Met auto of openbaar vervoer naar Wales en West Engeland

Rijd met de auto door Wales

Met de veerboot naar Groot-Brittannië

Voordat dat u met de auto naar Wales kunt rijden dient u uiteraard eerst de oversteek te maken naar Groot-Brittannië. Aan de kust van Engeland zijn verschillende havens waar u met de veerboot heen kunt varen. Welke het meest voor de hand ligt hangt onder andere af van waar u vandaan komt. De korste oversteek is die van Calais naar Dover (1,5 uur) en daarna die van Duinkerke naar diezelfde havenplaats (2 uur). U stapt dan in beide gevallen op in het noorden van Frankrijk, net over de grens met België. In België kunt u de overtocht nemen van Zeebrugge naar Hull in het noorden van het land. Die is met 12 uur wel een heel stuk langer en vaart 's nachts. Datzelfde geldt als u met de boot meegaat in Rotterdam. Ook die vaart naar Hull. In Nederland zou u ook de veerdienst kunnen pakken van Hoek van Holland naar Harwich (ongeveer 7 uur).

Hoe lang duurt de reis met de auto?

Hoe lang de reis precies duurt hangt uiteraard af welke overtocht u verkiest en welk deel van Wales u gaat bezoeken. Als we voor het gemak de badplaats Aberystwyth ongeveer halverwege het land nemen als eikpunt dan is de reisduur (minimaal) als volgt: Dover = 6,5 uur | Harwich = 6 uur | Hull = 5 uur. Wel geldt uiteraard: hoe langer de overtocht hoe duurder het wordt, zeker een nachtdienst omdat u dan ook een hut nodig heeft. Met de auto naar een plaats in de West Midlands van Engeland rijden, zal (afhankelijk van de precieze bestemming) een paar uur minder in beslag nemen.


Veerboot naar Engeland Cottage in Engeland


Met vliegtuig of trein

Wales heeft slechts één luchthaven waar u vanuit Nederand heen kunt vliegen en dat is vlakbij de hoofdstad Cardiff in het zuiden van het land. Birmingham Airport ligt in de West Midlands van Engeland maar vliegen op Liverpool, Manchester en Bristol behoort bijvoorbeeld ook tot de mogelijkheden. Als u de gehele reis vanuit Nederland of België wilt afleggen per trein dan is dat ook mogelijk. U dient dan wel via Londen te reizen want daar rijdt de trein vanuit Brussel naartoe.

Spoorlijnen

Er zijn de nodige spoorlijnen in Wales al is het midden van het land wat dat betreft niet rijk bedeeld. Zo kunt u langs de zuidkust van Wales reizen, langs de noordkust (inclusief het eiland Anglesey) en bijvoorbeeld ook naar locaties in en rondom het Snowdonia National Park. Het is dan weer niet mogelijk om direct van noord naar zuid te reizen per trein. De West Midlands zijn ook goed per spoor te bereiken. Denk aan alle mooie historische steden en stadjes als Chester, Shrewsbury, Ludlow, Hereford, Worcester, Warwick, Stratford-upon-Avon en natuurlijk het grote Birmingham.


Vliegtuig naar Groot-Brittannië Trein naar Engeland

Veerbootterminals in Engeland en luchthavens in Wales en omgeving

Kaart van vervoersmogelijkheden van Nederland en België naar Wales en West Engeland

Op de kaart hierboven ziet u de locaties van de ferry terminals van (noord naar zuid) Dover, Harwich en Hull. Ook ziet u verschillende luchthavens staan waarvan er één in Zuid Wales is gesitueerd en de rest in Engeland.


Meer informatie over de gebieden in Wales en de West Midlands (Engeland)

Wye Valley Pembrokeshire Snowdonia

Warwickshire Shropshire Birmingham

groen vlak Merseyside groen vlak

Andere regio's:

→ Zuid Engeland en Londen

→ Oost Engeland en de East Midlands

→ Noord Engeland

→ Schotland

→ Ierland en Noord-Ierland