Het Penninisch Gebergte in Engeland

Het Penninisch Gebergte in Engeland Pennines in het Peak District Stadje in de South Pennines, Engeland De Pennines in de Yorkshire Dales  Hadrian's Wall in de Tyne Gap, Northumberland

The Pennines in het noorden des lands

The Pennines is de benaming van een gebergte al bestaat het vooral uit heuvels en als het een berg betreft is het een lagere want heel hoge bergmassieven bestaan niet in Groot-Brittannië. Dit Penninisch Gebergte is te vinden over de gehele lengte (400 km) van Noord Engeland en dat start in het graafschap Derbyshire en dat behoort nog net tot het midden des lands. Dat zuidelijke deel wordt gevormd door het Peak District National Park, tevens het startpunt van de meerdaagse wandelroute die precies door het gebergte komt, namelijk de Pennine Way. Het noordelijke eindpunt van The Pennines is de Tyne Gap (lees daarover later meer) maar in sommige definities behoren worden de Cheviot Hills in het grensgebied van Engeland met Schotland ook meegenomen. Als u de grens over gaat dan bent u in de Schotse Scottish Borders.

De graafschappen waarin de bergketen gesitueerd is, zijn achtereenvolgens Derbyshire, West Yorkshire, North Yorkshire, Cumbria en Northumberland al zitten er ook stukjes bij in Cheshire, Lancashire en County Durham. In Derbyshire gaat het om het noordelijke deel in het Peak District National Park, in West Yorkshire het westelijke deel dat behoort tot de South Pennines, in North Yorkshire gaat het voornamelijk over het gebied binnen het Yorkshire Dales National Park, in Cumbria het oostelijke deel waar de beschermde North Pennines zijn te vinden (staat op de pagina van het Lake District), in County Durham evenzo maar daar gaat het om het westelijke deel en in Northumberland gaat het om het gebied in het gelijknamige nationale park waaronder de Cheviot Hills.

Het is overigens niet zo dat het hier gaat om een volledig aaneengesloten bergketen van zuid naar noord. Wel in hoge mate maar er zitten ook gaten tussen waar het land dus vlak maar meestal licht heuvelachtig wordt. Het gat tussen de South Pennines en de heuvels van de Yorkshire Dales heet de Aire Gap, die tussen de Yorkshire Dales en de North Pennines de Stainmore Gap en die tussen de North Pennines en het Northumberland National Park de Tyne Gap. In dit laatste gat vindt u overigens ook de wereldberoemde Hadrian's Wall, de paar duizend jaar oude Romeinse muur. The Pennines zijn overigens niet de enige heuvels en bergen van het noorden van Engeland. Ook ten oosten en westen van de keten zijn heuvels en bergen. Denk dan vooral aan het bergachtige Lake District National Park maar bijvoorbeeld ook aan het Forest of Bowland in Lancashire en de heuvels van de North York Moors in de oostelijke helft van het graafschap North Yorkshire.

Meer informatie

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers