Klimaat van Engeland

Zonsondergang in Cornwall, Zuidwest Engeland

1. Klimaat en Weer

Bewolking in noord Engeland

Het klimaat in Engeland kent in tegenstelling tot Nederland meer verschillen en dat komt door de geografie. Met name het westen van Groot-Brittannië is over het algemeen veel heuvelachtiger of zelfs bergachtig en dat zorgt voor meer neerslag en lagere temperaturen. Delen van Engeland hebben ook wel eens te maken met overstromingen. Die vinden bijna altijd plaats in natte zachte winters. Als u op vakantie gaat zult u er normaliter geen last van hebben. Het oosten krijgt minder regen te verduren. Hieronder vindt u enkele relevante links van achtereenvolgens uitgebreide regionale klimaatinformatie, het weerbericht voor komende dagen en weken, het weer in de bergen (belangrijk voor wandelaars) en nog wat info over de geografie van het land.

UK regional climates - Met Office

Weather Forecast - Met Office

Mountain Weather - Met Office

Bevolking en Geografie

2. Zuid Engeland

Wolken aan de kust van Cornwall in Engeland

Qua klimaat is zuid Engeland het meest aangenaam. Het heeft de meeste zonuren, relatief hoge temperaturen en gemiddelde regenval. Het zuidoosten van het land is wat dat betreft redelijk gelijkmatig waarbij het altijd even wat warmer is in de stedelijke gebieden in en rond Londen en even wat natter in de licht heuvelachtige binnenlanden. Het zuidwesten heeft ook een mild klimaat waarbij het verre zuidwesten van Engeland, namelijk Cornwall en het zuiden van Devon zeer milde winters hebben vanwege de warme Golfstroom. Er valt in het zuidwesten wel meer regen dan in het zuidoosten. Er zijn echter grote verschillen met de twee mooie heuvelachtige nationale parken van Devon en Somerset. Dartmoor en Exmoor zijn koeler en er valt vergeleken met de omliggende gebieden veel neerslag. Vakantie-informatie over gebieden:

Kent & Sussex (zuidoost)

Devon & Cornwall (zuidwest)

The Cotswolds (binnenland)

3. Midden, west -en oost Engeland

Zomeravond in de Cotswolds, Engeland

Het centrale gebied in het land is qua klimaat behoorlijk gelijkmatig. Het wordt uiteraard minder beïnvloed door de storingen uit het westen omdat het niet aan zee ligt en is daardoor ook droger dan de westelijke kustgebieden. Dat geldt overigens niet voor de heuvelachtige gebieden die beduidend meer regen kunnen verwachten. Dit zijn vooral de Shropshire Hills en het Peak District National Park dat deels in het graafschap Derbyshire gesitueerd is. Het oosten ligt nog verder van de westkust af en hier vindt u dan ook de minst regenachtige gebieden. De minste neerslag valt over het algemeen in het historische graafschap East Anglia (Norfolk, Suffolk, Cambridgeshire) en in Essex en Lincolnshire. Vakantie-informatie over gebieden:

Warwickshire (west)

Shropshire (west)

Peak District (midden-noord)

Norfolk (oost)

4. Noord Engeland

Bewolkt in het Lake District, Engeland

Het noorden van Engeland kent relatief grote verschillen als het gaat om temperatuur en regenval. Dat komt omdat hier ook de hogere heuvels en bergen te vinden zijn. De grote keten genaamd de Pennines (in Yorkshire, County Durham en Northumberland) dat de ruggegraat van noord Engeland vormt en ook het nog hogere Lake District National Park in het noordwesten hebben veel meer regen te verduren dan de vlakkere landschappen. Het bergachtige Lake District bestaat uit verschillende microklimaten vanwege de wirwar van valleien en bergketens. Vooral het oosten is weer relatief droog te noemen. De meeste zon vindt u over het algemeen aan zee. Vakantie-informatie over gebieden:

Lake District (noordwest)

Yorkshire Dales (noord)

North York Moors (noordoost)

Northumberland (noordoost)
Ook binnen Groot-Brittannië:

→ Klimaat van Schotland
→ Klimaat van Wales