Treinkaartjes kopen op internet of in Groot-Brittannië

Een treinkaartje kopen in Engeland Treinstation van Settle in Yorkshire, Engeland

1. Treinkaartjes kopen op internet

Northern Rail in Yorkshire, Engeland

Als u door Engeland wilt reizen met de trein dan dient u vanzelfsprekend een vervoersbewijs op zak te hebben. Als u slechts één kaartje nodig heeft dan spreekt het voor zich één kaartje aan te schaffen. Als u een rondreis maakt dan is een treinpas ook een mogelijkheid. Daarover later meer. Het is meestal het voordeligst om treinkaartjes op het internet te kopen. En dat geldt met name voor de snellere treinen waar normale kaartjes (anytime) op de dag zelf heel duur zijn. Koop je ze van te voren dan scheelt dat heel veel geld. Echter: u koopt dan wel een vervoersbewijs voor een specifiek tijdstip op een specifieke dag. Dat zijn 'advance' tickets. Voor trajecten waar stabiele prijzen van kracht zijn is van te voren vastleggen dus vanuit financieël oogpunt niet nodig.

Hoe gaat het in zijn werk: begint u op de website van National Rail. Daar kunt u alle treinrijden opzoeken en de bijbehorende prijzen zien. Als u één gaat kopen dan wordt u doorgeleid naar de website van de betreffende spoorwegmaatschappij. Er zijn er namelijk meerdere in Groot-Brittannië. Wanneer u een treinkaartje koopt dan krijgt u nog niet direct een ticket. Dat kaartje haalt u namelijk af bij één van de kaartjesautomaten op het door u gekozen treinstation. Dat gaat heel eenvoudig. Tijdens het boeken krijgt u een code. Bij het automaat (ticket collection machine) plaats u de creditcard en vult u de code in. Het kaartje (+ aankoopbewijs) valt dan in het bakje. Let op: alle grotere treinstations hebben automaten en vaak ook loketten maar dat geldt niet voor alle kleinere stations. Als u twijfelt, kijk dan hieronder op de pagina waar de stationfaciliteiten vermeld staan. Daar kunt u zien of 'ticket machines' aanwezig zijn. OPMERKING: tegenwoordig is ook mogelijk e-tickets te kopen en dan hoef je dus ook geen kaartjes te collecteren. In dat geval is het wel nodig een app te downloaden van de spoorwegmaatschappij.

National Rail | National Rail - station facilities

2. Treinpassen kopen op het internet of in Groot-Brittannië

Op het treinstation van Warwick

Een andere mogelijkheid om van de trein gebruik te maken in Groot-Brittannië is het aanschaffen van een treinpas waarmee u meerdere dagen kunt reizen. Daarvoor zijn twee opties. De eerste is een 'britrail' kaart en die zijn alleen te koop voor toeristen en niet voor de Britten zelf. Die kunt u aanschaffen op de website van het officiële Britse toeristenbureau. Die link ziet u hieronder staan. Die zijn wel vrij prijzig en die kunnen financieël alleen uit als u van plan bent veel (en lang) van de trein gebruik te maken. Handig dus maar waarschijnlijk duurder. Het is wat u prefereert.

Het is ook mogelijk een treinpas in Engeland, Wales of Schotland te kopen. Dat zijn zogenaamde 'rover tickets'. Ook met zo'n pas kun je meerdere dagen reizen. Er zijn een hele hoop rover kaarten, vele regio's hebben er wel één. Die passen kunt u kopen bij het loket van een Brits treinstation.

Britrail passen voor Groot-Brittannië

Rover Tickets voor Groot-Brittannië

3. Een plan op maat aanvragen

St Pancras treinstation in Londen, Engeland

Mocht u een treinrondreis door Groot-Brittannië willen maken dan kunt u ook een vakantieplan op maat krijgen. Ik zal dan voor u uitzoeken wat het meest voordelig is qua treinkaartjes. Dat plan omvat niet alleen reisinformatie maar ook te boeken accommodaties en informatie over de omgeving van uw bestemming(en). Ook het meest geschikte vervoer náár Engeland middels trein, boot of vliegtuig zal ik vermelden. Handig dus en ook in te zien tijdens de vakantie zelf.

U krijgt een gedetailleerde planning maar u moet wel alles zelf boeken. Alles wordt echter duidelijk en overzichtelijk voor u uiteengezet. In het geval van het kopen van kaartjes via internet zal ik precies vertellen welke dienst u het beste kunt nemen en waar u de kaartjes het beste kunt afhalen. Kijkt u hieronder voor meer informatie over een plan op maat. Daar ziet u ook een voorbeeld van een rondreis al is die met de auto. Het geeft u in ieder geval een goed beeld van hoe zo'n pagina eruit ziet.

Kijk hier voor een vakantieplan op maatDe reis náár Engeland:

Met de trein naar Engeland

Met het vliegtuig naar Groot-Brittannië

Met de veerboot naar Engeland
© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers