Reisverslag september 2015 - North Yorkshire

Heuvels en dalen van de Yorkshire Dales in Engeland

Samenvatting

Een reis per trein door North Yorkshire, noord Engeland. Vanzelfsprekend kunt u de route ook gewoon per auto afleggen. Dat geldt in principe voor alle reisverslagen. De treinreizen in dit gebied zijn echter wel de moeite waard. De spoorlijn tussen Settle en Carlisle wordt zelfs beschouwd als de mooiste van Engeland. En dat kan ik beamen. Het graafschap North Yorkshire staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid en ook om de stad York, misschien wel 's lands mooiste historische stad. Ik wilde de verschillende regio's binnen dit gebied zien dus heb ik op verschillende locaties overnacht. Eerst in het North York Moors National Park in het oosten, inclusief het prachtige kustgebied, daarna in de stad York en vervolgens in het westelijke gedeelte van het graafschap, namelijk de Yorkshire Dales. De verblijfplaatsen waren: Scarborough, Whitby, Ainthorpe (Danby), York, Giggleswick (Settle) en Garsdale Head. Kijk op het volgende tabblad voor de gedetailleerde verslagen per dag, inclusief foto's.

Veel plezier met lezen! Wie ook een dergelijke reis wil maken, kan altijd een plan op maat aanvragen.

Reisverslagen per dag

Scarborough Whitby Runswick Bay Danby York Knaresborough Settle Stainforth Hawes

Reizen met de trein

Met de trein van Settle naar Carlisle in Yorkshire

Deze rondreis heb ik met de trein volbracht, afgezien van het stukje tussen Scarborough en Whitby, dat was met de bus. In noord Engeland zijn enkele zeer mooie spoorlijnen en dat geldt helemaal voor North Yorkshire. De treinreis tussen Settle en Carlisle is naar verluid de mooiste van Engeland en ik begrijp nu waarom. Het eerste deel gaat door het Yorkshire Dales National Park en daarna nog een stuk door Cumbria, van tijd tot tijd stoppend op prachtige treinstationnetjes. Ook de reis tussen Carlisle en Newcastle, langs Hadrian's Wall is de moeite waard.

Tijdens het eerste deel van deze trip heb ik met de Esk Valley Railway gereisd, ook een rit met mooie uitzichten, dit keer in het North York Moors National Park. Die lijn ligt tussen Whitby en Middlesborough. Ook hier kun je uitstappen in een aantal kleine dorpjes waaronder Danby, waar het bezoekerscentrum van het nationale park gevestigd is.

Reizen met de bus

Ik heb ook gebruik gemaakt van de bus. Wat opvalt is dat de verbindingen in de kustgebieden van de North York Moors uitstekend zijn. Er rijden zeer regelmatig bussen van en naar Whitby, bijvoorbeeld naar en van Scarborough en ook naar de mooie kustdorpjes Robin Hood's Bay, Runswick Bay en Staithes. In de Yorkshire Dales, althans in het westelijke deel waar ik verbleef zijn er juist zeer weinig regelmatige busdiensten. Vanuit Settle kun je bijvoorbeeld met de bus naar Malham, maar alleen op zondag. In de zomermaanden, wanneer meer toeristen deze kant op komen, zijn er in het gebied vaak wel meer diensten waarvan je gebruik kunt maken.

Wandelen - navigatie

Ordnance Survey Map op de Iphone

Het is altijd aan te raden een goede gedetailleerde kaart mee te nemen als je gaat wandelen. In het geval van de eenvoudig te volgen kustpaden van de Cleveland Way aan de kust van Yorkshire is het in principe niet heel belangrijk. De bewegwijzering is daar uitstekend en er is veel overzicht in de kustgebieden. Ik neem persoonlijk echter nooit risico en zorg dat ik een goede kaart bij me heb. Ook als je van de bekende paden afgaat weet je waar je bent.

Voor deze reis heb ik drie gedetailleerde wandelkaarten (oranje Explorer Maps) aangeschaft van de Ordnance Survey (OS), één voor de North York Moors inclusief kustgebied (OL 27) en twee van de Yorkshire Dales (OL 2 + OL 19). Het mooie is dat je bij aankoop van de nieuwe kaarten ook een gratis digitale versie krijgt waardoor je dus niet alleen een papieren kaart hebt maar deze ook op jouw mobiele telefoon (in mijn geval de Iphone) kunt gebruiken. En het werkt perfect: je download gratis de OS Maps app, neemt een account en je kunt de gekochte kaart zien op je scherm. Het werkt perfect omdat je niet alleen de kaart ziet maar ook jouw locatie en richting op die kaart (zie foto: paarse icoontje). Je kunt dus precies zien waar je loopt. De GPS werkt overigens niet op mobiel signaal maar pakt het signaal van een sateliet. Dus ook als je geen telefoonsignaal hebt dan werkt de GPS nog steeds. Maar ook hier geldt, neem geen risico en neem de papieren kaart gewoon mee in de tas. Just in case.

Over de Explorer Maps: dit zijn de meest gedetailleerde kaarten die OS heeft. Hierop staan niet alleen per gebied de paden van de bekende meerdaagse wandelroutes maar alle wandelpaden in de regio. Zo kunt u ook zelf uw route bepalen. Rechts ziet u een foto staan. Let op: alleen bij de nieuwe kaarten (zie blauwe logo) zit een gratis digitale versie. Hieronder kunt u (onder andere) de kaarten bestellen. U kunt er op nummer zoeken. Die nummers staan hierboven beschreven.

Wandelkaarten van Noord Engeland

Als u daarnaast ook de mobiele kaart wilt gebruiken, welke apps heeft u nodig? U ziet op de foto drie apps van OS staan. U hoeft alleen 'OS Maps' te downloaden, de 'OS Locate' is handig voor erbij (kompas, hoogtemeters). Beiden zijn gratis. Als u 'OS Maps' gebruikt en de gps aan zet dan is jouw positie en richting op de kaart zichtbaar. Je kunt op de app ook zelf routes maken.

Met de auto

Met de auto rijden in Yorkshire

De rondreis zoals die hier beschreven is, hoeft uiteraard niet per trein te worden afgelegd. U kunt vanzelfsprekend ook met de auto gaan en kunt zo over de mooie weggetjes van Yorkshire rijden. Op het platteland vindt u de smallere wegen vaak geflankeerd door de heuvelachtige landschappen en de karakteristieke stenen muurtjes. Er zijn natuurlijk ook bredere wegen, wel vaak buiten de nationale parken.

Een voorbeeld van een prominente weg in de North York Moors is de A171 waar Whitby en Scarborough aan liggen. Via de A64 kunt u van Scarborough richting York rijden. Deze stad ligt niet al te ver van de grote M1 die van zuid naar noord Engeland leidt. Vanuit York kunt u bijvoorbeeld via de A59 en vervolgens de A65 naar Settle in de Yorkshire Dales rijden.

Als u de auto wilt meenemen uit Nederland dan kunt u zowel de veerboot van IJmuiden naar North Shields (bij Newcastle) nemen of de overtocht pakken van Rotterdam naar Hull. Vanuit België is er ook een boot naar Hull, maar dan vanuit Zeebrugge.
→ Terug naar overzicht van reisverslagen

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers