Jurassic Coast in Dorset en Devon

Rode kliffen langs de Jurassic Coast World Heritage in Engeland Durdle Door in Dorset Chapmans Pool in Purbeck, Dorset De badplaats Weymouth in Zuid Engeland De Fleet Lagoon bij Abbotsbury in Dorset Burton Bradstock in Dorset Lyme Regis in Dorset Golden Cap in Dorset Badplaats Sidmouth in Zuidwest Engeland Orcombe Point aan de Jurassic Coast in Devon

De werelderfgoedkust van zuidwest Engeland

De Jurassic Coast in Zuid Engeland bestaat uit een 150 kilometer lange kustlijn met baaien, stranden, oude kliffen en wandelpaden. De schitterende kustlijn is al miljoenen jaren oud en is daarom geologisch gezien van belang. In Dorset is het gesteente veelal lichtbruin van kleur, in het westelijke deel in Devon worden ze rood. Deze natuurlijke World Heritage Site ligt dus in zuidwest Engeland en exact gezien gesiteerd tussen de Old Harry Rocks vlakbij Poole in het oosten en Orcombe Point bij Exmouth in het westen. Het gebied is niet alleen geologisch interessant maar is ook een populaire bestemming voor wandelaars. U kunt de gehele kustlijn namelijk bewandelen door het South West Coast Path te volgen. Een route langs baaien, stranden, kliffen en verschillende leuke plaatsen. De grote badplaats Bournemouth in Dorset staat ook in dit overzicht al ligt dat niet direct aan het beschermde deel van de kustlijn.

Welk deel van deze kustlijn u ook bezoekt, natuurlijke schoonheid en wandelmogelijkheden zijn er altijd. In het oosten vindt u het schiereiland Purbeck met zijn heidevelden, een lange heuvelkam en de fraaie ruïne van Corfe Castle. Als u meer over het eveneens mooie binnenland wilt weten, lees u dan hier verder over binnenland van Dorset. Hier aan de kust ziet u de ruige zandstranden van Studland Bay en het mooie Chapmans Pool. Verder westwaarts treft u misschien wel de bekendste locaties aan de Jurassic Coast, namelijk Lulworth Cove en het iconische Durdle Door, de natuurlijke ark met het kleine strandje. Daarna volgen meerdere mooie kliffen, helemaal tot aan Weymouth, een prima uitvalsbasis om het gebied te bezichtigen. Daarna volgen het lange kiezelstrand van Chesil Beach, het natuurlijke strand van Burton Bradstock, het badplaatsje West Bay en het mooie badplaatsje Lyme Regis. Hier en bij het aangrenzende Charmouth kunt u ook op zoek naar fossielen. Vlakbij kunt u tevens wandelen naar de Golden Cap, het hoogste punt aan de Engelse zuidkust.

Zo ongeveer bij Seaton en Beer worden de bruine kliffen opgevolgd door de fraaie rode kliffen van East Devon. Dit zorgt ook weer voor mooie kustwandelingen, door het historische dorpje Branscombe met haar rieten daken naar het stijlvolle badplaatsje Sidmouth. Na Sidmouth volgt nog een hoge klif, daarna worden de kliffen lager, helemaal tot aan Exmouth aan de Exe Estuary. Aan de andere kant van die riviermonding ligt de Engelse Riviera en South Devon. Onderweg komt u langs Landram Bay waar pilaren voor de kust staan, overblijfselen van een vroegere kustlijn. Op de pagina's hieronder kunt u uitgebreide interactieve kaarten bekijken met daarop allerlei bezienswaardigheden langs de Jurassic Coast en aangrenzend gebied.


De interactieve kaart van de Jurassic Coast

U ziet hier de kaart van een groot deel van zuidwest Engeland waaronder de graafschappen Dorset en Devon waar dit kustgebied is gesitueerd. De interactieve kaart staat ingezoomd op de Jurassic Coast dat als westelijke uiteinde het badplaatsje Exmouth heeft.

legenda van kaart

Kijkt u op een smartphone? Bekijk hier:

De kaart van oa. Devon en Dorset

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten

Terug naar:

→ Werelderfgoed in Groot-Brittannië

→ Bezienswaardigheden in het graafschap Dorset

→ Bezienswaardigheden in het graafschap Devon

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers