Historische steden in Groot-Brittannië

De historische stad Bath in Engeland De historische stad Oxford in Engeland Westminster Palace in Londen De historische stad Chester in Engeland De historische stad York in Engeland De historische stad Liverpool in Engeland De historische stad Edinburgh in Schotland

Bezoek een mooie stad in Engeland, Schotland en Wales

U kunt een behoorlijk aantal fraaie historische steden in Engeland of andere delen van Groot-Brittannië bezoeken. Op deze pagina vindt u per regio een aantal leuke bestemmingen. Denk natuurlijk aan Londen dat zo enorm groot is dat u er meerdere vakanties kunt doorbrengen, zoveel is er te zien. Maar als u het land niet zo goed kent dan kan ik u melden dat er nog veel mooie plaatsen zijn om te bezoeken.

Wat te denken van prachtige universiteitssteden in Engeland als Oxford, Cambridge, Durham maar ook zeker Bath dat grotendeels tot het werelderfgoed behoort. Wilt u de zee opzoeken? Bezoek dan historische havensteden zoals Portsmouth aan de zuidkust of Liverpool in het noordwesten. Prachtige voorbeelden van oude steden zijn ook zeker York in Noord Engeland en de Schotse hoofdstad Edinburgh. Heeft u er al een aantal bezocht? Denk dan eens aan minder bekende historische steden als Shrewsbury, Lincoln of Newcastle.


Zuidoost Engeland: oa. Kent, Hampshire en Oxfordshire

Verwacht u in zuidoost Engeland geen grote steden. De uitzondering is uiteraard Londen maar dat is in het vorige hoofdstuk al besproken. Voor de rest vindt u hier vooral kleinere exemplaren waarvan de havensteden Portsmouth en Southampton de meest omvangrijke zijn met inwonertallen van boven de 200 duizend. U vindt daar het nodige maritieme erfgoed zoals de Historic Dockyard in Portsmouth en het Seacity Museum in Southampton. De beroemde Titanic die later zonk (1912), vertrok uit deze plaats.

In het graafschap Kent zijn de plaatsen nog een slag kleiner. Hier vindt u meestal kleinere stadjes waarvan het historische en gezellige Canterbury het meest in het oog springt. Maidstone is bijvoorbeeld mooi gesitueerd om kastelen te gaan bezoeken in de omgeving, en die zijn er veel. Guildford is de grootste stad van Surrey maar ook weer niet al te groot. Dat ligt aan de rand van de Surrey Hills en ook niet al te ver van Londen. Verder noordelijk in het graafschap Oxfordshire kunt u het bekende Oxford bezoeken, de stad van de universiteiten, de vele musea en van inspectors Morse en Lewis.

Bekijk hier 6 steden:

Londen

De hoofstad Londen is verreweg de grootste stad in Groot-Brittannië en biedt een onwaarschijnlijke hoeveelheid bezoekersattracties en mooie historische gebouwen. Het meest bekende stadsdeel is de City of Westminster waar het parlement zetelt en waar enkele van de meest bekende bezienswaardigheden te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan Buckingham Palace, de National Gallery en het British Museum. Pal ten oosten van dit stadsdeel vindt u de City of London, het oorspronkelijke historische hart van de stad en nu ook het financiële centrum. Hier vindt u onder ander de St Paul's Cathedral en enkele futuristische wolkenkrabbers.

Ten westen van Westminster liggen enkele van de meest exclusieve en duurste wijken van de stad. In Kensington & Chelsea vindt u echter ook de nodige musea en bijvoorbeeld het beroemde warenhuis Harrods. Gaat u naar Hampstead om te kunnen genieten van uitzichten over de stad, naar het wat rustigere Richmond om 'landelijk Londen' te kunnen bezichtigen en naar Greenwich in het oosten om het maritieme werelderfgoed te bezoeken.


Bekijk hier 6 verschillende stadsdelen:

Oost Engeland: oa. Norfolk, Cambridgeshire en Nottinghamshire

Het oosten van Engeland is een gebied met overwegend vlakke landschappen. Het landschap mag dan niet spectaculair zijn, qua historie is hier veel te vinden. Zo is Colchester de oudste stad van het land, ooit door de Romeinen gesticht. Het historische graafschap East Anglia dat tegenwoordig bestaat uit Norfolk, Suffolk en Cambridgeshire was het rijkste gebied gedurende de middeleeuwen. Norwich in Norfolk heeft mooie historische gebouwen en een middeleeuwse kathedraal en was vroeger na Londen de grootste stad van het land.

Cambridge is ook zeer bekend vanwege haar universiteiten, de fraaie bijbehorende universiteitsgebouwen en vele musea. Verder noordwaarts in het grote graafschap Lincolnshire vindt u de middeleeuwse stad Lincoln waar u ook een oude kathedraal kunt bekijken. Dit is de regio East Midlands waar ook de steden Leicester en Nottingham zijn gesitueerd, ook weer twee oude steden. Leicester is een stad in opkomst en dat heeft alles te maken met de herbegraving van de botten van Koning Richard III in de kathedraal.

Bekijk hier 6 steden:

West Engeland (en Wales): oa. Somerset en West Midlands

Het graafschap West Midlands is het verstedelijkte gebied van de gelijknamige regio in het westen van Engeland. Het centrum hiervan is Birmingham, qua inwonertal de tweede stad van Groot-Brittannië. Het heeft gebouwen uit verschillende tijdperken maar er is tijdens en na de Tweede Wereldoorlog veel verwoest, ook door de intrede van de toen 'nieuwe architectuur' die inmiddels verfoeid wordt. Tegenwoordig is de stad weer wat fraaier. In het veel kleinere Shrewsbury in Shropshire is nog veel in originele staat, waaronder vele houten gebouwen.

De stad Worcester heeft een oud centrum, een kathedraal en is ook beroemd om haar porselein. Nog verder naar het zuiden vindt u Bath, zonder enige twijfel één van de mooiste steden van Engeland. Het heeft bouwwerken uit verschillende tijdperken waaronder stijlvolle 'Georgian' architectuur. Het veel grotere Bristol met haar iconische brug ligt hier dicht in de buurt. Cardiff is de hoofdstad van Wales en ligt ook op zeer bereisbare afstand, ook weer een plaats met de nodige bezienswaardigheden.

Bekijk hier 6 steden:

Noord Engeland: oa. Yorkshire en Manchester

Het noorden van Engeland heeft grote nationale parken maar ook verstedelijkte regio's. Dat geldt niet echt voor York, één van 's lands mooiste steden. Het is niet heel groot, heeft prachtige middeleeuwse straatjes, leuke winkeltjes, de imposante Minster en vele musea. Leeds is één van de grootste plaatsen van Engeland en ligt in West Yorkshire. Vroeger was het een grauwe industriestad, nu één van de beste bestemmingen om te gaan winkelen. In het noordoosten vindt u Newcastle dat een slag kleiner is, bekend van zijn iconische bruggen over de Tyne.

Net als Leeds is Manchester één van de grotere plaatsen in het land en was het vroeger een deplorabele plek om te leven, althans voor velen. Nu vindt u er futuristische bouwwerken als het Imperial War Museum, The Lowry en de vrij nieuwe BBC Studios. De havenstad Liverpool is bekend om een aantal redenen. Eén daarvan is het prachtige oude havengebied met haar imposante gebouwen en vele musea. Chester in Cheshire is weer een heel stuk kleiner en is vooral geliefd om haar schitterende centrum dat gevuld is met houten vakwerkhuizen.

Bekijk hier 6 steden:

Schotland: oa. Edinburgh, Glasgow en de Highlands

Schotland is een overwegend dunbevolkt land en dat heeft uiteraard alles te maken met haar geografie. In de noordelijke helft vindt u de bergachige Hooglanden en ook het zuiden is sterk heuvelachtig. In het centrale deel is het land een heel stuk vlakker daar vindt u dan ook de grote steden, en dat zijn er twee. Aan de Forth in het oosten ligt de hoofdstad Edinburgh. Dat heeft een heel scala aan prachtige historische gebouwen en musea, uit verschillende tijdperken. Edinburgh behoort tot het werelderfgoed en is de zetel van het Schotse parlement.

In het westelijke deel van de 'Lowlands' ligt Glasgow, de grootste stad van Schotland en vroeger één van de belangrijkste plaatsen van het Britse Imperium. Het merendeel van de Britse Vloot werd hier gebouwd net als vele andere schepen en in het gebied eromheen was veel zware industrie. De stad heeft de nodige mooie gebouwen en musea zoals het bekroonde Riverside Museum en Mackintosh' Glasgow School of Art. Ook nog aandacht voor Inverness, de enige stad in de Highlands, mocht u tijdens de vakantie de rust zat zijn.

Bekijk hier 3 steden:

Terug naar:

Natuur en erfgoed in Groot-Brittannië

Tips voor een vakantie in Groot-Brittannië

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers