Reisverslag 4 dagen in Londen - oktober 2014

Whitehall in Westminster - Londen Trafalgar Square in Westminster - Londen Kensington Palace in Londen Hyde Park in Londen New Bond Street in Londen Thames Path in Richmond, Londen Wegwijzers voor het Thames Path in Richmond, Londen Landhuizen langs de Theems in Londen Wandelpad langs de Theems in Londen Folly in Kew Gardens, Londen Bomen in de Kew Gardens, Londen Kew Palace in Londen Vijver en bloemen in de Kew Gardens, Londen Wegwijzers voor wandelaars aan het Theems pad in West Londen Thames Path in Chiswick, Londen

Dag 1 (vrijdag) - Westminster en de grote musea

De brug van Westminster in Londen

Het voordeel van reizen met de veerboot van Hoek van Holland naar Harwich is dat de boot al om 6.30 uur lokale tijd aanmeert en relatief goedkoop is. Vervolgens pakte ik de directe treindienst vanaf de haven naar London Liverpool Street. Die rit duurt 1 uur 40 minuten waardoor je mooi vroeg in de stad bent. Ik moest echter eerst de koffer afleveren bij het hotel dus pakte ik direct de metro van Liverpool Street naar Hammersmith (Goldhawk Road kan ook).

Bij een bezoek aan Londen wil je uiteraard het prachtige Westminster Palace zien, het historische parlement aan de Thames dus nam ik de metro van Hammersmith naar Westminster. Dit deel van de stad is zeer druk, ook door de vele toeristen maar het is zeker de moeite waard. Ik wilde de Westminster Abbey eerst bezoeken maar die was helaas door één of andere speciale aangelegenheid gesloten. Gelukkig zijn in de buurt vele andere bezienswaardigheden waaronder ook het Banqueting House. Dat is in feite maar één grote kamer maar wel imposant omdat daar de prachtige plafondschilderingen van de beroemde schilder Rubens te zien zijn.

In dit deel van de stad zie je veel mooie bouwstijlen, waaronder het op de Oudheid geïnspireerde neoclassicisme maar ook de nodige andere stijlen. Na wat te hebben rondgekeken in en rond deze straat waar ook de Horse Guard Parade te vinden is en de Changing of the Guard plaatsvindt, liep ik door naar het eveneens mooie en drukke Trafalgar Square. Aan dit plein staat de grote National Gallery, een zeer groot museum waar vele belangrijke schilderijen te zien zijn. En zoals meer grote musea in de stad is het gratis voor bezoekers! Na lang te hebben rondgekeken ben ik naar de National Portrait Gallery gelopen. Dat zit pal aan de zijkant van het vorige museum en is ook gratis. Hier zie je een aantal kamers met daarin schilderijen van historische maar ook hedendaagse Britten.

Veel bezienswaardigheden in het centrum van Londen liggen op loopafstand van elkaar. Zo ook het beroemde British Museum waar vele oude objecten en grote beelden uit allerlei culturen te bewonderen zijn. Imposant is het Romeins aandoende gebouw maar ook de entree binnen waar je de Great Court binnenwandelt. In deze grote overkoepelde ruimte kun je eten en drinken, boeken kopen en uiteraard alle verschillende museumhallen binnenwandelen. Ook dit grote museum, en één van de allergrootste trekpleister van Londen (en Engeland), is wederom gratis te bezoeken. De National Gallery en het British Museum zijn op vrijdag overigens ook ’s avonds geopend, namelijk tot respectievelijk 21.00 en 20.30 uur.

Mijn bezoek aan Westminster en de grote musea zat er nu op dus liep ik terug naar het station van Westminster om de underground te pakken naar Hammersmith. Dat hoeft overigens niet, vlakbij het British Museum staat het station Holborn vanwaar je ook direct met de metro naar Hammersmith kunt reizen, alleen via een andere lijn. Na ’s avonds een diner te hebben genuttigd in het Franse restaurant pal tegenover het hotel kwam dag 1 ten einde.


Geïnspireerd? Boek zelf of vraag een plan op maat


Cottage in Engeland
vlak

Dag 2 (zaterdag) - Historische huizen en Koninklijke parken

Kensington Palace in Londen

Vanaf dag 2 begon het serieuze wandelen al kun je als je wilt vanzelfsprekend ook prima gebruik maken van het openbaar vervoer. Het doel was het bezoeken van enkele prachtige historische huizen en het zien van de grote openbare koninklijke parken. Vanuit het hotel wilde ik eerst naar de bekende Portobello Road lopen. Daar heb je op zaterdagochtend de grote vlooien –en antiekmarkt maar ik had met mijn domme hoofd ergens een afslag verkeerd genomen en ben uiteindelijk de dure wijk Kensington in gewandeld. Geen ramp want het Kensington Palace was doel nummer 2 van deze dag. Dit Koninklijke paleis werd ook gebruikt/bewoond door leden van de Koninklijke familie. De bekendste is Diana die hier tot 1997 woonde. Het kaartje is wat aan de dure kant maar je wilt het toch zien. Het mooie pand ligt aan de westelijke rand van de Kensington Gardens, het grote openbare park. Dit loopt over in Hyde Park, het nog grotere park waar je ook de nodige mensen ziet hardlopen, fietsen en voetballen. Het is een mooi groen gebied in hartje Londen waar je ook de nodige eekhoorntjes onverschrokken ziet rondhuppelen. Ik liep door de zuidelijke helft van Hyde Park, langs het Serpentine Lake.

Na deze parken te hebben doorgewandeld arriveerde ik in de zuidoost-hoek van het park, genaamd Hyde Park Corner. Hier staat de Wellington Arch en ook het historische Apsley House. Dit is het voormalige huis en nu museum van de Duke of Wellington. Hij was de grote Britse generaal en held die Napoleon versloeg in de Slag om Waterloo in het begin van de 19e eeuw. Na het huis te hebben bezocht en de collecties te hebben gezien ben ik doorgelopen naar het beroemde Buckingham Palace dat hier ook in de buurt te vinden is. Je zult hier een grote mensenmassa aantreffen die net als ik allemaal toch even een foto willen maken van het paleis. Ik heb deze residentie van de koningin niet bezocht maar dat kan uiteraard wel.

Daarna ben ik via het kleinere Green Park naar de wijk Marylebone gewandeld. Via een kleine detour (er waren protesten aan de gang van de vakbonden) ging de wandeling onder andere door het exclusieve New Bond Street waar de grote dure merken gevestigd zijn zoals Ralph Lauren en bijvoorbeeld ook het veilinghuis Sothebys. Daarna langs de achterkant van het bekende warenhuis Selfridges naar het museum genaamd The Wallace Collection. Dit historische huis huisvest schitterende kunst uit de renaissance en ook vele Oude Nederlandse Meesters. Het is waarschijnlijk niet al te bekend maar behoorlijk groot, een absolute aanrader en gratis te bezoeken: schitterende doeken, mooie zalen en je vindt er overigens ook een café-restaurant. Het laatste doel van de dag was het Sherlock Holmes Museum aan Baker Street (ook vlakbij het metrostation). Dit is een klein museum en tevens de locatie waar de populaire BBC detectiveserie Sherlock opgenomen is (en wordt). Er stond helaas een behoorlijke rij mensen te wachten en dus heb ik het gelaten bij het bezichtigen van de buitenkant.

Na de underground van Baker Street naar Hammersmith te hebben genomen en een maaltijd te hebben gegeten in een grote pub direct tegenover het station kwam dag 2 ten einde.

Dag 3 (zondag) - Thames Path: Richmond - Hammersmith

Zondag was de dag van de lange wandeling langs de zuidoever van de rivier de Thames in west Londen. Deze wandelroute staat op de volgende pagina beschreven (inclusief kaart):

Wandelen over het Thames Path van Richmond naar Hammersmith

Dag 4 (maandag) - Kew Gardens en het Thames Path

Kew Gardens in Londen

Dit was de dag van de terugreis maar aangezien de veerboot vanuit Harwich pas om 23.15 uur lokale tijd vertrok naar Hoek van Holland had ik de hele dag om in Londen te besteden. Ik heb dus eerst uitgecheckt en de koffer bij de receptie achtergelaten om deze later op de dag weer op te halen. Ik nam de metro naar Kew Gardens. Als je daar aankomt ga je onder het station door en loop je na een paar honderd meter af op Victoria Gate, één van de toegangspoorten tot de botanische tuinen. De prijs voor de Kew Royal Botanic Gardens is vrij hoog maar werkelijk elke cent waard.

Dit landschapspark strekt zich 1,6 kilometer uit van noord naar zuid en van west naar oost nog eens een meter of 800. Als je nagaat dat er overal wat te zien is kun je hier werkelijk uren doorbrengen. Het heeft ook vier café-restaurants verspreid over het gebied. Je ziet er allerlei soorten tuinen en bomen uit alle windstreken, mooie bouwwerken die onderdeel zijn van het park zoals de Japanse Pagoda en speciale kassen waar klimaten worden nagebootst zoals het Temperate House en het Palm House. De eerste was helaas gesloten vanwege restauratiewerkzaamheden. Daarnaast staat in het noordwesten ook het prachtige rode Kew Palace. Entree tot de tuinen betekent ook dat je dit paleis mag bezoeken. In de wintermaanden (en nu ook al in oktober) is het paleis helaas gesloten. Ik zag er ook de nodige eekhoorns, zwanen, ganzen en er leven zelfs dassen. De dassen slapen echter overdag dus die zie je overdag niet. Het was een prachtige zonnige dag en de prachtige herfstkleuren maakten de tuinen misschien wel extra bezienswaardig. Mijn advies: trek hier minimaal een halve dag voor uit. Het is namelijk enorm groot, er is veel te zien en je zult ook een tussenstop willen maken bij één van de restaurants. Het is overigens ook mogelijk om een zogenaamd Kew Explorer kaartje te kopen, waardoor je met een karretje (verschillende wagons) wordt rondgereden door de tuinen.

Het tweede doel van de dag was om vanaf de Kew Gardens terug te lopen naar Hammersmith maar nu via de noordoever van het Thames Path. Daar in Chiswick staan namelijk vele prachtige huizen en ook enkele mooie pubs pal aan het water. Ik verliet de tuinen via een andere uitgang, namelijk de Elizabeth Gate. Dat is de noordelijke poort. Vanaf hier loop je naar en over de Kew Bridge en wandel je in oostelijke richting langs het Thames Path. Volg je Thames Path wandelgids en/of de richtingaanwijzers en je wandelt net als gisteren langs één van de mooiste stukjes van de wandelroute. Net als gisteren kom je vanzelf weer bij de groene Hammersmith Bridge uit. Het was eigenlijk ook een doel om het mooie historische Chiswick House te bezoeken. Dat ligt namelijk vlakbij de route maar mijn voeten werkten na vier dagen extreem veel wandelen niet meer mee. Die bezienswaardigheid heb ik dus overgeslagen maar het stijlvolle huis moet naar verluid wel zeer de moeite waard zijn voor een bezoek.

Na gegeten te hebben in de pub haalde ik vervolgens mijn koffer op bij het hotel en nam ik de underground naar Liverpool Street. Die avond (en ik denk meestal) waren er drie directe treindiensten naar Harwich International, de haven van Harwich. De eerste ging om 18.20 uur lokale tijd en die nam ik. Daarna in de aankomsthal van de haven nog even wachten om in te checken en de terugreis naar Nederland kon beginnen. Verkenning geslaagd!

Totale wandelafstand: ongeveer 6,5 kilometer langs het Thames Path + ongeveer 5 kilometer in de Kew Gardens. Het hangt er uiteraard van af hoe veel van de tuinen je wilt bekijken.

Thames Path

Thames Path in Richmond, Londen

Het Thames Path is een meerdaagse wandelroute die zoals de naam al aangeeft de rivier de Thames volgt. Het heeft de status van National Trail wat betekent dat er een wandelgids van beschikbaar is (uitstekende en duidelijke gids overigens) en dat er bewegwijzering is. Het eerste deel loopt van het graafschap Gloucestershire naar Surrey en het tweede deel van de lange route gaat door Londen. Dit tweede deel van het traject begint pal tegenover het Hampton Court Palace en gaat langzamerhand richting het centrum van de stad (en verder). Al snel kun je twee verschillende routes volgen, namelijk langs de zuidoever (south bank) of langs de noordoever (north bank). Wandelmogelijkheden te over dus!

Mijn wandeling langs de Thames in Londen: ik heb de National Trail Guide (rechtsboven) van de route bestudeerd en heb het advies gevolgd door enkele van de mooiste secties te volgen. Op dag 3 heb ik het deel van Richmond naar Hammersmith Bridge gelopen. Dat pad gaat langs de zuidoever en gaat grotendeels vlak langs een groen gebied, namelijk Richmond Park, Old Deer Park en de Kew Gardens. Het was af en toe een beetje modderig maar de wandeling ging veelal over droge paden. Op dag 4 heb ik een deel van het pad langs de noordoever gewandeld, volgens de gids het traject met de mooiste huizen en dat bleek waar: mooie huisjes, pubs en later enkele stijlvolle duurdere huizen met promenades. Dat is het traject door Chiswick.

Getijden: het klinkt je misschien wat raar in de oren, maar je moet rekening houden met eb en vloed als je het Thames Path in Londen gaat wandelen. Er zijn namelijk enkele delen van het traject die bij zeer hoge vloed (springtij) onder water komen te liggen. Dat geldt voor de wandeling op dag 3 en ook op die van dag 4. Dat hoeft natuurlijk geen ramp te zijn omdat je dan gewoon even moet omlopen maar houdt er rekening mee. Ikzelf liep in een week waarin er geen springtij was (maar zogenaamd ‘neap tide’) dus ik heb er persoonlijk niet mee te maken gehad. Kijk enkele dagen voor je op pad gaat even op deze website om eb en vloed en de hoogte van het water na te kijken in dit deel van Londen (Richmond en omgeving): Tide Times

Bewegwijzering: tijdens het wandelen kom je veel bordjes tegen met richtingaanwijzers voor het Thames Path (en ook bezienswaardigheden direct bij het wandelpad). Het is zo duidelijk dat je waarschijnlijk ook zonder gids de wandelingen kunt maken, althans in dit deel van Londen. In het westen van de stad lopen de paden namelijk gewoon vlak langs de rivier en hoef je zelden een bocht van de rivier af maken zoals dat in het centrum nog wel eens het geval is. Aan de noordoever op dag 4 moet je een paar keer eventjes van de rivier af wandelen maar ook daar was het prima bewegwijzerd. Kijk hier voor meer informatie over het Thames Path.

Openbaar vervoer NAAR Engeland en Londen

Er zijn vanzelfsprekend verschillende manieren om naar Londen te reizen. Bij het arrangement dat ik boekte kun je kiezen tussen een reis per veerboot, vliegtuig, trein of eigen vervoer. Ik heb zelf voor de veerboot gekozen.

Veerboot: om per trein (zoals in mijn geval) in de haven van Hoek van Holland te komen moet je uiteindelijk de dienst van Rotterdam Centraal naar Hoek van Holland Haven nemen. Mijn veerboot vertrok op donderdagavond 22.30 vanuit Hoek van Holland naar Harwich en rond 6.30 uur lokale tijd kon ik al van de boot af. Vervolgens kun je met een aansluitende trein die voor de aankomsthal staat van Harwich International naar London Liverpool Street reizen. Dat is ongeveer 1 uur 40 minuten. Je loopt vervolgens door de hallen van het treinstation naar het aansluitende metrostation van Liverpool Street en pakt de metro naar Hammersmith of Goldhawk Road (zelfde lijn). Er zijn twee opties: a) de Circle Line en b) de Hammersmith & City Line.

Trein: het is ook mogelijk de reis per trein te maken. Dan ga je met de eurostar van Brussel naar Londen. Je komt dan aan in St Pancras International. Vervolgens loop je naar het aangrenzende station King’s Cross St. Pancras en pakt de metro naar Hammersmith. Dat is de Piccadilly Line.

Vliegtuig: reizen per vliegtuig is de derde optie. Ik zie dat er bijvoorbeeld mogelijkheden zijn om te vliegen vanuit Amsterdam en Rotterdam, namelijk naar Heathrow Airport in het westen van de stad en soms vanuit Groningen. Die vlucht gaat naar Southend Airport. Dat is niet in Londen dus dan dien je vanaf daar nog met de trein naar de stad te reizen. Vanaf Heathrow kun je ook weer direct met de metro naar Hammersmith. Dat is ook weer de Piccadilly Line.

Openbaar vervoer IN Londen

Algemeen: reizen met het openbaar vervoer is in de stad uitstekend te doen. Er zijn vele metrostations en verschillende metrolijnen, busstations en bushaltes en ook ‘gewone treinen’ (National Rail Services). Vooral de underground rijdt zeer frequent: om de paar minuten stopt er een lading treinstellen voor je neus. Daarnaast varen er in het centrum ook rivierboten op de Thames.

Drukte op werkdagen: buiten de spitsuren is het prettig reizen maar tijdens de drukke uren in de ochtend en in de avond wanneer mensen naar en van hun werk komen is het enorm druk dus als je daar niet van houdt (zoals ik!) vermijd deze perioden dan. Ga ’s avonds bijvoorbeeld eerst wat eten in het centrum en ga na het eten met de metro terug naar Hammersmith. Het is tijdens ‘rush hour’ namelijk vaak persen geblazen in de overvolle wagons. Ik las ergens dat de drukste uren ’s avonds van 17.00 tot 18.30 uur zijn maar ik merkte op vrijdagavond dat het ook rond 19.30 uur nog enorm druk was.


Oyster Card voor Londen Oyster Card:

Dit is een kaart voor gebruik van het openbaar vervoer in Londen en is goedkoper dan het kopen van losse kaartjes. Je hebt er alleen wat aan als je van plan bent meerdere dagen in Londen te gaan reizen. De kaart kun je gebruiken voor de metro, bus, tram en de meeste treindiensten en dat gaat ongeveer zoals in Nederland met de OV chipkaart. Op zo’n kaart staat een bepaald bedrag, bijvoorbeeld 15 GBP. Ik heb mijn Oyster Card betaalgeschiedenis nagekeken (kun je bij een speciaal apparaat op de stations bekijken) en ik zag dat ik voor een buskaartje van Hammersmith naar Richmond 1,45 GBP kwijt was en voor de verschillende ritten met de metro variërend van 2,20 tot 2,80 GBP. Dan heb je een idee. De bus is dus goedkoper dan de underground.

Gebruik van de kaart: als je de Oyster Card voor de metro gebruikt dan moet je op het beginpunt inchecken bij het poortje van het station en als je op je eindbestemming bent aangekomen op dezelfde manier uitchecken. Dat gaat zeer eenvoudig. Je houdt de kaart gewoon voor de kaartlezer bij één van de poortjes en het deurtje gaat open. In de bus gaat het nog gemakkelijker omdat je daar alleen aan de voorkant van de bus (bij de chauffeur) hoeft in te checken door de kaart voor de kaartlezer te houden. Uitchecken hoeft niet, je betaalt gewoon een vaste prijs. Ik vond de kaart persoonlijk zeer handig omdat je niet in de rij hoeft te staan om kaartjes te kopen en het gebruik van de kaart zeer gemakkelijk en snel is.

Opmerking: heb je bijvoorbeeld nog maar voor 1 GBP op je kaart staan en moet je nog een ritje met de metro maken van 2 GBP. Geen probleem, je kunt gewoon de rit maken. Alleen als je de kaart daarna nog wéér wilt gebruiken dan moet je de Oyster Card eerst opwaarderen bij één van de machines. Bij sommigen kan dat met geld, bij anderen bijvoorbeeld alleen met een credit of debitcard.


Voorbeelden van reistijden - met de metro vanuit Hammersmith naar:

Oostelijke richting:

Westminster – District Line: 18 minuten
Baker Street – Hammersmith & City Line + Circle Line: 19 minuten
Kings Cross St Pancras - Hammersmith & City Line + Circle Line: 24 minuten
Liverpool Street - Hammersmith & City Line + Circle Line: 35 minuten
South Kensington – Piccadilly Line: 8 minuten
Hyde Park Corner – Piccadilly Line: 12 minuten
Holborn – Piccadilly Line: 20 minuten

Westelijke richting:

Kew Gardens – District Line: 10 minuten
Richmond – District Line: 14 minuten
Heathrow Airport terminals – Piccadilly Line: 30 a 35 minuten

Kijk hier voor een kaart met alle metrolijnen in Londen: Transport for London


Opmerking metro in het weekend: in het weekend zijn vaak werkzaamheden aan de metrotunnels waardoor het kan zijn dat met name het deel van de lijnen buiten het centrum gesloten zijn. Ik kon bijvoorbeeld in het weekend niet met de metro naar Richmond (met de District Line) en moest de bus nemen. Kan overigens prima, vanuit Hammersmith kun je per bus naar Richmond maar bijvoorbeeld ook naar de Kew Gardens.

Reistijden met de bus van Hammersmith Bus Station naar:

Richmond: Lijnen 190 + 419: ongeveer 25 minuten
Kew Gardens: Lijn 391: ongeveer 35 minuten

Je kunt ook gewoon van Richmond naar de Kew Gardens wandelen. Het ligt op minder dan een half uur lopen.
→ Terug naar overzicht van reisverslagen

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers