Vakantie in Londonderry - Noord-Ierland

De stad Londonderry in Noord-Ierland Stadsmuren en kannonnen in Londonderry, Noord-Ierland Straat in Londonderry, Noord-Ierland hotels boeken via GBLDownhill Demesne in County Londonderry, Noord-Ierland Mussenden Temple in County Londonderry, Noord-Ierland Fanad Head in County Donegal, Ierland Glenveagh National Park in County Donegal, Ierland Glenveagh Castle in County Donegal, Ierland

Informatie over deze bestemmingStraat in Londonderry, Noord-Ierland

Londonderry is een stad in het noordwesten van Noord-Ierland en is met 85 duizend inwoners de vierde plaats op het hele eiland. De stad wordt echter ook wel Derry genoemd en dat hangt meestal af van de politieke positie die men inneemt. Grofweg kun je zeggen dat Londonderry de benaming is voor unionisten (aanhangers van het Verenigd Koninkrijk) en Derry voor nationalisten (mensen die het liefst zien dat Ulster onderdeel zou zijn van de Republiek Ierland). Deze stad heeft ook een turbulente geschiedenis waar u in de verschillende musea van alles over te weten kunt komen. Denk aan de Ulster Plantations (de kolonisatie van Noord-Ierland), aan de Siege of Londonderry in 1689 die een grote invloed heeft gehad voor de loop van zowel de Ierse als Britse geschiedenis en ook over de Free Derry beweging die gestopt werd vanwege de beruchte Bloody Sunday.

Naast alle interessante musea kunt u ook de stadsmuren bekijken en zijn er verschillende mooie kerken te zien. U kunt tevens de van oorsprong 17e eeuwse Saint Columb's Cathedral bezichtigen. In de regio is ook prachtige natuur, veelal in de vorm van ruige kustgebieden met kliffen. Zo vindt u in de buurt de Binevenagh Area of Outstanding Natural Beauty. Dat is een fraai kustgebied waar u ook het Downhill Demesne van de National Trust kunt bezichtigen. Dat is een ruïne van een 18e eeuws landhuis met op het landgoed ook de fraaie Mussenden Temple, gesitueerd op de kliffen aan zee. Op het landgoed treft u nog meer bouwwerken waaronder Hezlett House, een 17e eeuwse cottage met rieten dak. Derry ligt overigens zeer dicht bij de grens met de Republiek Ierland, om precies te zijn County Donegal. U kunt daar bijvoorbeeld de ruige noordkust gaan bekijken. Ga bijvoorbeeld naar Fanad Head waar u de vuurtoren tevens kunt bezichtigen of Malin Head op het schiereiland Innishowen. Nog iets verder weg ligt het bergachtige Glenveagh National Park en het gelijknamige kasteel. Als u een plek zoekt om te overnachten, kijk dan hier op deze pagina bij de hotels, b&b's en appartementen in Londonderry.

De reis naar Londonderry

Londonderry heeft een treinstation en dat is tevens het eindpunt van de spoorlijn. Vanaf hier kunt u niet met de trein naar de Republiek (dus westwaarts) maar alleen oostwaarts naar andere delen van Noord-Ierland. U reist dan via Coleraine en Antrim naar de hoofdstad Belfast. Vanzelfsprekend kunt u ook de auto pakken. Een overtocht naar één van de Noord-Ierse havens ligt dan voor de hand. Althans als u via Schotland wenst te reizen want daar vertrekken die boten. Het is ook mogelijk in Engeland of Wales van de veerboot gebruik te maken maar dan arriveert u aan de oostkust van Ierland. Meer informatie:

Hoe kom ik vanuit Nederland of België in Ierland?
Enkele bestemmingen in de weide regio


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers