High Weald Area of Outstanding Natural Beauty in Engeland

De natuur van de High Weald in Engeland Bodiam Castle in de High Weald Het stadje Rye in de High Weald, East Sussex Scotney Castle in de High Weald, Kent Het stadje Royal Tunbridge Wells in de High Weald De tuin Nymans in de High Weald, Sussex

Het oudste cultuurlandschap van Europa

De High Weald is een behoorlijk omvangrijk gebied in Zuidoost Engeland. Het is een Area of Outstanding Natural Beauty en strekt zich uit over verschillende graafschappen, namelijk Kent, East Sussex, West Sussex en zelfs een stukje Surrey. Het is een zeer licht heuvelachtige streek bestaande uit een wirwar van kleinschalige landschappen met daarin kleine dorpjes, boerderijen, landerijen met vee, smalle wegen en ook de nodige bossen. Daar dankt het haar naam ook aan. Weald is oud Engels voor 'bos'. Inmiddels zijn door menselijke activiteit al veel bomen weggehaald om het land in cultuur te brengen maar toch is dit gebied nog steeds één van de meest dichtbeboste streken van Engeland. Het gebied is ook voor de toerist zeer aantrekkelijk want naast de net genoemde kenmerken zijn er tal van bezienswaardigheden in de vorm van kastelen, landgoederen, tuinen of een combinatie van de drie. Daarnaast is de High Weald ook geschikt om wijn te verbouwen dus zijn er ook de nodige wijnranken te zien waarvan u er een klein aantal kunt bezichtigen. Ten oosten en noorden van hier liggen de mooie Kent Downs, nog een AONB.

Zoals gezegd vindt u hier vooral kleinere dorpen en stadjes zoals Cranbrook, Tenterden, Goudhurst, Hawkhurst, Lamberhurst, Brenchley, Sissinghurst, Hever, Battle en het zeer bekende Rye. Dit dorpje bevindt zich aan de zuidelijke rand en ook op korte afstand van de zee. Rye staat bekend om haar fraaie vakwerkhuizen en ook zijn er twee historische bezienswaardigheden. Hier weer in de buurt ligt de authentieke badplaats Hastings, aan de oostkant geflankeerd door kliffen. De grootste plaats in de High Weald is het stijlvolle stadje Royal Tunbridge Wells dat een mooi centrum heeft maar waar u ook een rit kunt maken met de stoomtrein van de Spa Valley Railway. Rondom Tunbridge Wells kunt u van alles zien waaronder ook enkele aparte rotsformaties, zowel de High Rocks hier aan de rand als in de buurt van het dorp Eridge.

Zo gezegd zijn er vele bezienswaardigheden. Voorbeelden van prachtige kastelen zijn Hever Castle, Scotney Castle, Chiddingstone Castle en Bodiam Castle met zijn gracht. Daar kunt u wederom meegaan met een stoomtrein en wel van de Kent & East Sussex Railway. Die volgt een traject naar Tenterden. In het uiterste westen van de streek bevindt zich nog zo'n traject en die is van de Bluebell Railway. Als u daar gebruik van maakt dat kunt u ook nog eens in één klap twee National Trust locaties bezichtigen. Dat traject loopt namelijk van East Grinstead (vlakbij het Arts & Crafts landhuis Standen) tot Sheffield Park & Garden. Daar niet ver ten zuiden van treft u een deel van het South Downs National Park.

In de High Weald AONB zijn ook behoorlijk veel tuinen te bezichtigen waarvan een aantal onderdeel zijn van een landgoed dat u in zijn geheel kunt bekijken. Voorbeeld van locaties waar u alleen entree krijgt tot de tuin zijn de Sissinghurst Castle Garden, Nymans, Sheffield Park & Gardens en Wakehurst Place. Ook nog het benoemen waard is het dorp Battle dat vernoemd is naar de slag die hier in 1066 heeft plaatsgevonden. Dat is namelijk de Slag bij Hastings waarbij de Noorman genaamd Willem de Veroveraar de Angelsaksische Harold II versloeg.


De interactieve kaart van de High Weald

U ziet hier de kaart van de graafschappen Kent, East Sussex, West Sussex en een deel van Hampshire in Zuidoost Engeland. Het op deze pagina besproken gebied de High Weald vormt zo ongeveer het westelijke deel van de oostelijke helft op deze interactieve kaart.

legenda van kaart

Kijkt u op een smartphone? Bekijk hier:

De kaart van Kent, Sussex en Hampshire


Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten

Terug naar:

→ Bezienswaardigheden in het graafschap Kent

→ Bezienswaardigheden in Sussex en Hampshire


© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers