De Home Counties van Engeland

Buckinghamshire in Zuid Engeland East Sussex in Zuid Engeland Het stadje Arundel in West Sussex Surrey in Zuid Engeland Windsor Castle tijdens de herst in Engeland Essex in Zuid Engeland

De graafschappen rondom Londen

Een term die je wel eens voorbij zult horen komen in een (meestal ouder) Engels boek of misschien soms wel eens op tv is Home Counties, oftewel de 'Thuis/huis graafschappen'. Dat is de aanduiding voor de graafschappen rondom Londen en het is nooit helemaal duidelijk tot hoe ver buiten de hoofdstad het gaat maar normaliter moet u het zien als de graafschappen direct rondom de hoofdstad, dus Kent, East Sussex, West Sussex, Surrey, Berkshire, Buckinghamshire, Hertfordshire, Essex en ook het niet meer bestaande historische graafschap Middlesex wordt er toe gerekend maar dat grondgebied is inmiddels opgenomen door het graafschap Groot-Londen.

De vraag is natuurlijk: waarom heten die gebieden de Home Counties? Men denkt dat dat te maken heeft met het feit dat er velen die werkzaam waren in Londen er vroeger al hun huis (home) hadden. Dat kan uiteraard ook een tweede huis zijn. Kortom: het is als het ware het gebied waar menig forens zich nestelde. En dat is nog steeds zo, zeker sinds de introductie van de spoorwegen en het personenvervoer per trein. Deze gebieden zijn ook vaak welgestelder dan menig andere streek in Groot-Brittannië. Dat geld natuurlijk niet voor elke plaats of streek maar over het geheel is het een relatief welvarend gebied met bijvoorbeeld de streek rond de Theems in Buckinghamshire als dure uitschieter. In en rond bepaalde badplaatsen aan de zuidoostkust is het juist wat minder. Hieronder ziet u de gebieden die tot de Home Counties gerekend worden waarbij aangetekend moet worden dat het conservatiegebied de Chiltern Hills in het graafschap Buckinghamshire ligt en dat die heuvelzone ook deels in Oxfordshire te vinden is, een graafschap dat in sommige definties ook tot de 'thuis-graafschappen' gerekend wordt.

Meer informatie

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers