Klimaat van Schotland

Bewolking op het eiland Skye in Schotland

1. Klimaat en Weer

Wolken in de hooglanden van Schotland

Van de landen die tot Groot-Brittannië worden gerekend is het grotendeels bergachtige Schotland het land waar de meeste neerslag en laagste temperaturen worden genoteerd. Echter: dat geldt niet voor alle delen van het land want het oosten, waar geen hoge bergen zijn en waar de storingen uit het westen minder invloed hebben zijn een heel stuk droger. Het weer in dit land is overigens veel veranderlijker dan in Nederland of andere landen op het continent. Storingen vanuit zee kunnen namelijk snel voor regen of mist zorgen waardoor het weerbeeld opeens veranderd. Hieronder vindt u dan ook meer informatie over het weer in de bergen, vooral van belang als u gaat wandelen. Bekijk ook de weersvooruitzichten in Schotland en regionale klimaatpagina's.

UK regional climates - Met Office

Weather Forecast - Met Office

Mountain Weather - Met Office

Bevolking en Geografie

2. West -en Noord Schotland

Donkere wolken in de Hooglanden van Schotland

De westelijke en noordelijke gebieden van het land hebben met elkaar gemeen dat ze voor een groot deel bergachtig zijn en relatief veel neerslag krijgen. Dat geldt ook voor de Hebriden, de eilanden voor de westkust. De meeste neerslag valt in de wintermaanden maar in de warmere perioden valt er ook geregeld regen. Dat betekent uiteraard niet dat er geen droge perioden zijn, het kan ook wel degelijk langere perioden mooi weer zijn. De oostelijke delen van noord -en de kustgebieden van zuidwest Schotland kennen relatief minder neerslag. De meest bergachtige gebieden zijn onder andere de Western Highlands, de North Highlands en het eiland Skye Vakantie-informatie over gebieden:

Western Highlands

Argyll & Bute

Great Glen & Kintail

North Highlands

Isle of Skye

3. Oost Schotland

Mooie weer in de Scottish Borders, Schotland

Het oosten van Schotland en dan met name de gebieden die aan of in de buurt van de kusten te vinden zijn, hebben een veel droger en ook warmer klimaat dan de berggebieden in het westen. De storingen vanaf de Atlantische Oceaan hebben minder invloed en er zijn geen hoge bergen behalve als u veel verder het binnenland ingaat. Het landschap is overigens zeker niet overal vlak, meestal is het heuvelachtig behalve bij de kust. Het oosten kent daarnaast ook de meeste zonuren van het land. De uitzondering is echter het zeer bergachtige Cairngorms National Park maar dat ligt meer in het midden van land. Deze regio ligt in de East Highlands, ten oosten van de Great Glen, de grote vallei waar Loch Ness gesitueerd is. Vakantie-informatie over gebieden:

Scottish Borders

Fife, Angus en Perth & Kinross

Aberdeenshire en Moray

Cairngorms National Park
Ook binnen Groot-Brittannië:

→ Klimaat van Engeland
→ Klimaat van Wales