Mooie dorpen en pittoreske stadjes in Engeland en Schotland

Het stadje Rye in East Sussex, Engeland Het dorpje Branscombe in Devon, Engeland Het stadje Dartmouth in Engeland Het stadje Port Isaac in Cornwall in Engeland Het stadje Chipping Campden in Gloucestershire, Engeland Het dorpje Staithes in North Yorkshire, Engeland Het dorpje Hawkshead in Cumbria, Engeland Het kustdorpje Anstruther in Fife, Schotland

Vissersdorpen, kleine marktstadjes en andere schilderachtige plaatsjes

Deze pagina beperkt zich tot een aantal gebieden in Engeland en Schotland waar schilderachtige dorpen en stadjes te zien zijn. In andere delen van Groot-Brittannië zijn uiteraard ook leuke plaatsjes maar die worden hier buiten beschouwing gelaten. Ga bijvoorbeeld naar Kent en Sussex in het zuidoosten waar dorpen gesitueerd zijn in het oude cultuurlandschap van de High Weald of in het golvende heuvellandschap van de South Downs. Of trek naar het zuidwesten om te verblijven in één van de mooie vissersdorpjes van Devon en Cornwall.

Zeer pittoresk zijn de plaatsen in de Cotswolds, een licht heuvelachtig gebied in het binnenland van Engeland. Dat geldt in zekere zin ook voor de Chilterns, het gebied waar Midsomer Murders is opgenomen. In het noorden van het land vindt u enkele grote nationale parken met heuvels, bergen en groene dalen. Daar zijn minder mooie dorpen maar nog steeds genoeg om er op vakantie te gaan. Denk aan de kustdorpjes van North Yorkshire in het North York Moors National Park en die aan de oostkust van Schotland of aan enkele leuke plaatsen bij de meren en bergen in het Lake District.

Op reis langs prachtige dorpjes?

Op de website staan ook een aantal mooie rondreizen door gebieden waar veel mooie dorpen en stadjes te zien. Verspreid over Groot-Brittannië zijn tal van opties maar deze twee reizen door delen van Zuid Engeland hebben veel te bieden qua pittoreske plaatsjes. De eerste vooral wat betreft mooie kustplaatsen en de tweede qua dorpen en marktstadjes in het binnenland. Als u wat langer op reis wilt zijn ze uiteraard ook te combineren.


Zuidoost Engeland: Kent, Sussex, Hampshire en Surrey

Het zuidoosten van Engeland is een gebied met zeer veel bezienswaardigheden in de vorm van kastelen, landhuizen en tuinen maar u vindt er tevens grote landelijke gebieden met vele fraaie dorpen en kleine stadjes. Denk aan het South Downs National Park, de High Weald AONB en de Surrey Hills AONB. Dit zijn gebieden waar niet alleen het landschap een beschermde status heeft maar waar ook vele gebouwen geconserveerd worden zodat het historische karakter behouden blijft.

Wat u hier in deze regio veel zult zien zijn huizen die gebouwd zijn met rode of oranje baksteen, met hangende dakpannen op de gevels en ook de nodige oude houten gebouwen. Voorbeelden van mooie plaatsen zijn Chiddingfold en Shere in Surrey, Goudhurst in Kent, en Rye in East Sussex dat befaamd is om haar pittoreske straatjes waaronder ook enkele prachtige zwart -en wit geschilderde houten gebouwen. Die vindt u bijvoorbeeld ook veel terug in Chilham, Kent. Het mooie dorpje Chawton is gesitueed in Hampshire en dat is waar Jane Austen gewoond heeft. Bekijk hier een aantal dorpen en kleine stadjes in Zuidoost Engeland:

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten

Zuidwest Engeland: Dorset, Devon en Cornwall

Het zuidwesten van Engeland is een grotendeels landelijke regio met slechts een paar steden en vele mooie dorpen en stadjes. Het is vanwege de aanwezigheid van de vele prachtige kustgebieden, twee nationale parken en andere beschermde regionen een zeer populair vakantiegebied. U vindt er een flink aantal (niet al te grote) badplaatsen, pittoreske kuststadjes en vissersdorpen. Maar waar de regio ook bekend om staat is de grote hoeveelheid 'thatched cottages', huisjes met rieten daken. Die staan meestal in het binnenland, denk bijvoorbeeld aan Milton Abbas en Abbotsbury in Dorset, Branscombe in Devon en het kleine Veryan in Cornwall.

Aan zee vindt u weer leuke kustplaatsen met witte of verschillend gekleurde gevels. Die ziet u onder andere in Lyme Regis in Dorset, Dartmouth in South Devon, het pittoreske Clovelly in het noorden van het graafschap en het kleine Cawsand in Cornwall. En overal zijn de nodige hotels en huisjes aanwezig. Bekijk hier een aantal dorpen en kleine stadjes in Zuidwest Engeland:

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten

The Cotswolds: Wiltshire, Gloucestershire en Worcestershire

Als er één gebied in Engeland is dat bekend staat om haar pittoreske dorpjes dan is het de Cotswolds. Dat is de naam van een landelijk gebied dat zich uitstrekt over verschillende graafschap waaronder Gloucestershire, Wiltshire en Worcestershire. Het is overwegend licht heuvelachtig en u vindt er boerenbedrijven, weide met schapen, bos en heel veel leuke plaatsjes. Door de enorme aantrekkingskracht zijn de huizenprijzen hier ook zeer hoog en dat zult u ook merken bij het boeken van accommodaties. Maar het is het allemaal waard.

De charme van het gebied zit hem in het landschap maar ook in de bouwstijl. Er zijn veel kleinere cottages die opgetrokken zijn uit de voor deze regio zo typische 'Cotswold stone', de honingkleurige steensoort die de streek zo'n warm karakter meegeeft. Enkele voorbeelden: in het noorden bijvoorbeeld Broadway, Chipping Campden en Bourton-on-the-Water. Wat zuidelijker onder andere Painswick, Castle Combe en het antiekstadje Tetbury. Bekijk hier een aantal dorpen en kleine stadjes in de Cotswolds:

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten

North Yorkshire: Dales, Moors en Coast

In tegenstelling tot de vier hiervoor behandelde gebieden ligt North Yorkshire in het noorden van Engeland. Het is een omvangrijk graafschap dat voor het grootste gedeelte uit twee nationale parken bestaat. In het oosten liggen de North York Moors en in het westen de Yorkshire Dales. De bouwstijl in dit deel van het land is over het algemeen wat strakker en eenvoudiger met een overwegend licht bruine kleur. Aan de kust is er vaal wat meer variatie in kleur. Aan de kust vindt u enkele pittoreske kustdorpen zoals Robin Hood's Bay en Staithes.

Deze regio is voor de tv kijker (althans vroeger) ook zeer bekend geworden door de serie rond dierenarts James Herriot. In het westen ligt het zeer heuvelachtige Yorkshire Dales National Park en drie specifieke kenmerken van dit gebied zijn haar landerijen met stenen muurtjes, stenen veldschuurtjes en schapen. Voorbeelden van plaatsjes zijn Malham, Hawes en Reeth (Swaledale). Bekijk hier een aantal dorpen en kleine stadjes in North Yorkshire:

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten

Lake District National Park

Het Lake District is het enige echt berggebied in Engeland en ligt in het verre noordwesten van het land, vlakbij Schotland. Door de vele prachtige meren, kleine dorpjes en smalle valleien heeft het een bijzonder romantisch karakter. Het is daarom één van de meest populaire vakantiegebieden van het land, ook zeker voor wandelaars. Mooie hotels, herbergen, b&b en vakantiehuizen zijn er hier in overvloed, niet alleen in de dorpen maar ook in de tussenliggende gehuchten.

In dit gebied zult u behoorlijk veel huizen en andere gebouwen zien met witte gevels, bijvoorbeeld in het centrum van het stadje Keswick, het kleine Troutbeck en vooral ook in Hawkshead, één van de mooiste dorpjes in het nationale park. Ook wordt hier veel gebouwd met relatief donkere leisteen. Die gladde steensoort wordt hier namelijk nog steeds gewonnen in de bergen, in de Honister Slate Mine, vlakbij Buttermere. Dergelijke cottages kun je veel zien in dorpjes als Grasmere en Coniston.

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten

Oostkust van Schotland

Aan de oostkust van Schotland vindt u verschillende mooie vissersdorpen -en stadjes. Met name het gebied ten noorden van de hoofdstad is geschikt om dergelijke plaatsen te bezoeken. Het raadsgebied Fife heeft verschillende mooie kustplaatsjes. Denk aan Anstruther, Crail, Pittenweem en verder landinwaarts maar gesitueerd aan de Firth of Forth zowel Aberdour als Culross. Stonehaven nabij het oude Dunnottar Castle bevindt zich in Aberdeenshire. St Andrews en Arbroath zijn iets te groot om stadje te worden genoemd maar liggen aan de oostkust. Wel echt dorpen zijn de bijzondere plaatsjes Crovie, Gardenstown en Pennan. Die bestaan uit één rij huizen, gebouwd onder de kliffen aan de noordkust van Aberdeenshire.

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers