Jane Austen's dorpje Chawton in Hampshire - Engeland

Het dorp Chawton in Hampshire Jane Austen's House in Chawton, Hampshire Chawton House in Hampshire Cromwell House in Alton, Hampshire Curtis Museum in Alton, Hampshire Mid Hants Railway, Watercress Line in Engeland hotel boeken via GBL Het South Downs National Park in Zuid Engeland Winchester Cathedral in Hampshire Haslemere in Surrey Devil's Punch Bowl in Surrey

Informatie, hotels en b&b'sSt Nicholas Church in Hampshire, Engeland

Chawton is een klein dorpje in het graafschap Hampshire, zuidoost Engeland. Het heeft nog geen 500 inwoners en is gesitueerd in het uiterste noorden van het licht heuvelachtige nationale park de South Downs. Het ligt zowat op de rand. Het dorpje is bekend omdat het een hele sterke link heeft met de beroemde schrijfster Jane Austen. Zij leefde einde 18e en begin 19e eeuw en is verantwoordelijk voor boeken als 'Sense and Sensibility' en 'Pride and Prejudice'. Die verhalen zijn in onze tijd verfilmd en nog steeds erg populair. U kunt hier haar huis bezichtigen dat nu dienst doet als haar museum. Het is het Jane Austen's House Museum. Daarnaast kunt u ook het Chawton House bezoeken. Dat is het grotere huis dat ooit van haar broer was en waar nu het 'Centre for the Study of Early Women's Writing' gevestigd is. Dit is in feite een biblitheek met duizenden boeken van vrouwen, geschreven tussen 1600 en 1830. Er is tevens een mooie kerkje, de St Nicholas Church.

Als u in de omgeving wilt verblijven dan kunt u kijken in het historische stadje Alton dat slechts een paar kilometer verderop ligt. Kijk hier rechts voor hotels en b&b's. Dat geeft u gelijk de mogelijkheid om het Jane Austen Trail te wandelen, een niet te lange route die u leidt langs locaties die met de auteur te maken hebben. Die vindt u namelijk ook in het stadje dat ongeveer 17 duizend inwoners telt. Alton heeft overigens ook een paar bezienswaardigheden. Hier staat het oude huis dat ooit tijdelijk bewoond werd door de beruchte staatsman Oliver Cromwell al is dit geen attractie. Wel kunt u het Curtis Museum binnenlopen dat verteld over de geschiedenis van dit deel van Hampshire. Op een steenworp afstand staat de Allen Gallery, een gallerie met een naar verluid uitstekende collectie aan keramiek vanaf het jaar 1250. Daarnaast kunt u er op de stoomtrein stappen van de Mid Hants Railway, ook bekend als de Watercress Line. Dat is een traject van 16 kilometer tussen Alton en Alresford. Leuk ook dat er onderweg oude stationnetjes te zien zijn.

Meer info: Jane Austen Trail | Jane Austen Regency Week

Verder weg is overigens nog veel meer te zien. U kunt het prachtige natuurlijke landschap van het South Downs National Park bewonderen en bewandelen. Ook de Surrey Hills zijn niet ver weg. Verder zijn er in de regio attracties als Gilbert White's House, het landgoed Hinton Ampner, het Milestones Museum in Basingstoke en de oude kathedraal van Winchester. Daar in Winchester Cathedral ligt Jane Austen begraven. In het geval u een groot liefhebber bent van kostuumdrama's: de beroemde tv-serie Downton Abbey werd grotendeels opgenomen in Highclere Castle, gesitueerd op ongeveer 45 minuten rijden.


Bekijk de interactieve kaarten:

Booking.com
Vul reisdata en gezelschap in en bekijk de beschikbare hotels, b&b's en/of vakantiehuizen. U kunt inzoomen.
Vakantiehuizen zijn vaak van vrijdag tot vrijdag of zaterdag tot zaterdag te huur. Ook wel kortere perioden.
Direct boeken of gebruik maken van service?

U kunt hier boven nu direct zelf een hotel, b&b, vakantiehuis of appartement uitzoeken en boeken. Als u wilt kunt u ook zonder extra kosten uitgebreide hulp krijgen in de vorm van een (online) plan op maat, inclusief bestemmingsinformatie, reisinfo en te boeken accommodaties. Dat is bijvoorbeeld handig als u een rondreis wilt maken. Zo'n reisplan kunt u na het boeken ook tijdens de reis blijven inzien:


Cottage in Engeland
vlak

Enkele bestemmingen in de buurt

Reis plannen naar Chawton en Alton

Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland en Belgiƫ naar Chawton te reizen. U kunt uiteraard met de auto op pad gaan. Een logische optie is dan om de veerboot te nemen en wel vanuit Duinkerken of Calais. Dit zijn relatief korte overtochten omdat het Kanaal nu eenmaal smal is. De autorit naar Chawton duurt daarna nog minimaal 2,5 uur. Bekijk onderstaande pagina voor deze en meer mogelijkheden. U heeft al kunnen lezen dat u in Alton een rit kunt maken met een oude stoomtrein maar het is ook aangesloten op het reguliere spoor. Dat is hetzelfde treinstation en is het eindpunt van deze lijn vanuit London Waterloo. Voorbeelden van stations onderweg zijn Farnham, Aldershot en Woking. U kunt tussen Alton en Chawton ook gebruik maken van de bus als u dat wilt. Dat is vanaf het treinstation 15 minuten.


Loket in Engeland
Cottage in Engeland
Terug naar:

→ Vakantie vieren in Zuidoost Engeland

→ Badplaatsen, stadjes en dorpen in Zuidoost EngelandOvernachten in dit gebied?

→ Hotels en vakantiehuizen in Zuidoost Engeland

© 2012-2023 — Groot-BrittanniĆ« Liefhebbers