogwarts Express

Op deze en volgende tabbladen worden een aantal filmlocaties van 's werelds beroemdste tovenaarsleerling uitgelicht. Er zijn er nog meer maar dit zijn een aantal belangrijke locaties. De locaties zijn ook terug te vinden op de interactieve kaart met daarop attracties in Groot-Brittannië voor kinderen en gezin. Zeer geliefd zijn de beelden van de schitterene treinrit van de Hogwarts Express (Zweinsteinexpress in de Nederlandse vertaling), de stoomtrein uit de Harry Potter films. Beroemd is de passage waarbij de trein door een bergachtig landschap over een prachtig spoorwegviaduct rijdt. Het mooie is dat u die rit zelf ook kunt maken, zowel met een gewone als met de stoomtrein die u ook in de films ziet. Dat is de namelijk de Jacobite Steam Train en rijdt tussen Fort William en Mallaig in de Hooglanden van Schotland. Dit is één van de mooiste spoorlijnen ter wereld. Het spoorwegviaduct staat in het dorpje Glenfinnan waar je ook kunt uitstappen.

U kunt overigens ook de trein bezichtigen die tot de filmset van Harry Potter behoort. Die vindt u in de Warner Bros Studios een eind buiten Londen. Die studio's kunt u bezichtigen maar dan moet u wel van te voren een kaartje kopen want dat is op de dag zelf niet mogelijk. De studio's zijn overigens gesitueerd vlakbij Watford en de Chilterns (zie link beneden). Een beroemde scene is ook dat Harry Potter met bagagekarretje en al door een muur heen gaat. Dat gebeurt op Platform 9 3/4 en dat heeft men op station King's Cross nagebootst. U vindt dat tafereel bij de ingang van platforms 9, 10 en 11. Bekijk de westelijke kant. Daar bevindt zich ook een speciaal Harry Potter winkeltje. Een recreatie van het platform is tevens te zien in de net genoemde filmstudio's. Het fraaie exterieur van St Pancras International komt ook voor in de films, net als delen van het station van Westminster. De filmlocatie van Hogsmeade Station (Zweinsveld) bevindt zich trouwens in North Yorkshire, noordoost Engeland. Dat is namelijk het treinstationnetje van Goathland in het North York Moors National Park. Dit ligt aan de lijn van de North Yorkshire Moors Railway, een historisch traject waar alleen stoomtreinen rijden.

Gerelateerde vakantiebestemmingen
Autorondreis maken langs Harry Potter locaties?

Wilt u graag een rondreis maken langs een aantal filmlocaties, mogelijk historische steden die ter inspiratie hebben gediend voor bepaalde scenes? In dat geval kunt u ook vakantieplan op maat aanvragen. Er zijn geen extra kosten aan verbonden. U krijgt een gedetailleerd online reisplan, inclusief te boeken accommodaties en informatie over de bestemmingen (+ omliggende gebieden). Op basis van uw wensen zal ik een zo geschikt mogelijk reisschema samenstellen. U kunt het thuis op uw gemak bestemming voor bestemming boeken en het zal ook tijdens uw rondreis online blijven staan zodat u het tijdens de vakantie kunt blijven raadplegen. Lees hieronder verder.


Cottage in Engeland
GB

Harry Potter's school Zweinstein

De tovenaarsschool heet dus Zweinstein (Hogwarts) en daar zijn ook verschillende filmlocaties van. Een bekende locatie is het oude Alnwick Castle in het verre noordoosten van Engeland. Het exterieur van het kasteel dient als de buitenkant van Hogwarts. Het interieur is onder andere gefilmd in twee fraaie middeleeuwse kathedralen, namelijk die van Durham in het noorden en die van Gloucester in het westen/zuidwesten van het land. Durham Cathedral is ook gebruikt voor opnames van de buitenkant.

In Oxford zijn ook enkele locaties. The Hall van de Christ Church Cathedral was de filmset voor de Grote Zaal van Zweinstein. Na de eerste film heeft men die zaal nagebouwd in de Londense studio. De fraaie Bodleian Library doet dienst als de Bibliotheek van Zweinstein. Het New College (één van de universiteitsgebouwen) is de locatie waar een scene uit het Toverschool Toernooi is geschoten. In het pittoreske dorpje Lacock in Wiltshire staat een gebouw waar de setting was van de klas van professor Snape (Sneep in de Nederlandse vertaling). Dit is de fraaie Lacock Abbey, tevens een historische bezoekersattractie.

Gerelateerde vakantiebestemmingen

Andere Harry Potter filmlocaties

Zoals gezegd zijn er nog veel meer plekken in Groot-Brittannië waar gefilmd is. Hieronder volgen nog enkele mooie natuurlijke locaties die te zien zijn geweest. Het Seven Sisters Country Park in East Sussex is zo'n plek. Dat is het mooiste kustlandschap van zuidoost Engeland en ligt op een paar kilometer van het dorpje Alfriston. Hier liep Harry Potter heuvelop om de schoenen te vinden die hem naar het WK Zwerkbal zouden transporteren.

Malham Cove is een prachtige natuurlijke plek in het Yorkshire Dales National Park. Dat is in het noorden van Engeland en daar was een kamp waar hij en Hermelien Griffel zich voor Voldemort verstopten. In het noordwesten van Schotland is nog een fraaie locatie/gebied. Glen Coe ligt in de bergachtige Western Highlands en daar heeft men meerdere keren gefilmd. Het is oa. de locatie van de hut van Hagrid.

Bekijk de vakantiebestemmingen

Warner Bros Studio London Tour

Als u een echte Harry Potter fan bent dan zou u waarschijnlijk zeker een keer de Warner Bros Studios willen bezichtigen. Daar kunt u namelijk grote delen van de filmset bekijken: 'The Making of Harry Potter'. Denk bijvoorbeeld aan de Grote Zaal van Zweinstein, het Ministerie van Toverkunst, herberg de Lekke Ketel, het straatje Wegisweg, Platform 9 3/4 en de Zweinsteinexpress. Die studio's kunt u bezichtigen maar dan moet u wel van te voren een kaartje kopen. De studios zijn overigens gesitueerd vlakbij Watford en de Chilterns. Dat is duidelijk een eind ten noorden van Londen.

Als u vanuit de hoofdstad deze locatie wilt bezoeken, kijkt u dan op het eerste tabblad. Daar kunt u een busticket + toegangskaartje aanschaffen. Niet goedkoop, dat moet gezegd. U kunt ook via de website een kaartje kopen in het geval u op eigen gelegenheid die kant opgaat. Er is overigens ook een shuttlebus service vanaf treinstation Watford Junction. Daarvoor heeft u wel een boekingsbevestiging nodig van het kaartje voor de studio's. Kijk hieronder voor meer info:

Warner Bros Studios - The Making of Harry Potter

button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers