Derwentwater, Ullswater en Buttermere in Engeland

Derwentwater bij Keswick in het Lake District, Cumbria Keswick in het Lake District, Cumbria Borrowdale in het Lake District, Cumbria Buttermere in het Lake District, Engeland De berg Haystacks bij Buttermere, Lake District Het dorp Glenridding aan Ullswater in het Lake District Het meer Ullswater in het Lake District, Engeland

Het noorden van het Lake District National Park

Het Lake District National Park is het meest prominente berggebied van Engeland en behoort sinds kort zelfs tot het werelderfgoed. Heel hoog zijn de toppen niet, allemaal onder de 1000 meter en vaak ook een stuk lager. De charme van het gebied is niet alleen het bergachtige karakter maar ook zeker de vele meren, mini bergmeertjes (tarns) en de verschillende smalle valleien. Die wirwar van dalen, heuvels, bergen en meren zorgt ervoor dat dit een bijzonder populaire regio is om te wandelen. Er zijn vele paden heuvelop maar ook door de valleien en langs de meren. Het noorden van het Lake District is over het algemeen wat rustiger dan het zuiden of het centrale deel al ligt de grootste plaats wel in het noorden. Dat is het kleine stadje Keswick, een belangrijke toeristische kern die aan de oever van het zeer fraaie Derwentwater is gesitueerd. Er varen ook bootjes langs verschillende plekken van het qua omvang tweede meer van het national park. Zo kunt u naar Hawes End waar u de wandeling naar de populaire heuvel Cat Bells kunt beginnen. Aan de zuidoever van Derwentwater ligt Borrowdale, een heel fraai dal met kleine gehuchten als Grange en Rosthwaite waar u ook heel mooi kunt wandelen.

Hier in het noorden vindt u overigens ook twee van de favoriete locaties van Alfred Wainwright, de man die in de 20e eeuw het Lake District als wandelwalhalla op de kaart heeft gezet. De eerste is de kleine berg Haystacks, te bewandelen vanuit het dorpje Buttermere en de andere is de net genoemde vallei Borrowdale. Hier in de noordelijke helft zijn uiteraard nog meer fraaie meren te vinden. Die zijn wat kleiner maar bijna allemaal net zo mooi. Denk aan Basenthwaite Lake ten noorden van Keswick, het prachtige Buttermere in het noordwesten, niet ver van Ennerdale Water. Vanuit Glenridding kunt u ook een boottocht maken over het fraaie Ullswater, met een stoomboot zelfs. Andere voorbeelden zijn Crummock Water, Loweswate, Thirlmere en het Haweswater Reservoir. Hier in het noorden zijn niet veel historische bezienswaardigheden maar ze zijn er wel waaronder de prehistorische steencirkel van Castlerigg. Leest u hier verder over het zuiden van het Lake District. Denk aan locaties als Grasmere, Windermere en Wasdale.

Het noorden van Cumbria

Het nationale park is onderdeel van het graafschap Cumbria hier in noordwest Engeland. Dat graafschap omvat ook nog andere gebieden dan het Lake District. Een prominente plek in het noorden is de stad Carlisle, niet ver van de Schotse grens. Dat is geen grote toeristische trekpleister maar heeft wel enkele historische attracties waaronder het kasteel. Daar net ten westen van vindt u de natuur van de Solway Coast, een Area of Outstanding Natural Beauty. Het vlakke kustgebied omvat de Engelse kust aan de Solway Firth en nog wat zuidelijker gelegen locaties. De kustlijn van Cumbria is uiteraard veel langer en daar treft u stadjes als Maryport, Workington, Whitehaven en ook het kleine St Bees waar de Coast to Coast Walk begint, een meerdaagse wandelroute die ook voor een groot deel door het nationale park trekt.

De interactieve kaart van Cumbria en het Lake District

Het gebied dat op deze pagina wordt beschreven is de noordelijke helft van het westelijke deel op de interactieve kaart.

legenda van kaart

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers