Wandelroutes in Engeland - Devon, Cornwall, Lake District...

Wandelen langs de kust van North Devon in Exmoor, Engeland

De 35 wandelingen: 7 tot 25 kilometer

Tijdens mijn reizen door Groot-Brittannië verken ik veel gebieden te voet. Van de afgelopen paar jaar heb ik een aantal wandelroutes vastgelegd. Per route vindt u informatie over het gebruik van openbaar vervoer, een reisverslag met foto's, informatie over welke kaart u nodig hebt voor de wandeling en ook het hotel of b&b waar ik verbleef (en andere accommodaties op dezelfde locatie). Bent u op zoek naar een geschikte vakantiebestemming om vandaaruit in de omgeving te gaan wandelen maar komt u er niet helemaal uit? Ik kan ook een vakantieplan maken inclusief accommodaties. Leest u hier verder:

Vakantieplan op maat inclusief accommodatiesEr zijn wandelingen van A naar B maar ook rondes waarbij het startpunt ook het eindpunt is. Gebruik maken van openbaar vervoer is bij allen mogelijk. In het noorden van Engeland ziet u het bergachtige Lake District, de heuvelachtige Yorkshire Dales, het North York Moors National Park inclusief de Yorkshire Heritage Coast en ook een deel van het Hadrian's Wall Path. Verder vindt u hier bijvoorbeeld ook enkele routes in de landelijke Cotswolds, vooral geschikt voor liefhebbers van pittoreske dorpjes en licht heuvelachtig gebied. Houdt u meer van (relatief) vlak dan kunt u denken aan de natuurlijke Norfolk Coast in het oosten van het land. Prachtige kustroutes door ruiger gebied met meer kliffen en baaien vindt u veelal in zuidwest Engeland. Daar kunt u het bewegwijzerde South West Coast Path volgen. Sommige trajecten zijn relatief ruig maar andere weer eenvoudiger te bewandelen.

De wandelroutes icm openbaar vervoer

Wandelen in the Cotswolds, Engeland

Ik heb tijdens al deze reizen gebruik gemaakt van openbaar vervoer. Dus als u een lineaire route loopt dan kunt u terug naar plaats van bestemming met bus of trein. De enige uitzondering is de wandeling in Dorset waar ik eerst een taxi nam om van treinstation Wool naar Lulworth Cove te reizen. Lees hieronder verder voor opmerkingen over openbaar vervoer in gebieden waar ik meerdere routes heb gelopen, van noord naar zuid:

Devon & Cornwall: goed. Er zijn de nodige dorpen waar het openbaar vervoer niet aanwezig is maar er zijn genoeg locaties waar dat wel het geval is. Er zijn een aantal bestemmingen met treinstation en andere meer afgelegen plaatsen zijn met bus bereikbaar. Bij alle gewandelde routes waar een bus voor nodig was, was er sprake van een frequente dienstregeling. Meer info: Devon en Cornwall.

Lake District National Park: uitstekend. Geen treinverkeer in het park maar wel redelijk veel verschillende, frequent rijdende bussen. Met name in het centrale deel van het gebied en wat minder in de buitengebieden. Alle genoemde routes (en tussentijdse verplaatsingen) zijn prima met de bus te doen. Meer info: Lake District en Hadrian's Wall.

Hadrian's Wall: uitstekend. Zowel treinverkeer als busverkeer goed mogelijk. Er zijn een paar treinstations in de buurt van de muur maar vooral ook een frequent rijdende busdienst langs veel locaties direct bij de muur waaronder musea. Genoemde route zowel per bus als trein prima te doen. Meer info: Lake District en Hadrian's Wall.

Yorkshire Dales National Park: redelijk. In dit park zijn veel minder busdiensten en ook weinig frequent. Vaak maar een paar keer op een dag dus u moet de tocht goed plannen. De trein vanuit en naar Settle rijdt slechts om de paar uur (wel een geweldig spoorlijn!). Genoemde routes zijn te doen met openbaar vervoer maar goed plannen. Meer info: North York Moors en Yorkshire Dales.

North York Moors National Park: uitstekend. Reizen per trein als bus beide mogelijk. In het kustgebied kunt u uitstekend gebruik maken van de bus die de hele dag op en neer rijdt langs alle kustplaatsen. Treinverkeer is mogelijk vanuit Whitby. Er is een historische spoorlijn maar de reguliere lijn gaat door de Esk Valley naar Middlesbrough. Genoemde routes zijn allen prima te doen met openbaar vervoer. Meer info: North York Moors en Yorkshire Dales.

The Cotswolds: goed. Reizen per trein is beperkt, bus rijdt frequent genoeg. Het treinverkeer is beperkt omdat er in dit landelijke gebied slechts een paar stations zijn. Busdiensten zijn er wel en verspreid over de dag, afhankelijk van de dienst kan er een uur of twee uur tussen zitten. Dit geldt althans voor het noordelijke van de Cotswolds. Genoemde routes zijn goed te doen met openbaar vervoer. Meer info: Cotswolds en Norfolk Coast.

Norfolk Coast: uitstekend. Reizen per trein is beperkt tot Cromer, West Runton en Sheringham, die diensten gaan naar de stad Norwich. Daarnaast rijdt er een bus, de Norfolk Coast Hopper, elk half uur op een neer langs alle genoemde plaatsen ten westen van Cromer. Meer info: Cotswolds en Norfolk Coast.

Terug naar:

→ Wandelen in Groot-Brittannië